Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný ocet

Urodilo se vám hodně jablek a vy nevíte co s nimi? Připravte si domácí jablečný ocet, který se perfektně hodí do salátových zálivek, nebo marinád. Jeho příprava je sice časově náročnější, ale výsledek stojí za to.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

StandaCB

Středně náročný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 25 min + 40 dní odležení

55 min (30 min příprava + 25 min tepelná úprava, + 40 dní odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 089 kJ /
499 kcal
Bílkoviny4,00 g
Tuky3,47 g
Vláknina26,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 46 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy100,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jablka lehce omyjeme, nakrájíme keramickým nožem na čtvrtky, odstraníme stopky, „bubáky“ a jádřince. Čtvrtky dále nakrájíme na půlměsíčky (čím menší, tím lépe). Krok 2: Poté je přemístíme do 3,75 l sklenice a zalijeme vodou – cca 4 cm pod okraj. Krok 3: Hrdlo zakryjeme utěrkou (plátnem) a po obvodu dáme gumičku. Sklenici dáme při pokojové teplotě na tmavé místo - 10 dnů. Každý den 1x promícháme vařečkou. Krok 4: Po uplynutí 10 dnů, do jiné 3,75 l sklenice, přefiltrujeme přes plátno výluh. Kousky jablek opět přes plátno řádně vymačkáme do sklenice.
Sklenici zase zakryjeme utěrkou (plátnem) a po obvodu dáme gumičku. Sklenici dáme na tmavé a o něco chladnější místo (cca 8-15 °C) na 1 měsíc stát. Krok 5: Po 1 měsíci slijeme jablečný ocet do lahví.
Pokud nechceme příliš usazenin, ještě jednou přecedíme. Krok 6: Předtím ale doporučuji provést sterilaci: sklenici s výluhem dáme do studené trouby, a zapneme ohřev na 85°C. Jakmile je trouba zahřátá na požadovanou teplotu, necháme sklenici 25 minut sterilovat.

TIP: Jak udělat jablečný ocet?

Zveřejněno 21. 9. 2020

Poznámka autora StandaCB

Pozn.: komu se zdá postup v bodě 1. a 3. moc pracný, lze použít i jednodušší: jablka na čtvrtky nakrouháme ručním nebo elektrickým krouhačem, celou směs "proženeme" (šnekovým) odšťavňovačem, a poté přes jemné sítko přelijeme do láhve.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečný ocet

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/B3Dx

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečný ocet

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/B3Dx

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

sunny.sofi: No, tu sterilaci opravdu doporučuji. Bez ní tam totiž zůstanou bakterie, které způsobují pěkné průjmy.

Ocet si dělám pravidelně, třeba i ze zbylých slupek či zbytků jablek při výrobě štrúdlu.
Jednou jsem lahev zakryla plátýnkem, dala do temné spíže (skříň na chodbě, ani teplo, ani zima) a zapomněla na ni. Když jsem ji za cca měsíc našla, ocet byl hotový, stačilo přecedit do lahve. Nesterilizuji, průběžně vyrábím zhruba 1/2 litrovky, stíhám spotřebovat.
;-) Tip pro lenochy, jako jsem já, které děsí každodenní míchání atd. ;-)

Suroviny:
jablko, voda kojenecká

Přidat fotografie receptu