Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žahour - borůvková omáčka

Ať už se chystáte na knedlíky či lívance, jistě vám přijde vhod ovocná omáčka, kterou hojně používaly naše babičky. Řeč je o tradičním žahouru, nejčastěji připraveném z borůvek. Pokud se chcete držet tradice, zahustěte ho perníkem místo pudinku.

Hodnocení receptu je 4,9 (42×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marta Marta

Snadný

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 10 min

15 min (5 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 561 kJ /
373 kcal
Bílkoviny3,53 g
Tuky9,75 g
Vláknina0,15 g
Cholesterol 32 mg
Sodík 41 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy67,73 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: K borůvkám do kastrůlku přisypeme cukr, skořici, přidáme máslo a vodu. Krok 2: Směs povaříme (borůvky není nutno nechat zcela rozvařit). Krok 3: V mléce nebo smetaně (můžeme i zkombinovat) rozmícháme pudink, vlijeme jej do borůvkové směsi a necháme spolu ještě chvíli povařit. Krok 4: Podáváme s kynutými sladkými knedlíky nebo lívanci.

TIP: Jak zpracovat borůvky

Zveřejněno 14. 7. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/586R

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/586R

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (35)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

skvělá rychlovka, podávala jsem k šiškám plněným mákem, manža se olizoval, :yes:;-)

Omáčka je výborná..přidala jsem foto:-)

Skvělý recept, už je v oblíbených. :-) Dnes jsem uvařila k tvarohovým knedlíkům- nic nezbylo. Dnes byl žahour uvařen podle tohoto návodu, příště zkusím zahustit i perníkem. Ano, je to recept od babiček, a mluvilo se o něm v autě, při cestě z lesa. Hned jsem hledala a našla tento. Líbil se mi, uvařila jsem jej a vynikající oběd byl hotov. Děkuji :yes::-) :-)

:-* výborná! Dělala jsem k trhanci.

Výborná omajda ke kynuťákům. Děkuji

Dík za recept, dnes jsem použila k tvarohovým knedlíkům . K zahuštění jsem použila Gustin. Některé píšete, že je možné zahustit strouhaným perníkem. Nevadí tam potom ty drobky z perníku?

U nás se dělají kynuté knedlíky jen takto. Mám doma 3 chlapy a když někde dostali plněné knedlíky borůvkami uvnitř, tak říkali, že tam je strašně málo ovoce.Zahušťuji spíš taky perníkem. Babička tomu říkala kašišvanda. Takto rozvářím i zahradní jahody.Bod už jsem dala.

Dnes jsem dělala žahour k blbounům s borůvkama a bylo to dobré. Díky za rcp.:-p:yes:

Estel: Plne souhlasim, skoda boruvek ;-(

estel:u nás se neuznává jiný žahour, než jen rozvar z borůvek

omáčka moc dobrá dokud jsem to nezahustila tím pudinkem, fuj... stal se z toho chemický slizký blivajz, příště půjdu určitě do toho strouhaného perníku.

spagetka:nene to nebylo v Jizerkách:-D:-D,ale bylo to výborné:yes:

Tématické fráze:
borůvková omáčka, borůvkový rozvar, jahodový žahour, borůvkový žahour s knedlíky, zahour z jahod, borůvková omáčka na knedlíky, omáčka z borůvek, žehour, jak se dělá žahour, jahodový rozvar, recept borůvková omáčka, borůvková omáčka na lívance, rozvar z borůvek, borúvková poleva, borůvková omáčka recept, žahour jahodový, lívance s borůvkovým žahourem, žahour z ostružin, žanhour, boruvkova poleva na knedliky

Suroviny:
borůvky, cukr, skořice mletá, máslo, voda, mléko, pudink vanilkový

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu