Křehký jablečný závin
Jablečný závin patří mezi klasiku, která se pravidelně peče v našich kuchyních jako rychlá sladká pochoutka k nedělní kávě. Vyzkoušejme ale tentokrát kupované listové těsto nahradit touto křehkou variantou našich babiček. Mlsné jazýčky naši snahu jistě ocení.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 379 kJ / 3 198 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 52,29 g |
Tuky | 231,21 g |
Vláknina | 9,00 g |
Cholesterol | 1,32 g |
Sodík | 133 mg |
Sůl | 0,28 g |
Sacharidy | 222,39 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mouky nastrouháme tuk, promneme, přidáme žloutky a vodu. Zpracujeme vláčné těsto a necháme odpočinout.
Krok 2: Zatím oloupeme a nastrouháme jablka.
Krok 3: Z těsta vyválíme 2 pláty, každý posypeme trochou strouhanky a na ni rozprostřeme jablka.
Krok 4: Jablka pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme skořicí, přidáme rozinky a ořechy. Opět trochu posypeme strouhankou a pokapeme máslem.
Krok 5: Okraje těsta přehneme do závinu, konce i spoje dobře přitiskneme, aby šťáva z jablek nevytékala.
Toto těsto se nebalí jako klasický závin, jen se přehne přes jablka, spoj se pevně prsty uzavře a závin se položí na plech s pečicím papírem spojem dolů. Konce se přehnutím také uzavřou. Krok 6: Závin na plechu propícháme vidličkou a potřeme rozšlehaným vejcem. Krok 7: Pečeme při 180 °C přibližně po dobu 30 minut.
Toto těsto se nebalí jako klasický závin, jen se přehne přes jablka, spoj se pevně prsty uzavře a závin se položí na plech s pečicím papírem spojem dolů. Konce se přehnutím také uzavřou. Krok 6: Závin na plechu propícháme vidličkou a potřeme rozšlehaným vejcem. Krok 7: Pečeme při 180 °C přibližně po dobu 30 minut.
Zveřejněno 17. 1. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Křehký jablečný závin
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Qnz7
Moje poznámka
Křehký jablečný závin
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Qnz7
Nejnovější recepty
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 3 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 6 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 10 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí restovaná játra
Loiza před 1 hodinou
Jogurtová bábovka
Zsuzsu1 před 1 hodinou
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
nemecjarda42 před 5 hodinami
Pampeliškový med
Mrspassinger před 5 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 7 hodinami
Vrstvený salát
Maruna365 před 7 hodinami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 8 hodinami
Zelňačka
Veronika_1 před 8 hodinami
Buchta se zakysanou smetanou
Panova před 8 hodinami
Drůbková polévka
Kajkajak před 10 hodinami
Tématické fráze:
jablečný zavin,
jablečný závin recept,
zavin,
závin jablečný,
recept na jablečný závin,
křehký jablečný štrůdl,
jablkový závin,
krehky strudl,
jablečný závin z listového,
křehký jablkový závin,
výborný jablečný závin,
jablečnýzávin,
jablečné záviny,
recepty na jablecny zavin,
závin z křehkého těsta,
recepty jablečný zavin,
závin recept,
recept jablecný závin,
jablečný štrůdl,
jablečný závin
Suroviny:
mouka hladká,
žloutek,
máslo,
voda,
jablko,
rozinky,
ořechy,
skořice,
máslo,
strouhanka,
vejce
Komentáře (38)
Dělávám velmi podobný, podle zděděného rcp
Dávám 160g másla a místo vody bílé víno
Závin neroluji, pouze těsto přeložím přes sebe viz bod 5 postupu
Tím se po upečení vyhnu srazku (brousku) - viz video
Těsto je krásně křehké a moc dobře se s ním pracovalo. Dala jsem trochu míň Hery cca 230g, dále bez ořechů a bez másla.
Zamotala jsem to jako normální závin z listového těsta a dobrý. Asi záleží na tloušťce plátu a kolik jablek tam dáte, 2-3 jabka bohatě stačí
Chutná jako neupečené těsto.