Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kváskové housky, rohlíky, pečivo

S domácím kváskovým pečivem se stanou vaše snídaně či večeře luxusní záležitostí. Díky použité pohankové a špaldové mouce bude mít pečivo specifickou chuť. Před pečením můžeme pečivo posypat oblíbenými semínky, kmínem nebo solí.

Hodnocení receptu je 4,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Mili Li.

Náročný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez doby kynutí

55 min (40 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 12 kusů

12kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 878 kJ /
2 839 kcal
Bílkoviny89,00 g
Tuky16,50 g
Vláknina37,25 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4,08 g
Sůl10,00 g
Sacharidy565,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Žitný kvásek, vodu (nejdřív asi 250 ml a zbytek pak při mísení těsta přidáme podle potřeby) a třetinu mouky nejdříve opatrně rozmícháme na kašičku. Krok 2: Do této kašičky přidáme zbytek mouky, sůl, kurkumu a olej. Prohněteme a postupně, je-li potřeba, doléváme zbytek vody, dokud nevznikne tuhé těsto, které se nelepí. Těsto dobře propracujeme. Krok 3: Těsto přikryjeme pokličkou, víkem nebo potravinovou fólií, aby si vytvořilo teplé a vlhké prostředí, dobře kynulo a neosychalo. Necháme kynout v pokojové teplotě 2-3 hodiny. Během kynutí alespoň jednou těsto překládáme – propracujeme. Krok 4: Vykynuté těsto rozdělíme na čtvrtiny. Z každé uděláme váleček, který rozdělíme na třetiny, takže získáme 12 stejných kousků těsta. Z každého kousku pak uděláme dle chuti bulku, rohlík či pletýnku. Krok 5: Plech vyložíme papírem na pečení. Krok 6: Pečivo naskládáme na připravený plech a necháme ještě asi 1-2 hodiny kynout. Před koncem kynutí rozpálíme troubu na 220 °C. Krok 7: Po vykynutí housky potřeme vajíčkem a posypeme dle chuti semínky, mákem, hrubozrnnou solí či kmínem. Před vložením pečiva do trouby dáme na dno trouby plech nebo rendlík s vodou. Krok 8: Pečeme asi 12-15 minut – hlídáme barvu. Upečené pečivo necháme na mřížce úplně vychladnout.

TIP: Recepty na kváskové pečení - bohatá inspirace

Zveřejněno 11. 3. 2016

Poznámka autorky Mili Li.

Chutí připomínají dalamánky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/07XK

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/07XK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Děkuji za bezva recept. S těstem se krásně pracuje, udělala jsem 13 kaiserek...určitě nepeču naposledy.

Perfektní recept, vše uděláno podle návodu.
Jednoduchý a hlavně velmi chutný výsledek.
Děkuji za recept.
:yes:

Za mě super, mouku jsem pouzila prevazne zitnou a trochu psenicne - od oka (bez kurkumy - ta je stejne asi hlavne kvuli barve?), nezbyl cas na pleteni housticek, takze jsem "hodila" na plech bochanky a vysly perfektni dalamanky jak vzhledove, tak chutove. :yes:

Vlasta Dostálová:nevím co znamená po obyčejnu...každopádně je to váš názor a já vás nenutím péct podle mého receptu. Já jsem nic shánět nemusela, všechny tyto suroviny mám běžně doma...každý jsme jiný a máme jiné chutě a priority...já dávám přednost zdravým a kvalitním surovinám ;-)

Vlasta Dostálová 12. 3. 2016 07:19
Abych sháněla tolik ingrediencí, tak to si raději ty rohlíky udělám po obyčejnu.

Tématické fráze:
rohlíky z kvásku, kváskové rohlíky, recepty na domácí kváskové housky, domácí rohlíky z kvásku, rohlíky z žitného kvásku, housky z žitného kvásku, kváskové rohlíky recept, kváskové celozrnné rohlíky, pečivo z žitného kvásku, kváskové domácí rohlíky, domaci housky z kvasku, kváskový rohlíky, domácí rohlíky z z kvásku, domácí kváskové rohlíky, kváskové rohlíky recepty, domácí kváskové pletýnky, housky s kváskem, domácí kvaskove pečivo, rohlík z kvásku, kváskové recepty

Suroviny:
kvas žitný, mouka hladká, mouka špaldová celozrnná, mouka pohanková, sůl, kurkuma, voda, olej rostlinný, vejce, semínka sezamová, sůl hrubozrnná, kmín celý, mák

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]
]