Zavináče
Oblíbenou kyselou rybí pochoutku si s tímto receptem můžete snadno připravit i doma. Očištěné ryby naložíme nejprve do octového nálevu, poté je řádně vykucháme a spolu s cibulí, kořením, zeleninou a dalším nálevem naložíme na hotovo.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 551 kJ / 3 000 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 120,00 g |
Tuky | 200,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 300 mg |
Sodík | 10,04 g |
Sůl | 25,00 g |
Sacharidy | 180,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z ryb odstraníme šupiny, vykucháme a důkladně opláchneme vodou. Hlavy, páteře a ploutve zatím ponecháme, odstraníme je později.
Krok 2: Potom ryby nasolíme. Solíme o něco málo víc, než při kuchyňské úpravě. Nasolené ryby vložíme do plastové dózy, uzavřeme a necháme v chladnu proležet 3-4 dny.
Krok 3: Po odležení ryby důkladně opláchneme ve studené vodě. Odstraníme tím nečistoty, které uvolnila sůl.
Krok 4: Nyní ryby zalijeme silným, čistým 6% octovým nálevem, který získáme tak, že do 1 litru 8% octa přidáme 0,5 l vody.
Krok 5: Ryby v nálevu necháme v chladnu ležet opět 3-4 dny. Potom je vyndáme a vypereme ve vodě.
Krok 6: Nyní odstraníme z ryb hlavy, ploutve a páteř. Jde to lehce. Ploutve nekladou téměř žádný odpor.
Krok 7: Na závěr marinované ryby začneme po vrstvách vkládat do čisté a umyté sklenice.
Krok 8: Mezitím připravíme nálev na konečné zalití. Nálev připravíme asi z 1/2 l octa, 1/2 l vody a 6 lžic cukru, který dobře rozmícháme. Podle chuti přidáme ještě ocet nebo cukr. Nálev by měl být chuťově podobný jako na okurky.
Krok 9: Prokládáme je nakrájenou čerstvou cibulí (nešetříme), uvařenou a řádně vychladlou kořenovou zeleninou a kořením. Vše zalijeme nálevem, který jsme si předem připravili.
Krok 10: Přidáme bobkový list, pepř a nové koření. Zeleninu můžeme použít i sterilovanou (např. Moravanka, okurky).
Krok 11: Ryby necháme ještě 1-2 dny v chladnu a potom máme konečně hotovo.
Zveřejněno 27. 3. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zavináče
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w1J
Moje poznámka
Zavináče
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w1J
Nejnovější recepty
Bezinkový sirup
Přidáno před 1 hodinou
Omáčka na špagety s cuketou
Přidáno před 1 hodinou
Dýňová marmeláda s džusem
Přidáno před 13 hodinami
Pečený hruškový čaj
Přidáno před 13 hodinami
Hrušková povidla se skořicí
Přidáno před 14 hodinami
Švestkový koláč se skořicí
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Naložená sušená rajčata ze sušičky
petvset před 27 minutami
Cizrnový salát se zeleninou a tuňákem
TondaJ před 49 minutami
Černé jeřabiny - aronie - na způsob brusinek
Hanka6677 před 53 minutami
Tříbarevný tvarohový koláč
marunda před 1 hodinou
Vepřové maso s kapustou
LucieBicanova před 2 hodinami
Pestrý zeleninový salát s nivou a lehce pikantní zálivkou
Eva z HK před 3 hodinami
Medové kokosové rohlíčky
Danna před 4 hodinami
Kynutý knedlík
RadkaaK před 4 hodinami
Sušená rajčata v olejové lázni
oldvlk před 4 hodinami
Pečená švestková povidla
Anche před 5 hodinami
Tématické fráze:
zavinace z cejnu,
zavinace z cejna,
domácí zavináče,
jak se dělá zavináč,
ryby zavinace,
recept na domácí zavináče,
recept na domácí zavináče z cejnů,
nalev na zavinace,
cejn recepty,
zavinac ryba,
zavináč ryba,
cejn zavinace,
zavináč z cejna,
zavináče recept z cejnu,
zavináče z kapra,
plevelné rybky,
zavinace s cejnu,
jak udělat nejlepší domácí zavináče,
recept na zavinace z cejna,
tolstobik
Suroviny:
rybičky,
sůl,
ocet,
voda,
cukr,
cibule,
zelenina kořenová,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř černý
Komentáře (24)
Váš koment se mi líbí...
...ale avšak, STERILOVANÉ zavináče jsem doposud nepotkal