Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbová paštika s mandlemi

Houbaření je náš národní sport. A co můžeme připravit z nasbíraných úlovků? Třeba lahodnou paštiku. Mix hub doplní jak slanina, tak i česnek, smetana a křupavé mandle. Hotovou paštiku stačí rozmixovat a s máslem nechat před podáváním vychladit.

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mika59 mika59

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby chlazení

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby chlazení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 552 kJ /
1 566 kcal
Bílkoviny23,92 g
Tuky139,50 g
Vláknina33,43 g
Cholesterol 284 mg
Sodík 1,37 g
Sůl3,30 g
Sacharidy30,48 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sušené houby namočíme do vody. Krok 2: Cibuli, česnek, slaninu a čerstvé houby nakrájíme, sušené scedíme a také pokrájíme. Slaninu opečeme (podle tučnosti kápneme trochu oleje) a přidáme k ní cibuli, kmín a po chvíli i česnek. Krok 3: Do orestovaného základu přidáme všechny houby, tymián a dusíme cca 10 minut, do úplného vydušení vody. Přidáme mandle, víno a necháme odvařit cca 10 minut. Krok 4: Směs odstavíme a přidáme máslo. Necháme krátce zchladnout, přidáme smetanu a koření dle chuti. Tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka nebo ponecháme kousky hub. Krok 5: Nakonec ještě dochutíme a přendáme do vhodné misky. Posypeme plátky mandlí a zalijeme rozpuštěným máslem. Krok 6: Po upečení dáme vychladit a podáváme s pečivem.

TIP: Houby a houbaření - sběr hub, jejich zpracování a využití v kuchyni

Zveřejněno 18. 9. 2022

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADqg1

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADqg1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

:-)<3:yes::yes: to musí být velká dobrota :yes:, paštiky dělávám ale takovou jsem ještě nedělala, určitě zkusím pokud seženu houby :-K

Paštika podle tohoto receptu je vynikající i pouze ze samotných bedel, pokud se ale do nich přidá ještě kotrč, je to potom koncert pro dvě ruce a hu..( ústa :-)) Akorát nedávám víno. Paštiku dávám do skledniček a cca hodinu steriluju, potom vydrží i půl roku, pokud se ovšem do té doby nesní. Pravda, musí být uložena v chladu.

mika59: děkuji za odpověď, vyzkouším, snad houby ještě porostou. ;-)

Nadja: Nadi ty sušené jsou pro vůni a chuť. Jsou aromatické, a ty čerstvé jsem dala, protože jsem měla od každého trochu a výsledek byl moc dobrý. Určitě nevadí jen žampiony nebo čerstvé, ale ty sušené jsou zásadní..Ale i bez nich to jde..;-)

Miládko, Tvůj receptík se mi líbí, jen mám problém s těmi několika druhy hub - lesní + žampiony + sušené. Z jakého důvodu je tato kombinace - chuťové důvody či jiné?
Většinou mám jen směs čerstvých. Je v tom nějaký problém?:-?

Suroviny:
houby čerstvé, žampióny, houby sušené, česnek, máslo, slanina anglická, smetana ke šlehání, víno bílé, mandle, sůl, pepř mletý, chilli, kmín celý, tymián, mandle, máslo

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu