Jablečný ocet
Urodilo se vám hodně jablek a vy nevíte co s nimi? Připravte si domácí jablečný ocet, který se perfektně hodí do salátových zálivek, nebo marinád. Jeho příprava je sice časově náročnější, ale výsledek stojí za to.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 089 kJ / 499 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 4,00 g |
Tuky | 3,47 g |
Vláknina | 26,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 46 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 100,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Jablka lehce omyjeme, nakrájíme keramickým nožem na čtvrtky, odstraníme stopky, „bubáky“ a jádřince. Čtvrtky dále nakrájíme na půlměsíčky (čím menší, tím lépe).
Krok 2: Poté je přemístíme do 3,75 l sklenice a zalijeme vodou – cca 4 cm pod okraj.
Krok 3: Hrdlo zakryjeme utěrkou (plátnem) a po obvodu dáme gumičku. Sklenici dáme při pokojové teplotě na tmavé místo - 10 dnů. Každý den 1x promícháme vařečkou.
Krok 4: Po uplynutí 10 dnů, do jiné 3,75 l sklenice, přefiltrujeme přes plátno výluh. Kousky jablek opět přes plátno řádně vymačkáme do sklenice.
Sklenici zase zakryjeme utěrkou (plátnem) a po obvodu dáme gumičku. Sklenici dáme na tmavé a o něco chladnější místo (cca 8-15 °C) na 1 měsíc stát. Krok 5: Po 1 měsíci slijeme jablečný ocet do lahví.
Pokud nechceme příliš usazenin, ještě jednou přecedíme. Krok 6: Předtím ale doporučuji provést sterilaci: sklenici s výluhem dáme do studené trouby, a zapneme ohřev na 85°C. Jakmile je trouba zahřátá na požadovanou teplotu, necháme sklenici 25 minut sterilovat.
Sklenici zase zakryjeme utěrkou (plátnem) a po obvodu dáme gumičku. Sklenici dáme na tmavé a o něco chladnější místo (cca 8-15 °C) na 1 měsíc stát. Krok 5: Po 1 měsíci slijeme jablečný ocet do lahví.
Pokud nechceme příliš usazenin, ještě jednou přecedíme. Krok 6: Předtím ale doporučuji provést sterilaci: sklenici s výluhem dáme do studené trouby, a zapneme ohřev na 85°C. Jakmile je trouba zahřátá na požadovanou teplotu, necháme sklenici 25 minut sterilovat.
Zveřejněno 21. 9. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablečný ocet
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/B3Dx
Moje poznámka
Jablečný ocet
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/B3Dx
Nejnovější recepty
Kuřecí nudličky se zeleninou a houbami
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové nudličky s lesními houbami
Přidáno před 3 hodinami
Flíčky s lesními houbami
Přidáno před 3 hodinami
Cuketový sachr
Přidáno před 12 hodinami
Marmeláda z rynglí
Přidáno 2. 9. 2025 21:12:57
Kuřecí karbanátky s pečenými rajčaty (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 2. 9. 2025 20:17:14
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Segedínský salát podle ČSN
Sahula před 2 hodinami
Pečená švestková povidla
Petik05 před 3 hodinami
Belgické vafle
ne.honzula12 před 6 hodinami
Zapečené špecle se smaženou cibulkou
Linerka před 6 hodinami
Cuketovo-zeleninová směs
MonikaP. před 7 hodinami
Domácí kečup
Mistrova před 8 hodinami
Bábovka z tvarohu
Pavla.fic před 9 hodinami
Drobenková buchta se švestkami
anna.s před 9 hodinami
Rajská z čerstvých rajčat
Onzyx před 11 hodinami
Dukátové buchtičky
Jarda1972 před 11 hodinami
Suroviny:
jablko,
voda kojenecká
Komentáře (3)
Jednou jsem lahev zakryla plátýnkem, dala do temné spíže (skříň na chodbě, ani teplo, ani zima) a zapomněla na ni. Když jsem ji za cca měsíc našla, ocet byl hotový, stačilo přecedit do lahve. Nesterilizuji, průběžně vyrábím zhruba 1/2 litrovky, stíhám spotřebovat.