Špagety s žampionovou omáčkou a vínem
Další z receptů na oblíbené špagety, tentokrát ve vegetariánské bezmasé verzi, zato s vůní vína a příchutí Itálie. Poznámka autora vám uvede na pravou míru souvislosti s používáním oblíbeného olivového oleje.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 656 kJ / 874 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 20,84 g |
Tuky | 54,41 g |
Vláknina | 21,96 g |
Cholesterol | 72 mg |
Sodík | 129 mg |
Sůl | 0,20 g |
Sacharidy | 33,47 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na pánvi necháme rozehřát olivový olej a mezitím si nakrájíme cibuli a česnek.
Krok 2: Necháme ji následně orestovat, aby patřičně změkla a trošku zezlátla.
Krok 3: Přidáme nakrájené žampiony a pořádně je promícháme s cibulkou a necháme lehce prosmažit.
Krok 4: Následně je přikryjeme pokličkou a necháme chviličku podusit, aby pustily šťávu. Přihodíme koření podle chuti a osolíme.
Krok 5: Přidáme bílé víno, pořádně promícháme a necháme odpařit alkohol. Tímto krokem získáme příjemnou kyselost a velmi příjemnou italskou atmosféru. Místo vína můžeme samozřejmě kápnout trošičku citronu.
Krok 6: Nakonec zalijeme smetanou a necháme chviličku povařit.
Krok 7: Uvaříme si špagety a nebo jakékoliv jiné těstoviny a můžeme podávat ozdobené snítkou petržele.
Zveřejněno 14. 5. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Špagety s žampionovou omáčkou a vínem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o2VzY
Moje poznámka
Špagety s žampionovou omáčkou a vínem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o2VzY
Nejnovější recepty
Salát z pečených rajčat
Přidáno před 5 hodinami
Rýžová kaše s jablky
Přidáno před 12 hodinami
Rýže se žampiony, restovanou čerstvou zeleninou a bylinkami
Přidáno před 12 hodinami
Cheesecake podle Míši Landové
Přidáno před 16 hodinami
Burek z rýžového papíru
Přidáno před 17 hodinami
Bazalkové pesto s parmezánem
Přidáno 1. 9. 2025 21:09:47
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Plovdivské maso
Andyzvesnice před 3 hodinami
Pekáček s cuketou
Andyzvesnice před 3 hodinami
Trenčiansky párek s fazolí po domácku
Andyzvesnice před 3 hodinami
Vepřové ragú na víně a zelenině
Andyzvesnice před 3 hodinami
Houbová omáčka a la kulajda
Andyzvesnice před 3 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
VPetr před 3 hodinami
Svíčková na smetaně
luciehorakova148 před 3 hodinami
Krkovička po farářsku
Olympus před 4 hodinami
Salát z červené řepy, cibule a jogurtu
Eva z HK před 4 hodinami
Nejlepší litý perník
Noumik před 4 hodinami
Suroviny:
žampióny,
cibule bílá,
česnek,
olej olivový,
sůl,
pepř,
koření provensálské,
ořech muškátový,
víno bílé,
smetana na vaření,
těstoviny špagety
Komentáře (3)
1) Samozřejmě, že i na olivovém oleji smažit lze, ale extra virgine olej (panenský, lisovaný za studena) je na smažení škoda používat. To je fajnovost, která se znehodnocuje jakoukoliv tepelnou úpravou. Olej extra virgine je určen opravdu jen pro použití za syrova, tedy do salátů a obecně ve studené kuchyni. Po vylisování extra panenského oleje se z pokrutin za tepla uvolní a lisuje ještě další olivový olej (označený jako pomace, nebo olej z pokrutin) a ten je jednak levnější a především je určen pro tepelnou úpravu.
2) A ke smažení řízků než jakékoliv oleje je vhodnější sádlo nebo přepuštěné máslo (ghí).