Újezdecká vánoční štola
Lahodná štola plná ovoce, ořechů a rozinek je jedním ze symbolů Vánoc. Upéct ji můžete nejen volně na plechu, ale také těsto vložit do formy a upéct si tak štolu ve tvaru kapříka nebo třeba biskupského chlebíčku.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 22 136 kJ / 5 291 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 97,90 g |
Tuky | 263,18 g |
Vláknina | 37,46 g |
Cholesterol | 522 mg |
Sodík | 2,51 g |
Sůl | 6,20 g |
Sacharidy | 603,46 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mandle spaříme, oloupeme a nakrájíme spolu s ořechy na kousky. Rozinky, které jsme měli namočené přes noc v rumu necháme okapat. Mléko ohřejeme, aby bylo vlahé.
Krok 2: Do odměrky dáme rozdrobené droždí, posypeme lžíci vanilkového cukru a vařečkou mícháme, až se droždí rozpustí. Z mouky odebereme 50 g, z mléka 100 ml a přidáme do droždí a rozmícháme řídký kvásek, přikryjeme a necháme na teplém místě vykynout.
Krok 3: Zbylou mouku prosejeme do mísy spolu s moučkovým cukrem, přidáme k ní sůl, citronovou kůru, mletý muškátový květ a dobře promícháme. Uděláme důlek, dáme do něj vykynutý kvásek a zbylé mléko a promícháme. Přidáme nastrouhané změklé máslo a vařečkou vypracujeme středně tuhé těsto. Musí být lesklé a nelepit se na mísu a vařečku. Hotové těsto poprášíme trochou mouky, přikryjeme a necháme asi 2 hodiny kynout.
Krok 4: Do vykynutého těsta zapracujeme mandle, rozinky, a ořechy. Necháme ještě 40-50 minut kynout.
Krok 5: Vykynuté těsto vyklopíme na plech s pečícím papírem a vytvoříme ovál, který přehneme, nebo tvar podobný šišce chleba a na jedné straně vytvoříme hranou ruky hluboký žlábek, který je typický pro tvar štoly. Připravenou štolu necháme opět krátce nakynout, potřeme ji rozšlehaným vejcem a pak ji dáme péci do vyhřáté trouby na 180 °C asi na 50-60 minut, podle toho, jak nám peče trouba.
Krok 6: Upečenou štolu, ještě horkou, potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a posypeme bohatě moučkovým a vanilkovým cukrem. Velmi dobře chutná několik dnů proleželá.
Zveřejněno 15. 12. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Újezdecká vánoční štola
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LxOj
Moje poznámka
Újezdecká vánoční štola
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LxOj
Nejnovější recepty
Bylinkové pesto
Přidáno před 1 hodinou
Grilovaný chřest s pikantním přelivem a sezamem
Přidáno před 6 hodinami
Vepřová směs se zeleninou a hranolkami
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí prsa se zeleninou z jednoho pekáče
Přidáno před 8 hodinami
Bulgur s restovanou zeleninou, sýrem a klíčky
Přidáno před 10 hodinami
Rychlé kynuté knedlíky s rebarborou
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřový pekáček s hlávkovým zelím a noky
Sahula před 1 hodinou
Kuřecí stehna na hlávkovém zelí
Sahula před 1 hodinou
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
radekfiala před 3 hodinami
Halušky s brynzou pro Dášenku
Alamatej před 3 hodinami
Vepřová játra koloniála Jíry
Sahula před 3 hodinami
Vepřová játra na slanině
Sahula před 3 hodinami
Sekaná
evik_svistik před 4 hodinami
Kopřivový špenát
Jan_Nepomuk před 5 hodinami
Zapečený chřest s kuřecím masem
danamamina před 6 hodinami
Tvarohové řezy
Saratice před 9 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
droždí čerstvé,
mléko,
cukr moučkový,
máslo,
kůra citronová,
cukr vanilkový,
sůl,
květ muškátový,
rozinky,
mandle,
ořechy,
máslo,
rum,
cukr moučkový,
cukr vanilkový
Komentáře (24)
Mažu (přidávám i tuzemák
No a balím do fólie a vánočně přeslazeným konzumentům vydrží asi i do velikonoc, že
(přiložena fotečka - každý si se svou vlastní štolou naloží jak mu libo)