Bramborové noky se žampionovou omáčkou z mascarpone

mika59 Kuchařka: mika59

Bezmasá jídla 6 názorů

Suroviny

500 g brambor
1 vejce
cca 250-300 g polohrubé mouky
1 lžíce rozpuštěného vlahého másla
sůl (cca 3 špetky)
špetka kurkumy
Omáčka:
400 g žampionů
2 šalotky
150 g mascarpone
50-100 ml smetany
cca hrnek zeleninového vývaru
lžíce másla
nasekaná petrželka
kmín
pepř
sůl
pár kapek citronové šťávy
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme ve slupce téměř do měkka. Ještě teplé oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme zbytek surovin a zpracujeme těsto.

  2. Vytvarujeme tenké válečky a nakrájíme na stejné cca 2 cm kousky. Každý noček zmáčkneme vidličkou. Vhazujeme do osolené vařící vody. Až vyplavou, vytáhneme je a lehce omastíme.

  3. Na omáčku zpěníme na másle nakrájenou šalotku a přidáme žampiony nakrájené na větší kousky. Restujeme společně s kmínem a solí pár minut a přilijeme polovinu vývaru.

  4. Vaříme do změknutí asi 8-10 minut. V průběhu přidáme mascarpone a necháme rozpustit. Před koncem zjemníme smetanou a podle potřeby dolijeme vývar.

  5. Omáčku dochutíme pepřem, solí a kapkou z citronu. Vmícháme petrželku a na talíř servírujeme noky a přelijeme omáčkou s žampiony.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 195 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bramborové noky se žampionovou omáčkou z mascarpone

  • Dajda Dajda

    Lady Penelopa: No a co? Mascarpone je poněkud tučné a někdo se chce stravovat dietněji, tak dá raději jogurt. Já dávám pro změnu pomazánkové máslo do špenátové omáčky na noky. Chutná to výborně. Vy si snad mylíte, že když má výrobek italský název, tak je jídlo o něco více nóbl? :-Q

    Odpovědět

  • Lady Penelopa Lady Penelopa

    :-):-):-) Místo mascarpone jogurt? že vy dáváte do tiramisu pomazánkové máslo? :-p:-p nesnáším tohle "babicování" nicméně autorce děkuji za skvělý tip...uvařím a pak ohodnotím:-K:-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    mika59: Miladko,nic proti receptu,každý si suroviny může upravit podle sebe;-)jen jsem si všimla,že se v mém komentáři přeházela písmena...:-(no,stalo se...

    Martick@: Ale tady nejsme v kategorii"omáčky"tak proč ten útok a volání po Dajdě:-(

    Odpovědět

  • mika59 mika59(autor receptu)

    Martick@: No teď už mně napadá jen....Vyhledat podobný recept a do komentářů napsat...."Sice jsem místo hovězího použila vepřové, podlila jsem to pivem místo vínem, nepekla jsem to v troubě, ale dusila na sporáku, trochu jiné koření, ale vcelku je to podobné.....maso se šťávou" :-)
    Drahuško no to už nechť si vybere každý sám....;-)

    Odpovědět

  • Martick@ Martick@

    Nepozná, ale hlavně, že tu je stopadesátášestá žampionová omáčka:-//. Kdepak byla Dajda?

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Nejsem"žgrďa"ale to mísmascarpone dávám kvalitní kysanou smetanu,nebo hustý jogurt:-)Ono se to v té omáčce vůbec nepozná:-8

    Odpovědět

Tématické fráze: bramborové noky se žampiony bramborové noky bramborové noky recept omáčka s mascarpone bramborové noky recepty omáčka z mascarpone noky se špenátem a mascarpone vaříme s mascarpone recept na bramborové noky špenátová omáčka na noky gnocchi se žampiónovou omáčkou bramborové nočky s s omáčkou bramborove noky se se žampiony gnocchi recept bramborové noky-recepty recepty s bramborovymi nok, noky s omackou noky s se žampiony noky do omáčka žampionová omáčka