Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 28 412 kJ / 6 791 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 161,82 g |
Tuky | 247,42 g |
Vláknina | 23,00 g |
Cholesterol | 2,20 g |
Sodík | 784 mg |
Sůl | 1,66 g |
Sacharidy | 967,69 g |
Postup přípravy
Krok 1: Napřed (může být i den, dva) v dostatečném množství vody uvaříme kroupy doměkka (asi tak, jako když vaříte do kroupových jelítek
Krok 2: Z mouky, cukru, másla, žloutků a kůry vypracujeme na desce křehké (linecké) těsto; uložíme v chladu.
Krok 3: Dopředu uvařené kroupy, mléko, cukr, kůru a sůl povaříme 20 minut a necháme vychladnout.
Krok 4: V míse rozmícháme tvaroh s cukrem a vmícháme vše ostatní vč. v mléce povařených krup.
Krok 5: Odpočaté (linecké) těsto vyválíme na plát tloušťky do 10 mm a vyložíme jím (bez vymazání) koláčovou (min. 40 mm hlubokou), nebo dortovou formu.
Přebývající těsto zatím neořezáváme. Krok 6: Náplň nalejeme do těstem vyložené formy a teprve následně těsně nad náplní ořízneme přebývající těsto.
Z odřezků těsta vytvoříme rádýlkem pásky na ozdobu. Krok 7: Pečeme déle než hodinu při 175°C (horkovzdušná trouba).Necháme vychladnout v pootevřené troubě.
Poznámka:
Zkoušet propečenost špejlí je k ničemu – bude to lepivé pořád, náplň má být vlhká. Pečeme tedy tak dlouho, až je nálpň na dotek skoro pevná. Je vhodné na závěr snížit teplotu, aby se linecké od formy nespálilo.
Sami vidíte, že je to voňavé… Dejte si pozor na skořici, Pastiera nemá chutnat jako štrúdl, jak se mi také jednou podařilo.
Nebuďte líní a tvaroh propasírujte, je to pak poznat.
Italky pečou Pastieru na Zelený čtvrtek… V chladu vydrží určitě déle jak týden; lze i zmrazit.
Přebývající těsto zatím neořezáváme. Krok 6: Náplň nalejeme do těstem vyložené formy a teprve následně těsně nad náplní ořízneme přebývající těsto.
Z odřezků těsta vytvoříme rádýlkem pásky na ozdobu. Krok 7: Pečeme déle než hodinu při 175°C (horkovzdušná trouba).Necháme vychladnout v pootevřené troubě.
Poznámka:
Zkoušet propečenost špejlí je k ničemu – bude to lepivé pořád, náplň má být vlhká. Pečeme tedy tak dlouho, až je nálpň na dotek skoro pevná. Je vhodné na závěr snížit teplotu, aby se linecké od formy nespálilo.
Sami vidíte, že je to voňavé… Dejte si pozor na skořici, Pastiera nemá chutnat jako štrúdl, jak se mi také jednou podařilo.
Nebuďte líní a tvaroh propasírujte, je to pak poznat.
Italky pečou Pastieru na Zelený čtvrtek… V chladu vydrží určitě déle jak týden; lze i zmrazit.
Zveřejněno 2. 3. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pastiera Napoletana po česku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Bp4X
Moje poznámka
Pastiera Napoletana po česku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Bp4X
Nejnovější recepty
Řezy s motýlkem
Přidáno před 2 hodinami
Kakaové řezy s krémem a čokošlehačkou
Přidáno před 7 hodinami
Brynzová pěna
Přidáno před 22 hodinami
Placičky z tresky a hrášku
Přidáno 4. 5. 2025 15:01
Hermelín zapečený v zelenině
Přidáno 4. 5. 2025 05:13
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno 4. 5. 2025 05:04
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šunková pomazánka na housku, chlebíčky i jednohubky
GabKe před 52 minutami
Prošívaná deka
sikulka131 před 1 hodinou
Tomatová polévka s těstovinami
jamara před 2 hodinami
Kaiserky s mákem
magdalenka před 2 hodinami
Bramborový gulášek
Martina Fliegerova před 2 hodinami
Pečený bůček
BublinaF před 3 hodinami
Banánové muffiny s ořechy a čokoládou
MartinaR před 3 hodinami
Listové šátečky s náplní z tvarohu, pudingu a meruněk
faluska před 4 hodinami
Jednoduchá roláda
Fikina před 4 hodinami
Obalovaný chléb ve vejci
bobnak před 4 hodinami
Tématické fráze:
pastiera napolitana,
co vaříte na zelený čtvrtek,
napoletana recept,
neapolský kroupový koláč,
kroupy recepty,
jak dlouho vydrží uvařené kroupy,
oriskova nalpn,
jak upéct linecké aby se nespálilo,
voda z pomerančového květu do jídla
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
cukr,
žloutek,
kůra citronová,
kroupy ječné,
mléko,
citron,
cukr,
sůl,
tvaroh,
cukr,
cukr vanilkový,
vejce,
ovocný chlebíček,
pomerančové aroma,
skořice,
sůl
Komentáře (2)
https://www.monacoint.com/eshop/catalog/3165