Kváskový mazanec
Díky použití kvásku získává tento velikonoční moučník zvláštní a jedinečnou chuť. Mazanec je nejen lahodnou pochoutkou k čaji či kávě, ale také symbolizuje pohodu a rodinnou atmosféru, kterou sdílíme během velikonočních svátků.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 265 kJ / 3 170 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 77,87 g |
Tuky | 84,19 g |
Vláknina | 28,68 g |
Cholesterol | 463 mg |
Sodík | 129 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 510,97 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 26. 4. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kváskový mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Pq06
Moje poznámka
Kváskový mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Pq06
Nejnovější recepty
Cuketová pomazánka
Přidáno před 3 hodinami
Vepřová pečeně se švestkami
Přidáno před 5 hodinami
Avokádová pomazánka
Přidáno před 20 hodinami
Belgické vafle
Přidáno 21. 8. 2025 12:30:38
Americké cookies s borůvkami
Přidáno 21. 8. 2025 09:05:02
Quiche inspirovaný Herbářem
Přidáno 21. 8. 2025 08:27:15
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kounický kotlet
Kajkajak před 2 minutami
Tradiční špagety Carbonara
Styliane před 37 minutami
Plněné papriky
Rebeca před 38 minutami
Kuřecí nudličky na mrkvi s pórkem
wimra před 1 hodinou
Ptáčky plněné nivou s houbovou omáčkou
Aleister před 1 hodinou
Koprová omáčka
Elis_131 před 2 hodinami
Tvarohová bábovka (vláčná)
Mafia před 2 hodinami
Kuřecí na liškách a tymiánu
Piedra před 3 hodinami
Strouhaný koláč
Sarka531 před 3 hodinami
Špagety à la carbonara
Hannah64 před 3 hodinami
Tématické fráze:
mazanec z kvásku,
kváskový mazanec,
recept na mazanec z kvásku,
kváskový mazanec recept,
recept na kvaskovy mazanec,
kvásek na mazanec,
kváskové mazance,
kvásek na velikonoční mazanec,
velikonoční mazanec z kvásku,
mazanec s kvásku,
mazané z kvasku,
kvaskovy mazanec recepty,
mazanwc z kvasku,
mazanec z,
recept na kvasek do mazance,
mazanec s z kvásku,
mazanec s kváskem,
kváskový mazanec s tvarohem,
kváskový velikonoční mazanec,
mazanec kvaskovy
Suroviny:
kvásek,
voda,
mouka špaldová hrubá,
mouka hladká,
vejce,
voda,
máslo,
cukr,
cukr vanilkový,
sůl,
kůra citronová,
mouka hladká,
rozinky,
vejce,
mandle
Komentáře (7)
Podle mě je kvásek nejlepší do chlebového těsta, kváskový chléb je nepřekonatelný, nenahraditelný. Ostatnímu pečivu trochu víc "sluší" kvasnice
Tak jsem si jako první kváskový výrobek vybrala tenhle mazanec, jehož příprava mi připadala mnohem snadnější, než příprava chleba. No asi jsem udělala nějakou chybu, myslím, že by býval chtěl péct o pár minutek déle, ale těsto na špejli nelepilo, tak jsem ho vyndala z trouby. Fakt si myslím, že jsem měla vypnutou troubu zase zavřít a nechat "dojít", ale to mne v ten moment nenapadlo, když zkouška špejlí byla bez chyby. Mazanec po vychladnutí včera večer (tedy "skorovychladnutí") měl střídku takovou na chuť vlhkou, moc mi to nechutnalo. Dneska je to o hodně lepší, ale v určitém místě je to na chuť stále jakoby vlhké. Na většině mazance je to už ale dobré. Myslíš, že to chtělo opravdu ještě pár minutek dopékat? Nebo déle kynout (praskl mi v troubě)? Postup jsem dodržela přesně podle receptu. No, snad příště...
A dnes dělám rozkvas na chleba, konečně jsem se rozhoupala... Rozhodla jsem se pro recept na "Základní kváskový chleba" a jako další pak bych chtěla zkusit "Pšenično-žitný kváskový chléb (pro začátečníky)". Tak mi, prosím, drž palce, ať se mi zadaří!