Žitné dalamánky

mirca75 Kuchařka:

Doba přípravy: 2 hod. PT2H00M Až 20 ks - dle velikosti Domácí pekárna 27 názorů

514

Suroviny

Mléko nebo voda 300 ml a více,
vařené brambory 80 g,
sůl 2 lžičky,
cukr 1/2 lžičky,
mouka žitná tmavá 300 g,
mouka hladká pšeničná 200 g,
droždí 20 g.
Voda na pomazání,
sůl, kmín, .... na posypání housek.
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny dáme tekutinu, nastrouhané brambory, sůl, mouku, droždí, cukr a zapneme na program Těsto.

  2. Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál, uděláme si z něj silnější váleček a rozdělíme na díly (počet dle velikosti budoucích dalamánků).

  3. Z každého dílu si vytvarujeme podlouhlé dalamánky, položíme na pomaštěný plech a necháme vykynout. Vykynuté dalamánky podélně slabě nařízneme, potřeme vodou, posypeme solí, kmínem... a pečeme asi 15 min. ve středně vyhřáté troubě (já na 175°C).

  4. Dalamánky mají po rozkrojení hutněší těsto, ale nejsou tuhé.

  5. Tekutinu dáváme podle toho, jaké máme brambory. V receptu je psáno 375 ml,ale když jsem je dala, bylo těsto mazlavé a musela jsem dost přihušťovat.
    Jinak taky pozor - tmavá žitná mouka má tendence se lepit a tak pokud chcete mít těsto hladší, obraťte poměr mouky.

  6. Pro ruční zpracování:
    Z droždí, vlažné tekutiny s trochou mouky připravit kvásek a nechat nakynout.
    Do mísy nasypat zbylou mouku, přidat prolisované (jemně nastrouhané) brambory, sůl, vykynutý kvásek. Vše vypracovat v těsto které má být pružné, tužší (ne tuhé!), přikrýt utěrkou a nechat kynou, až těsto zdvojnásobí svůj objem cca 1 a 1/2 až 2 hod.
    Další zpracování dle uvedeného výše.

Poznámka

Toto je taktéž recept z kuchařky Viléma Vrabce z roku 1969 a je opět určen pro ruční zpracování těsta, ale jelikož mám ještě pečku u sebe (půjčenou) zkusila jsem v ní a šlo to.

Ochutnala je celá rodina a všichni chválili a i manžel, který jí jen bílé pečivo je přijal za své. Dokonce jsem je jedla i já, které nikdy kupované dalamánky nechutnaly. Ale na těchto jsme se shodli všichni a tak jsou zařazeny mezi ty, co se budou dělat i nadále.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Žitné dalamánky

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    mirca75, Merylas: nádhera, holky, máte to obě jedničkové:yes::yes::-D

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Merylas:-), moc děkuju za pěknou fotečku a jsem ráda, že dalamánky nezklamaly:-p. A taky děkuju za milá slova, i Jarce :-K.
    Maruško:-), já se tu teď taky málo "vidím", ale pokusím se o nápravu:-8. Ahojky ...:-K.

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    zizala: Děkuji:-8 Mirča si vždy na psaní RCP dávala záležet, já vím;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Merylas: Máš je krásný :yes: Jj, Mirčiny recepty jsou podrobný a spolehlivý :yes::yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    mirca75: Miruš, vybrala jsem si Tvůj receptík k vyzkoušení a dalamánky jsou opravdu moc dobré:yes:;-) Taky je budu občas dělávat, chutnaly celé rodině, pekla jsem je už po druhé;-) Recept je moc dobře a srozumitelně rozepsaný a všechny gramáže jsou OK. Nic jsem nepřidávala, ani neubírala, zadělávala jsem vodou - 300 ml. Tvůj recept můžu všem doporučit, aby ho vyzkoušeli a ode mě máš samozřejmě bod č. 11 a přidávám foto:-8 A moc málo Tě tady "vidím" :-*:-K

    Odpovědět

  • Norek Norek

    Výbornéééé

    Odpovědět

  • Alcakv Alcakv

    Děláno bez pekárny.Jsou super. :yes::yes::yes::yes: :-p:-K

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Díky;-)

    Odpovědět

  • finneta finneta

    dávám jí od oka, asi tak 2 polévkové lžíce.:yes::-D

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Finneta:-) to jsem moc ráda že chutnali,jen škoda že nejsou i fotečky;-).Můžu se zeptat kolik jsi dala té práš.kaše?Ráda bych zkusila i s ní.Děkuji za vyzkoušení a pochvalu:-)

    Odpovědět

  • finneta finneta

    pekla jsem včera. nedávala jsem brambory, ale bramborovou kaši v prášku a byly úžasný!!!!!:yes::yes::-D

    Odpovědět

  • suzanna suzanna

    Děkuji za rady, ted uz se urcite povede:yes:

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Mirčo, dalamánky určitě vyzkouším, už mám uloženo;-):-).
    Posílám bodíka.:-!:-)):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    :-)Suzanna:-)tak už jsem ti připsala do receptu jak na to při ručním zpracování(nebo robotem;-)).Snad jsem pomohla a budu ráda když dáš vědět jak se povedly;-).

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    suzano, určitě bych to těsto udělala klasicky úplně stejně, jak třeba na koláče, to znamená kvásek, mouka a vše, co je zde napsáno a propracovat vařechou. Já mám dojem, že ani autorka nemá vlastní pekárnu a já jsem donedávna dělala těsto v ruce. Takže, pokud už jsi někdy dělala kynuté těsto, tak dej vše, jak je napsáno a kvásek zvlášt, aspoň já ho tak vždycky dělala. Je napsaná voda, nebo mléko. Použij asi spíš mléko.;-)

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: dalamánky z domácí pekárny žitná mouka recepty dalamánky domácí dalámánky recept žitný dalamánek vyroba dalamánků žitný dalamánek dalamánek z žitné mouky dalamánky domácí pekárna žitná mouka - recepty těsto na dalamánky žitná mouka recept dalamanky z kvasku jak upéct dalamánky dalamánky z žitného kvásku domácí pekárna dalamánky žitná mouka dalamánky recept recepty ze žitné mouky recept na dalamánky

Zapomněl/a jsem heslo