Gravče na tavče (balkánske zapečené fazole)
Gravče na tavče je tradiční makedonský pokrm, který je však známý po celém Balkáně. Jde o vařené bílé fazole, které se smíchají se směsí cibule, česneku, bylinek a koření a zapečou v troubě. Podáváme jako hlavní jídlo s čerstvým chlebem.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 384 kJ / 2 243 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 118,85 g |
Tuky | 54,46 g |
Vláknina | 102,81 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 38 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 272,05 g |
Postup přípravy
Krok 1: Fazuľu preberieme, umyjeme a namočíme.
Krok 2: Na druhý deň s bobkovým listom fazuľu uvaríme a ku koncu varu osolíme. Scedíme z vody, časť vody odložíme.
Krok 3: Na oleji osmažíme drobne nakrájanú cibuľu, po vypnutí pretlačíme cesnak a pridáme papriku, paprikovú pastu a čierne korenie.
Krok 4: Zmiešame uvarenú fazuľu (nie úplne do rozpadávania) s cibuĺovou zmesou, prípadne dosolíme, pridáme ligurček (libeček) podľa chuti, kto má rád a používa, dá aj polievkové korenie (príp. Vegetu). Pridáme vodu z varenia fazule, ale len málo, nerobíme polievku! Len tesne po fazuľu aby bola voda.
Krok 5: Zmes dáme do pekáčka, vhodný je hlinený s poklopom, ja som dala do obyčajného a prikryla alobalom. Pečieme cca 40 minút pri 200 °C.
Krok 6: Podávame ako hlavné jedlo s čerstvým chlebom a nakladanými feferónkami, zeleninovým šalátom, alebo ako prílohu napr. ku grilovanému mäsu.
Zveřejněno 13. 2. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Gravče na tavče (balkánske zapečené fazole)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XB9A
Moje poznámka
Gravče na tavče (balkánske zapečené fazole)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XB9A
Nejnovější recepty
Roláda Harlekýn podle Míši Landové
Přidáno před 2 hodinami
Těstoviny s krémovou omáčkou Alfredo s krevetami a brokolicí
Přidáno před 4 hodinami
Plněné sladké broskve
Přidáno před 4 hodinami
Bulgur s cuketou, mrkví, fazolkami a hráškem
Přidáno před 21 hodinami
Zapečené brambory s krkovicí podle Pepy Nemravy
Přidáno 9. 7. 2025 08:42
Zdravý cuketový nákyp
Přidáno 9. 7. 2025 08:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Česneková kuřecí prsíčka v sýrové, smetanové omáčce
wimra před 46 minutami
Hrníčková bábovka
Ajisek před 52 minutami
Brownie
petramotlickova před 1 hodinou
Rybízový hrnečkový koláč s drobenkou
radbastim před 2 hodinami
Extra rychlé lívance
Bettynka_ před 2 hodinami
Rybízový sirup
esso před 3 hodinami
Brusinky z rybízu
esso před 3 hodinami
Květák smažený v troubě
Wanilor před 3 hodinami
Jihočeský kynutý koláč
jalamo před 4 hodinami
Teplý těstovinový salát s kuřecím masem
Jan Nemec před 5 hodinami
Tématické fráze:
fazole recept,
balkanske fazole,
tavče bravče,
fazula recepty,
zapečené fazole,
bravce tavče,
gravče-tavče fazole,
krajovo,
grafce tafce,
tafče grafče,
fazule-recept,
zapečené fazole recept,
tafce dravce recept,
grafce na tafce,
trvčegravče,
gravce bravce,
fazole,
grafče recept,
balkánské tradiční top recepty,
fazule na cibulce
Suroviny:
fazole,
bobkový list,
olej,
cibule,
česnek,
libeček,
sůl,
pepř mletý,
pasta papriková,
paprika sušená sladká,
koření polévkové
Komentáře (24)
Recept je zajímavý, fazole mám ráda.