Štola (DlabemeZdrave)
Výborný recept na štolu s přídavkem špaldové mouky, fruktosy a obilného mléka. Upečenou štolu nechte před Vánoci rozležet, protože jedině tak se v ní krásně prolnou chutě marcipánu, kandovaného ovoce, rumu a rozinek.
Suroviny pro 2 kusy
2 kilové štoly
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 25 214 kJ / 6 026 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 145,88 g |
Tuky | 212,69 g |
Vláknina | 87,25 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 408 mg |
Sůl | 0,81 g |
Sacharidy | 838,55 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky den předem zalijeme vroucí vodou tak, aby byly ponořené, ale neplavaly. Přidáme k nim rum a necháme 24 hodin odležet. Během toho je několikrát promícháme.
Krok 2: Druhý den začneme s přípravou těsta. V misce rozmícháme droždí s oběma druhy fruktosy. Jakmile máme směs tekutou, přikryjeme a necháme 30 minut v teple odležet a vzejít kvásek.
Krok 3: Mouky prosejeme na vál, do důlku uprostřed dáme koření, mléko a kvásek.
Krok 4: Lehce promícháme, přidáme vejce a tuk (měl by mít pokojovou teplotu, ale ne rozpuštěný, aby těsto nebylo příliš mastné). Vypracujeme měkké těsto, které vyklopíme na vál a důkladně prohněteme alespoň 10 minut, až je těsto pěkně pružné a vláčné. Můžeme také zadělat v robotu.
Krok 5: Těsto vrátíme do mísy, přikryjeme a necháme na teplém místě kynout 2-3 hodiny.
Krok 6: Vykynuté těsto vyklopíme na vál, opatrně do něj zapracujeme ovoce, kůru, okapané rozinky a mandle. Rozdělíme na polovinu.
Krok 7: Z každé poloviny vyválíme obdélník silný 2 cm, položíme na něj vyválený marcipán a zavineme. Do každé štoly přijde 75 g marcipánu.
Krok 8: Vrchní část štoly by neměla zcela překrývat spodní polovinu – spodní okraj by měl zůstat lehce předsunutý. Kraje zatočíme a důkladně přitlačíme.
Krok 9: Hotové štoly položíme na pečící papír a necháme ještě 30 minut kynout. Poté pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C zhruba 20 minut, ztlumíme na 175 °C a dopečeme dalších cca 20-30 minut.
Krok 10: Upečené štoly potřeme ze všech stran rozpuštěným máslem a posypeme moučkovou fruktosou. Necháme důkladně vychladnout (do druhého dne), zabalíme do alobalu a potravinové fólie.
Krok 11: Uložíme do chladu (ale ne mrazu) a necháme 2-3 týdny odpočívat. Během této doby štolu neotvíráme, ani neochutnáváme. Díky proležení se v ní rozvinou všechny vůně i chutě a hlavně bude krásně vláčná.
Zveřejněno 14. 12. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Štola (DlabemeZdrave)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pK2N
Moje poznámka
Štola (DlabemeZdrave)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pK2N
Nejnovější recepty
“Kung Pao” s kuřecím masem a zeleninou
Přidáno před 9 hodinami
Rychlý Lotus cheesecake s lyofilizovanými jahodami
Přidáno před 9 hodinami
Jahodový džem s mandlemi
Přidáno 14. 6. 2025 15:01
Třešňovo-kakaový moučník
Přidáno 14. 6. 2025 14:02
Srbská fazolová polévka s koprem
Přidáno 14. 6. 2025 12:28
Jahodový jogurt
Přidáno 13. 6. 2025 21:33
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 2 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 3 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 5 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 7 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 7 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 7 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 8 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 8 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 9 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 9 hodinami
Tématické fráze:
dlabemezdrave.cz,
vánoční štola recept globus,
spaldova stola,
štola ze zdravé mouky,
miny stola,
žitná štola,
zdrava stola ze spaldove mouky,
štola ze špaldové mouky,
štola bez mouky,
měkká štola,
banánová stola,
miny štoly recept,
dlabemezdrave,
vláčná štola recept,
mekka štola recept,
stola 15 min,
měkká vánoční štola recept,
štolu,
žitná štola recept,
mini štola
Suroviny:
droždí,
fruktóza,
fruktoza vanilková,
tuk rostlinný,
vejce,
mléko obilné,
mouka polohrubá,
mouka polohrubá pšeničná,
mandle,
ovoce kandované,
kůra citronová kandovaná,
rozinky,
rum,
marcipán,
skořice,
kardamom,
máslo,
fruktóza
Komentáře (7)
Kynuté štoličky
Recept ještě nebyl hodnocen 4,9