Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dalamánky se škvarky ze žitného kvásku

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

janatka janatka

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 261 kJ /
2 691 kcal
Bílkoviny73,50 g
Tuky51,02 g
Vláknina35,41 g
Cholesterol 35 mg
Sodík 4,19 g
Sůl10,40 g
Sacharidy466,87 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Asi 12 hodin před pečením si ze lžíce aktivního kvásku, 150 g žitné chlebové mouky a 150 ml vody vytvoříme základ pro nový kvásek a necháme odpočívat při pokojové teplotě. Po 8-12 hodinách odebereme lžíci kvásku na další použití a dáme do lednice. Zbyde nám 300 g aktivního kvásku na dalamánky. Krok 2: Do mísy s kváskem nalijeme 175 ml vody (asi 30°C) přidáme pšeničnou mouku, kmín, fenykl, škvarky a sůl). Promícháme a svěříme robotu na prohnětení nebo pekárně (kdo nemá robota bude muset těsto zpracovat ručně). Bude mu to trvat asi 10 minut. Krok 3: Mělo by vzniknout lehce lepivé, ale kompaktní těsto. Pokud těsto lepí hodně, přisypáváme po lžicích pšeničnou a žitnou mouku.Těsto rozdělíme na 12 kousků,vytvoříme dalamánky a dáme na plech. Necháme kynout 2 hodiny,poté do nich nařízneme proužku žiletkou zastříkneme vodou,posypeme hrubou solí a kmínem.Do trouby dáme hrníček s vodou.Dáme do rozpálené trouby na 250°C na 10 minut.Poté troubu otevřeme a zchladíme, snížíme teplotu na 180°C a dopečeme asi 12-15 minut.

Zveřejněno 18. 10. 2013

Poznámka autorky janatka

Těsto hnětala pekárna.Fenykl je dost aromatický,kdo nemá rád nedávejte!!

Zdroj: Roman Vaněk, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vwEL

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vwEL

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Peču skoro podobné z kvasku,bez skvarku, přidám 40g ovesných vloček a 30 g oleje...jsou výborné, do druhého dne nevydrží :-)<3:-D

Marie:Tak to opravdu nevím,u nás byly měkké ještě druhý den.Co kdybyste sem tedy vložila svůj recept na nějaké to své pečivo!!!;-)Vy jste měla svůj kvásek domácí!!Ráda se naučím něco od vás :-O

Nebudu chválit,je to hrozný recept,dalamánky jsou tvrdé jak podešvě,chuťově dobré ale vysušené,málo nakynuté a to kynuly 3,5 hodiny,peču 2x do týdne různé pečivo a to peču již 42 let.Za tuto dobu se mi nepodařilo nikdy upéct takové brousky.Nevím kde se stala chyba.

já jsem shodou okolností zrovna včera na tyhle dalamánky narazila na netu... leč... ten kvásek.. nemám, neumím:-(
máš je krásné:yes::yes::-K

Jo Peťko díky je opraveno.Dejte pozor na ten fenykl,mě tam nevadil,ale děcka s manželem říkali ať to pro příště nedávám.;-)

Ty by mi chutnaly.;-):yes:

Snad jen malá oprava: se škvarky.Pardon, já vím, jsem hrozný.:-8

Tématické fráze:
škvarkové dalamánky, pečivo z žitneho kvásku, dalamánky se škvarkama, dalamanek z kvasku, recepty z zitneho kvasku, pečivo z kvasku, domácí dalamanky se škvarkama, žitné pečivo z kvásku, dalamánky vaněk, recepty na pečivo z kvásku, škvarkový chleba z žitného kvásku, domácí dalamánky z žitneho kvásku, recepty z kvásku, kvasek na dalamanky, pouziti kvasku, pečivo ze žitného kvásku, dalamánky podle vaňka, dalamánek recepty, plněné dalamánky, hruška bramborové dalamánky

Suroviny:
mouka žitná chlebová, voda, mouka hladká, kmín celý, fenykl, voda, sůl, škvarky

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu