Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Věnečky z odpalovaného těsta patří mezi klasiku českých cukráren a vždy nás vrací zpět do dětství. Tyto věnečky jsou nadýchané a naplněné pudinkovým krémem. Na závěr je můžeme ozdobit tradiční bílou polevou, ale slušet jim bude i poprašek cukru.
Suroviny pro 22 kusů
22kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 701 kJ / 4 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 74,49 g |
Tuky | 326,98 g |
Vláknina | 6,80 g |
Cholesterol | 1,96 g |
Sodík | 1,01 g |
Sůl | 2,34 g |
Sacharidy | 244,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: V kastrolu uvedeme do varu vodu, sůl a máslo. Vsypeme najednou všechnu mouku a při mírnější teplotě mícháme, dokud se z těsta nevytvoří koule a na dně kastrolu se nezačne tvořit bílý povlak. Pak odebereme ze zdroje tepla.
Krok 2: Do vlažného těsta po jednom zapracujeme vejce. Další přidáme, až když se to předchozí dokonale vmísilo.
Krok 3: Plech na pečení vymažeme, vysypeme moukou a naznačíme kolečka dál od sebe, lepší jsou menší, hmota v troubě nabyde. Lze i pod papír na pečení vložit šablonu s předkreslenými kroužky.
Krok 4: Sáčkem s řezanou trubičkou tvoříme dvoupatrové kroužky.
Krok 5: Pečeme v troubě vyhřáté na 250 °C, po 10 minutách snížíme teplotu na 170 °C a dopečeme ještě 10-20 minut. Trouba se prvních nejméně 15 minut nesmí otevírat. Správně upečené pečivo je zlaté a po rozkrojení uvnitř suché. Prokrojíme je zubatým nožem.
Krok 6: Z mléka a pudinkových prášků uvaříme hustý pudink bez cukru, přikryjeme ho potravinářskou fólií a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Krok 7: Změklé máslo a cukr vyšleháme do pěny a po částech do něj zašleháme uvařený pudink, můžeme ochutit rumem.
Krok 8: Rozkrojené věnečky naplníme krémem, spojíme a pocukrujeme.
Zveřejněno 8. 5. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w0Xg
Moje poznámka
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w0Xg
Nejnovější recepty
Meruňkový páj s tvarohem
Přidáno před 1 hodinou
Caesar salát naší rodiny
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí roláda s meruňkami a kuskusem
Přidáno 18. 6. 2025 11:00
Cuketová pomazánka
Přidáno 18. 6. 2025 08:02
Obyčejná babiččina květáková polévka
Přidáno 18. 6. 2025 07:59
Mini vaflový špíz
Přidáno 18. 6. 2025 05:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Žampionové placičky s nivou
Panova před 2 minutami
Tříbarevná buchta (Ala)
Evculina84 před 11 minutami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Kometka35 před 1 hodinou
Knedlíky z tvarohového těsta
janatka před 2 hodinami
Rychlá jemná pórková pomazánka
janatka před 2 hodinami
Sýrové tyčinky
parikova.nikca před 3 hodinami
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou
MillanM před 4 hodinami
Halušky se zelím a uzeným masem
chmelickova13 před 5 hodinami
Francouzská třešňová bublanina (Clafoutis)
veronika_straka před 5 hodinami
Cibulová polévka
Kajkajak před 12 hodinami
Tématické fráze:
věnečky z odpalovaného těsta,
odpalované těsto,
odpalované těsto na věnečky,
venecky,
odpalované věnečky,
věnečky z odpalovaného těsta, které se vždy povedou,
věnečky recept,
recept na věnečky z odpalovaneho těsta,
žloutkové věnečky z odpalovaného těsta,
kluci v akci žloutkové věnečky,
venecky z odpal.testa,
nejlepší odpalované věnečky,
recept na věnečky,
věnečky z odpalovaného,
domácí mini věnečky,
odpalované těsto věnečky,
vetrniky z odpalovaneho testa,
mini věnečky,
odpalované těsto recept,
pečení věnečků
Suroviny:
voda,
máslo,
sůl,
mouka polohrubá,
vejce,
mléko,
pudink vanilkový,
cukr moučkový,
máslo,
rum
Komentáře (316)
Věnečky placaté (troubu jsem neotevírala) a krém sražený ...vše jsem dělala dle videonavodu ... škoda tak jsem se těšila
Těsto bylo famózní, neměla jsem žádný problém. Věnečky jsem dělala střední, řekla bych. Ne úplně malinké, ale ani obrovské jako klasický větrník.
V troubě nádherně naběhly, byla jsem nadšená, pak pic a strašně spadly, nechápu proč. Troubu jsem neotvírala. Pekla jsem přesně podle teplot, co jsem našla rady i tady v komentářích cca 200st 15 minut a pak 180 st dalších 15 minut. Vytáhla jsem je a co jsem nepochopila, že jsem je překrojila a byly úplně syrové, přitom už dost hnědé. Takže jsem je překrojila všechny a pekla dohromady skoro hodinu. Neví někdo, proč?
Jinak pak se musí nechat poctivě zchladnout a teprve potom po jednom vejci zašlehávat.
Asi jste nikdy nepekla odpalované těsto, jinak byste věděla, že se dohustit NEDÁ. Zřejmě je chyba v receptu.
Nastříkám na plech věnečky nebo větrníky, případně natřu na dva pečící papíry a peču. Dokud nezačnou zlátnout, troubu neotvírám. Vždy se po nich zapráší
A.A.
Myslím, že v receptu není hodně vajec (pokud se použijí vejce klasické velikosti, to znamená zhruba M), ale větší množství vody. Nicméně záleží určitě na tom, jakým způsobem se těsto odpaluje. Léta jsem pekla větrníčky (věnečky) podle receptu z Receptáře na neděli (zveřejněn byl někdy před 35 lety), který byl téměř totožný - je to zřejmě tenhle: https://www.toprecepty.cz/recept/36941-janiny-vene... jen té vody tam bylo o polovinu méně: na 1/4 l vody se přidávalo 240 g tuku, 240 g mouky a 8 (!) vajec. Těsto se dělalo dobře a výsledek byl více než uspokojivý.
Na druhé straně je tu řada receptů se zhruba stejným poměrem https://www.toprecepty.cz/recept/22560-rychle-vene... nebo https://www.toprecepty.cz/recept/25269-minivetrnic...a nikdo si nestěžuje! Takže umění spočívá určitě v tom, jak dobře udělat odpalované těsto!