Hvězdičky (nejen silvestrovské)
Hvězdičky ze slaného těsta jsou plněné jako obložené chlebíčky. Hodí se na jakoukoliv oslavu nebo i všední domácí svačinu, dají jíst vcelku jako chlebíčky, nebo můžete utrhovat jednotlivé křupavé „paprsky“ a namáčet je v pomazánce či dipu.
Suroviny pro 14 kusů
14kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 417 kJ / 2 251 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 57,95 g |
| Tuky | 57,71 g |
| Vláknina | 16,44 g |
| Cholesterol | 45 mg |
| Sodík | 4,01 g |
| Sůl | 10,00 g |
| Sacharidy | 366,65 g |
Postup přípravy
Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout. Krok 3: Hotové těsto vytáhneme na stůl, rozdělíme na 14 dílků, 14 budoucích hvězdiček. Z každého uděláme maličkou bulku, poté všechny necháme 10 minut odpočinout. Krok 4: Vytvarované hvězdičky jsou prostorově rozměrnější, proto si připravíme dva plechy s pečícím papírem. Krok 5: Každou bulku rozválíme a vytvarujeme podle foto postupu. Aby se hvězdičky při kynutí nerozvinovaly, je dobré před tvarováním potřít střed, do kterého vtiskneme cípy těsta, lehce vodou. Hvězdičky uložíme na připravené plechy. Krok 6: Vykynutým hvězdičkám můžeme před pečením vnitřní cípy pro jistotu znovu vtisknout do těsta, pak je potřeme rozšlehaným vejcem. Krok 7: Oba plechy najednou upečeme v předehřáté troubě. Použijeme horkovzduch, pečeme při 180 °C asi 13-16 minut. Krok 8: Vychladlé hvězdičky naplníme. Samozřejmě ne všemi jmenovanými surovinami dohromady, najednou, ale použijeme vhodné kombinace některých z nich. I tady platí, že méně někdy znamená spíše více. Salát nebo pomazánka by měly být přiměřeně husté, aby podklad – hvězdičku nerozmáčely a daly se na ni spíš navršit, neroztékaly se.
Zveřejněno 14. 2. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hvězdičky (nejen silvestrovské)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rDWP
Moje poznámka
Hvězdičky (nejen silvestrovské)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rDWP
Nejnovější recepty
Rizoto pro žlučníkáře
Přidáno před 2 hodinami
Uzené maso na smetaně se zeleninou
Přidáno před 2 hodinami
Žampiony v těstíčku (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 2 hodinami
Avokádová pomazánka s Lučinou (vhodná pro diabetiky)
Přidáno před 4 hodinami
Vývar z mletého masa
Přidáno před 5 hodinami
Dietní tvarohová pomazánka
Přidáno před 6 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jogurtové hvězdičky
PetraLA před 55 minutami
Mrkvový perník s povidly
PetraLA před 56 minutami
Kuřecí kari nudličky se sýrem a pórkem na smetaně
Zbynek Hladik před 1 hodinou
Kanadské kuře
Alex29 před 1 hodinou
Nejlepší vaječný koňak
PetMet1980 před 1 hodinou
Kefírová buchta - rychlovka
Jitunada před 2 hodinami
Lahůdkový francouzský salát
KatkaCechova před 2 hodinami
Pikantní čočková polévka se zeleninou
trdlo před 3 hodinami
Dušené srbské rizoto s mletým masem
Lucinka_pucinka před 3 hodinami
Nejlepší marokánky
marketa.volsicka před 3 hodinami
Suroviny:
voda,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
cukr,
sůl,
sádlo,
paprika sušená sladká,
droždí čerstvé,
vejce,
pomazánka,
salát,
zelenina,
zelenina nakládaná,
šunka,
klobása pikantní,
sýr,
olivy,
bylinky zelené
Komentáře (14)
Péct klasicky, bez horkovzduchu, na 200 °C.