 
		
Babiččiny zelňáky
Kysané zelí je klasikou české kuchyně a mnoho jídel se bez něj prostě neobejde. Podle starého receptu připravíme ve své kuchyni milované zelňáky - placky z kysaného zelí s vůní kmínu. Jsou jednoduché na přípravu a mají bohatou chuť.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 17 592 kJ / 4 205 kcal | 
|---|---|
| Bílkoviny | 70,50 g | 
| Tuky | 258,50 g | 
| Vláknina | 28,00 g | 
| Cholesterol | 225 mg | 
| Sodík | 4,01 g | 
| Sůl | 10,00 g | 
| Sacharidy | 385,00 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Troubu zapneme nahřívat na 200 °C. Plech vymažeme sádlem.
	Krok 2: Zelí vymačkáme a pokrájíme. Dáme do misky. Přidáme mouku, sádlo a dle chuti také sůl, pepř, kmín a mletou sladkou papriku. Vypracujeme vláčné těsto.
	Krok 3: Z hotového těsta vyválíme plát asi 1 cm silný, ze kterého vykrajujeme kolečka.
	Krok 4: Vykrojená kolečka ukládáme na vymazaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C dozlatova asi 25 minut.
Zveřejněno 28. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						 
					
Babiččiny zelňáky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DWyn
Moje poznámka
					 
				
Babiččiny zelňáky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DWyn
Nejnovější recepty
	
			 
	
Grilovaná dýně s vůní ořechů
Přidáno před 43 minutami
	
			 
	
Kuře na brusinkách
Přidáno před 2 hodinami
	
			 
	
	
Pizza s plněným okrajem
Přidáno před 6 hodinami
	
			 
	
Cibulačka s vínem
Přidáno před 14 hodinami
	
			 
	
Pikantní krémová dýňovka s mrkví a chilli
Přidáno před 18 hodinami
	
			 
	
Špagety s olivami a parmazánem
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			 
		
	
	
			 
		
	
	
			 
		
	
	
			 
		
	
	
			 
		
	
	
			 
	
	
			 
		
	
	
			 
	
Nejnovější články
	
			 
		
	
			 
		
	
			 
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			 
	
Langoše z kyšky
Ivetafrankova před 40 minutami
	
			 
	
	
Kuře à la husa
Alesik před 1 hodinou
	
			 
	
Dršťková polévka z předvařených drštěk
milan.pohy před 1 hodinou
	
			 
	
	
Borůvkový koláč s tvarohem
soumar99 před 1 hodinou
	
			 
	
Mechové muffiny
[email protected] před 1 hodinou
	
			 
	
	
Fazolová polévka rychlá
Jirka33 před 2 hodinami
	
			 
	
Frankfurtská polévka s bramborami
Eva z HK před 2 hodinami
	
			 
	
Šťouchané brambory s cibulkou a smetanou
Diesel před 3 hodinami
	
			 
	
	
Hrníčková cuketová buchta
mendorf před 15 hodinami
	
			 
	
	
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
TommyKoci před 15 hodinami
						Tématické fráze:
						
							zelnaky, 
						
						
							zelnaky recept, 
						
						
							domácí zelnáky pečené, 
						
						
							recept na prave zelnaky, 
						
						
							recept na zelňáky, 
						
						
							babiččiny zelníky, 
						
						
							recepty.cz zelnáky, 
						
						
							recept zelňáky, 
						
						
							zelovky, 
						
						
							zelnak, 
						
						
							zelovka, 
						
						
							babicciny recepty, 
						
						
							zelňáky bez sádla, 
						
						
							zelňáky na plech, 
						
						
							babičiny zelňáky, 
						
						
							jihočeské zelňáky, 
						
						
							recepty zelňáky, 
						
						
							zelnak recept, 
						
						
							zelňáky recepty, 
						
						
							zelniky
						
					
						Suroviny:
						
							sádlo, 
						
						
							mouka hladká, 
						
						
							zelí kysané, 
						
						
							sůl, 
						
						
							pepř mletý, 
						
						
							kmín drcený, 
						
						
							paprika sušená sladká, 
						
						
							sádlo
						
					
 
	 
 
 
 
 
 
 
			 Poslat na Messenger
					Poslat na Messenger
				 
 
 
 
 
 
	 
	 
	 
 
 
	 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
	 
 
Komentáře (31)
Osobní tipy: Sádlo je v tomto případě těžko nahraditelné jiným tukem. Křehkost je nesrovnatelná.
Nešetřit kořením - dá se výborně experimentovat. Doporučuji zelený pepř nebo majoránku.
Míchat důkladně, ale co nejkratší dobu. Tuk mít povolený, ale nerozpuštěný.
Vykrajování lze urychlit buď nakrájením na trojúhelníky (působí sofistikovaně) nebo vytvořením válečku, který později krájíme a rozplácneme v dlaních (působí rustikálně a přidává více rozměrů).
Péci jak víše kolega radí na 200 C (klidně i více) cca 20 minut. Zelňáky jsou tenké, proto není potřeba dlouho propékat, ale spíše opéci.
Peču na papíře - nejsou pak zespodu mastné a více křupou.
Výborné s česnekovým dipem.