Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelníky nasladko

Věděli jste, že zelí lze použít i do moučníku? Tradiční kynuté bochánky z Rychnovska, plněné karamelizovaným hlávkovým zelím, potřené škvařeným máslem a sypané směsí cukru a skořice vám zachutnají. Ale pozor dietní opravdu nejsou!

Hodnocení receptu je 3,5 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zuzi777a zuzi777a

Středně náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 60 min + doba kynutí

75 min (15 min příprava + 60 min tepelná úprava, + doba kynutí )

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 143 kJ /
3 858 kcal
Bílkoviny64,01 g
Tuky179,80 g
Vláknina26,20 g
Cholesterol 823 mg
Sodík 631 mg
Sůl1,32 g
Sacharidy482,94 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme kvásek z cukru, trochy mouky, poloviny mléka a kvasnic. Krok 2: Po vzejití kvásku přidáme ostatní suroviny a vypracujeme lehce lepivé těsto. Necháme alespoň hodinu vykynout. Krok 3: V mezičase připravíme zelnou nádivku. Zelí pokrájíme nadrobno. Pomalu ho restujeme na oleji do změknutí a vyrestování vody. Když je zelí změklé a trošičku dohněda zasypeme ho cukrem, který necháme lehce zkaramelizovat. Hotovou nádivku necháme zchladnout. Krok 4: Po vykynutí přesuneme těsto na olejem postříknutou pracovní plochu. Rozdělíme ho na zhruba 14 kousků. Ty zploštíme a naplníme zelnou nádivkou jako měšec. Položíme je spojem na plech vyložený pečicím papírem a zvrchu stlačíme do tvaru silné placky. Necháme znovu asi 1/2-3/4 hodiny vykynout. Předehřejeme troubu na180 °C. Krok 5: Před pečením potřeme bochánky škvařeným máslem. Pečeme dozlatova asi 25 minut podle trouby. Krok 6: Hotové zelníky sypeme směsí cukru se skořicí.

TIP: Jak péct kynuté moučníky

Zveřejněno 23. 11. 2023

Poznámka autorky zuzi777a

Původní recept pochází zřejmě někde z okolí Rychnova nad Kněžnou. Připravovala je manželova babička, podle pamětníků neodolatelné. Tohle je můj pokus o napodobení, prý je výsledek totožný s babiččinými zelníky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelníky nasladko

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xk21n

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelníky nasladko

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xk21n

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

magdalenka: No vida, ono se asi dříve vařilo a peklo podobně napříč Českem i Slovenskem. Jen už je recept pozapomenut.🙂

Moja mamka zas piekla kysnutý závin s takouto sladkou zelnou nádivkou, ochutenou škoricou.

zuzi777a: Ono je fajn, se někdy prostřednictvím receptů a jídla vrátit v čase. :-K

mika59: Já si zase vzpomínám na svoji babičku, ta dělala se zelnou náplní kynutou buchtu na celý plech a taktéž s drobenkou. Jako dítěti mně to moc nechutnalo, změnilo se to v dospělosti. :-) Vždy, když jsem chtěla udělat radost tatínkovi, tak jsem mu ji upekla.
Pokud by někoho tato náplň zajímala, tak dělávám takto: 500 g nakrouhaného zelí spaříme a ve velmi malém množství vody dusíme doměkka s troškou soli. Pak přidáme zhruba 40 g másla, 50 g cukru, 50 g namočených rozinek, ochutíme mletou skořicí, pokud je třeba tak malinko dosolíme a po vychladnutí použijeme. :-K

Naše babička dělává takhle zelný štrůdl a je to lahoda, jak to zelí tam křupne :-D zrovinka náhodou mám všechny suroviny doma, takže se do nich pustím, ať máme svačinku ;-)

mika59: Tak to je také hardcore! :-O Naše babičky prostě uměly dobroty, které dneska zní přinejmenším zvláštně!:-)

zuzi777a: Pamatuji si jak moje babička pekla zelné koláče s drobenkou..byly výborné, ale už jsou to desítky let.:-K

Marie Svarcova: Mě by to asi samotnou nenapadlo, nacpat buchty oslazeným zelím. Ale fakt to je dobré.<3

:-) :yes::yes:Zelníky miluji ale nasladko neznám , určitě zkusím :-K

Suroviny:
mouka hladká, kvasnice, máslo, cukr, mléko, žloutek, sůl, olej, zelí, olej, cukr, pepř mletý, máslo, cukr moučkový, skořice mletá

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu