

Žitné dalamánky
Suroviny Až 20 ks - dle velikosti
- Mléko nebo voda 300 ml a více,
- vařené brambory 80 g,
- sůl 2 lžičky,
- cukr 1/2 lžičky,
- mouka žitná tmavá 300 g,
- mouka hladká pšeničná 200 g,
- droždí 20 g.
- Voda na pomazání,
- sůl, kmín, .... na posypání housek.
Postup přípravy receptu
Do pekárny dáme tekutinu, nastrouhané brambory, sůl, mouku, droždí, cukr a zapneme na program Těsto.
Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál, uděláme si z něj silnější váleček a rozdělíme na díly (počet dle velikosti budoucích dalamánků).
Z každého dílu si vytvarujeme podlouhlé dalamánky, položíme na pomaštěný plech a necháme vykynout. Vykynuté dalamánky podélně slabě nařízneme, potřeme vodou, posypeme solí, kmínem... a pečeme asi 15 min. ve středně vyhřáté troubě (já na 175°C).
Dalamánky mají po rozkrojení hutněší těsto, ale nejsou tuhé.
Tekutinu dáváme podle toho, jaké máme brambory. V receptu je psáno 375 ml,ale když jsem je dala, bylo těsto mazlavé a musela jsem dost přihušťovat.
Jinak taky pozor - tmavá žitná mouka má tendence se lepit a tak pokud chcete mít těsto hladší, obraťte poměr mouky.Pro ruční zpracování:
Z droždí, vlažné tekutiny s trochou mouky připravit kvásek a nechat nakynout.
Do mísy nasypat zbylou mouku, přidat prolisované (jemně nastrouhané) brambory, sůl, vykynutý kvásek. Vše vypracovat v těsto které má být pružné, tužší (ne tuhé!), přikrýt utěrkou a nechat kynou, až těsto zdvojnásobí svůj objem cca 1 a 1/2 až 2 hod.
Další zpracování dle uvedeného výše.
Poznámka od kuchařky
Toto je taktéž recept z kuchařky Viléma Vrabce z roku 1969 a je opět určen pro ruční zpracování těsta, ale jelikož mám ještě pečku u sebe (půjčenou) zkusila jsem v ní a šlo to.
Ochutnala je celá rodina a všichni chválili a i manžel, který jí jen bílé pečivo je přijal za své. Dokonce jsem je jedla i já, které nikdy kupované dalamánky nechutnaly. Ale na těchto jsme se shodli všichni a tak jsou zařazeny mezi ty, co se budou dělat i nadále.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Žitné dalamánky
-
mirca75, Merylas: nádhera, holky, máte to obě jedničkové
-
Merylas
, moc děkuju za pěknou fotečku a jsem ráda, že dalamánky nezklamaly
. A taky děkuju za milá slova, i Jarce
.
Maruško, já se tu teď taky málo "vidím", ale pokusím se o nápravu
. Ahojky ...
.
-
zizala: Děkuji
Mirča si vždy na psaní RCP dávala záležet, já vím
-
Merylas: Máš je krásný
Jj, Mirčiny recepty jsou podrobný a spolehlivý
-
mirca75: Miruš, vybrala jsem si Tvůj receptík k vyzkoušení a dalamánky jsou opravdu moc dobré
Taky je budu občas dělávat, chutnaly celé rodině, pekla jsem je už po druhé
Recept je moc dobře a srozumitelně rozepsaný a všechny gramáže jsou OK. Nic jsem nepřidávala, ani neubírala, zadělávala jsem vodou - 300 ml. Tvůj recept můžu všem doporučit, aby ho vyzkoušeli a ode mě máš samozřejmě bod č. 11 a přidávám foto
A moc málo Tě tady "vidím"
-
Výbornéééé
-
Děláno bez pekárny.Jsou super.
-
Díky
-
dávám jí od oka, asi tak 2 polévkové lžíce.
-
Finneta
to jsem moc ráda že chutnali,jen škoda že nejsou i fotečky
.Můžu se zeptat kolik jsi dala té práš.kaše?Ráda bych zkusila i s ní.Děkuji za vyzkoušení a pochvalu
-
pekla jsem včera. nedávala jsem brambory, ale bramborovou kaši v prášku a byly úžasný!!!!!
-
Děkuji za rady, ted uz se urcite povede
-
Mirčo, dalamánky určitě vyzkouším, už mám uloženo
.
Posílám bodíka. -
Suzanna
tak už jsem ti připsala do receptu jak na to při ručním zpracování(nebo robotem
).Snad jsem pomohla a budu ráda když dáš vědět jak se povedly
.
-
suzano, určitě bych to těsto udělala klasicky úplně stejně, jak třeba na koláče, to znamená kvásek, mouka a vše, co je zde napsáno a propracovat vařechou. Já mám dojem, že ani autorka nemá vlastní pekárnu a já jsem donedávna dělala těsto v ruce. Takže, pokud už jsi někdy dělala kynuté těsto, tak dej vše, jak je napsáno a kvásek zvlášt, aspoň já ho tak vždycky dělala. Je napsaná voda, nebo mléko. Použij asi spíš mléko.