Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Věnečky z odpalovaného těsta patří mezi klasiku českých cukráren a vždy nás vrací zpět do dětství. Tyto věnečky jsou nadýchané a naplněné pudinkovým krémem. Na závěr je můžeme ozdobit tradiční bílou polevou, ale slušet jim bude i poprašek cukru.
Suroviny pro 22 kusů
22kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 17 701 kJ / 4 231 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 74,49 g |
| Tuky | 326,98 g |
| Vláknina | 6,80 g |
| Cholesterol | 1,96 g |
| Sodík | 1,01 g |
| Sůl | 2,34 g |
| Sacharidy | 244,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: V kastrolu uvedeme do varu vodu, sůl a máslo. Vsypeme najednou všechnu mouku a při mírnější teplotě mícháme, dokud se z těsta nevytvoří koule a na dně kastrolu se nezačne tvořit bílý povlak. Pak odebereme ze zdroje tepla.
Krok 2: Do vlažného těsta po jednom zapracujeme vejce. Další přidáme, až když se to předchozí dokonale vmísilo.
Krok 3: Plech na pečení vymažeme, vysypeme moukou a naznačíme kolečka dál od sebe, lepší jsou menší, hmota v troubě nabyde. Lze i pod papír na pečení vložit šablonu s předkreslenými kroužky.
Krok 4: Sáčkem s řezanou trubičkou tvoříme dvoupatrové kroužky.
Krok 5: Pečeme v troubě vyhřáté na 250 °C, po 10 minutách snížíme teplotu na 170 °C a dopečeme ještě 10-20 minut. Trouba se prvních nejméně 15 minut nesmí otevírat. Správně upečené pečivo je zlaté a po rozkrojení uvnitř suché. Prokrojíme je zubatým nožem.
Krok 6: Z mléka a pudinkových prášků uvaříme hustý pudink bez cukru, přikryjeme ho potravinářskou fólií a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Krok 7: Změklé máslo a cukr vyšleháme do pěny a po částech do něj zašleháme uvařený pudink, můžeme ochutit rumem.
Krok 8: Rozkrojené věnečky naplníme krémem, spojíme a pocukrujeme.
Zveřejněno 8. 5. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w0Xg
Moje poznámka
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w0Xg
Nejnovější recepty
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 3 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 7 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno před 22 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 20. 12. 2025 12:19:24
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Babiččina kapustnica
Kajkajak před 14 minutami
Šunkofleky
Kajkajak před 18 minutami
"Tatarák" z tvarůžků a camembertu
Petik05 před 21 minutami
Šlehačkové cukroví
Irenaha před 1 hodinou
Brokolicové placičky se sýrem
lenka64892 před 1 hodinou
Kuřecí nudličky s ananasem
olapolap před 1 hodinou
Masové kuličky v rajské omáčce
mafinka888 před 2 hodinami
Vinná klobása trochu jinak
Peetrys před 2 hodinami
Vinná klobása se žampiony, sýrem a šunkou
Sahula před 2 hodinami
Vinná klobása pečená na zelí s karamelizovanou cibulkou
Sahula před 3 hodinami
Tématické fráze:
věnečky z odpalovaného těsta,
odpalované těsto,
odpalované těsto na věnečky,
venecky,
odpalované věnečky,
věnečky z odpalovaného těsta, které se vždy povedou,
věnečky recept,
recept na věnečky z odpalovaneho těsta,
žloutkové věnečky z odpalovaného těsta,
kluci v akci žloutkové věnečky,
venecky z odpal.testa,
nejlepší odpalované věnečky,
recept na věnečky,
věnečky z odpalovaného,
domácí mini věnečky,
odpalované těsto věnečky,
vetrniky z odpalovaneho testa,
mini věnečky,
odpalované těsto recept,
pečení věnečků
Suroviny:
voda,
máslo,
sůl,
mouka polohrubá,
vejce,
mléko,
pudink vanilkový,
cukr moučkový,
máslo,
rum
Komentáře (324)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Tenhle recept je super, věnečky dělám ve verzi mini už poněkolikáté a vždy se povedly. Ale je fakt, že peču hodně a tudíz dobře znám svou troubu a časy a teploty si upravuju dle sebe.
S krémy experimentuju, třeba teď mám pistáciový s pistáciovým máslem a plánuju zkusit i verzi s malinovou náplní alá indiánky, tak jsem zvědavá.
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Dělala jsem poprvé, první plech se nepovedl, ale bylo to tím, že jsem zvyklá péct horkovzduchem 😁
Druhý už byl hezký a i ty další. No a tak jsem udělala i druhou várku 😆 a už vidím, jak budu stát s lupačkou a odhánět
,aby zbylo na oslavu 😃👍
Jak se dopekly, tak jsem vypnula stupně, zapla horkovzuduch a pootevřela jsem dvířka, aby teplo uteklo pomalu a věnečky se nelekly.
A když teplota klesla na 150C dala jsem další várku do trouby a zapla ji na 250C na 15 minut, potom na 170C cca 10-15minut a taky se povedly.
Pekla jsem minivěnečky
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Věnečky placaté (troubu jsem neotevírala) a krém sražený ...vše jsem dělala dle videonavodu ... škoda tak jsem se těšila
Těsto bylo famózní, neměla jsem žádný problém. Věnečky jsem dělala střední, řekla bych. Ne úplně malinké, ale ani obrovské jako klasický větrník.
V troubě nádherně naběhly, byla jsem nadšená, pak pic a strašně spadly, nechápu proč. Troubu jsem neotvírala. Pekla jsem přesně podle teplot, co jsem našla rady i tady v komentářích cca 200st 15 minut a pak 180 st dalších 15 minut. Vytáhla jsem je a co jsem nepochopila, že jsem je překrojila a byly úplně syrové, přitom už dost hnědé. Takže jsem je překrojila všechny a pekla dohromady skoro hodinu. Neví někdo, proč?
Jinak pak se musí nechat poctivě zchladnout a teprve potom po jednom vejci zašlehávat.
Asi jste nikdy nepekla odpalované těsto, jinak byste věděla, že se dohustit NEDÁ. Zřejmě je chyba v receptu.
Nastříkám na plech věnečky nebo větrníky, případně natřu na dva pečící papíry a peču. Dokud nezačnou zlátnout, troubu neotvírám. Vždy se po nich zapráší