Omáčky C, Č, D (cibulová se žampióny, cibulová základní, česneková, dragounská houbovka, dýňová)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 868 kJ / 3 075 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 85,46 g |
Tuky | 188,82 g |
Vláknina | 81,51 g |
Cholesterol | 420 mg |
Sodík | 1,15 g |
Sůl | 2,60 g |
Sacharidy | 233,42 g |
Postup přípravy
V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme sekanou cibuli, na kolečka či plátky pokrájenou mrkev, ředkev a žampióny. Za stálého míchání podusíme, ale nenecháme zhnědnout. Zaprášíme moukou, stále mícháme, až vznikne světlá jíška. Zvolna vmícháme ohřáté mléko, osolíme, opepříme a na mírném ohni povaříme tak dlouho, až vznikne nepříliš hustá omáčka. Kdo chce, může rozmixovat tyčovým mixérem. Krok 2: Cibulová omáčka jednoduchá:
Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme jemně posekanou cibuli, zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme a vaříme na mírném ohni do středně husté omáčky. Omáčka je původní, bez použití koření. Podává se k uzenému nebo hovězímu vařenému masu s knedlíkem. Krok 3: Česneková omáčka (klasická):
Do rozehřátého sádla přidáme hladkou mouku a připravíme bílou jíšku, kterou zředíme vodou, posolíme a dobře povaříme. Na závěr přidáme rozetřený česnek se solí, smetanu a ochutíme octem. Omáčka je dobrá i bez smetany. Při ochucování octem se držte hesla, že méně je někdy více! Krok 4: Dragounská houbovka:
Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibulku, přidáme nakrájené houby, drcený kmín, osolíme, chvilku podusíme ve šťávě, kterou si pustily houby, pak přidáme půl lžičky sladké papriky, špetku pálivé papriky a dusíme asi 15 minut. Pokud se nám šťáva z hub vydusí, podlijeme troškou vody. Potom zalijeme smetanou, podle potřeby zahustíme moukou rozkvedlanou v mléce a povaříme asi 10 minut. Omáčka by měla být mírně pálivá. Podáváme s knedlíkem nebo s bramborem apod. Krok 5: Dýňová omáčka:
Dýni oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jader a nakrájíme na kostky. Vložíme do hrnce, zalijeme vývarem a rozvaříme (asi 15-20 minut), pak dýni rozmixujeme. Na másle osmahneme jemně nakrájenou cibuli, ochutíme prolisovaným česnekem, sójovou omáčkou, strouhaným sýrem, pepřem a solí. Rozmixovanou dýni vlijeme na tento základ, promícháme, přidáme kyselou smetanu a sekanou pažitku či petrželku.
Zveřejněno 21. 8. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Omáčky C, Č, D (cibulová se žampióny, cibulová základní, česneková, dragounská houbovka, dýňová)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j1GW
Moje poznámka
Omáčky C, Č, D (cibulová se žampióny, cibulová základní, česneková, dragounská houbovka, dýňová)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j1GW
Nejnovější recepty
Tradiční prošívaná deka
Přidáno před 13 hodinami
Vafle z párků a vajíček
Přidáno před 16 hodinami
Tokáň z kuřecího masa se smetanou
Přidáno před 16 hodinami
Tartaletky s jablíčky a karamelem
Přidáno před 16 hodinami
Bramborovo-cuketový bramborák plněný hermelínem
Přidáno před 16 hodinami
Rajčatový salát se šunkovým salámem a Camembertem
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bublanina II
dejvi01 před 4 minutami
Rajčatová polévka s nudlemi
Aknytsirk před 5 minutami
Polévka s krupicí a vejcem
Adinkaa před 1 hodinou
Bleskové Cottage bulky
Slivci před 1 hodinou
Domácí koprová omáčka
majka-24 před 2 hodinami
Brokolice s rajčaty, vejci a tofu
Dede. před 15 hodinami
Kynutý ovocný koláč s tvarohem
Tynaja před 15 hodinami
Sněhový rybízový koláč
Gablik před 16 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
ilonkakulisek před 16 hodinami
Fofr broskvový koláč
GumovaKachnicka před 17 hodinami
Tématické fráze:
houbová omáčka recept,
žampiony recepty,
žampiony recept,
cibulova omacka se zampiony,
cesnekova a cibulova omacka,
omáčky recepty,
recepty se zampiony,
černá cibulová omáčka,
polévka dragounská,
cibulová česneková omáčka,
houbová omáčka,
klasická cibulová omáčka
Suroviny:
cibule,
mrkev,
ředkev,
žampióny,
máslo,
mouka,
mléko,
pepř,
cibule,
sádlo,
mouka hladká,
sůl,
sádlo,
mouka hladká,
česnek,
sůl,
ocet,
smetana,
houby,
máslo,
cibule,
smetana kysaná,
mouka hladká,
mléko,
paprika sušená sladká,
kmín celý,
dýně,
zelenina,
cibule,
česnek,
sýr nastrouhaný,
pepř,
smetana kysaná,
pažitka
Komentáře (8)
Chystám se na česnekovou ,jaké se k ní hodí maso,uzené? Manžel by ho hledal