Hvězdičky (nejen silvestrovské)
Hvězdičky ze slaného těsta jsou plněné jako obložené chlebíčky. Hodí se na jakoukoliv oslavu nebo i všední domácí svačinu, dají jíst vcelku jako chlebíčky, nebo můžete utrhovat jednotlivé křupavé „paprsky“ a namáčet je v pomazánce či dipu.
Suroviny pro 14 kusů
14kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 417 kJ / 2 251 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 57,95 g |
Tuky | 57,71 g |
Vláknina | 16,44 g |
Cholesterol | 45 mg |
Sodík | 4,01 g |
Sůl | 10,00 g |
Sacharidy | 366,65 g |
Postup přípravy
Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout. Krok 3: Hotové těsto vytáhneme na stůl, rozdělíme na 14 dílků, 14 budoucích hvězdiček. Z každého uděláme maličkou bulku, poté všechny necháme 10 minut odpočinout. Krok 4: Vytvarované hvězdičky jsou prostorově rozměrnější, proto si připravíme dva plechy s pečícím papírem. Krok 5: Každou bulku rozválíme a vytvarujeme podle foto postupu. Aby se hvězdičky při kynutí nerozvinovaly, je dobré před tvarováním potřít střed, do kterého vtiskneme cípy těsta, lehce vodou. Hvězdičky uložíme na připravené plechy. Krok 6: Vykynutým hvězdičkám můžeme před pečením vnitřní cípy pro jistotu znovu vtisknout do těsta, pak je potřeme rozšlehaným vejcem. Krok 7: Oba plechy najednou upečeme v předehřáté troubě. Použijeme horkovzduch, pečeme při 180 °C asi 13-16 minut. Krok 8: Vychladlé hvězdičky naplníme. Samozřejmě ne všemi jmenovanými surovinami dohromady, najednou, ale použijeme vhodné kombinace některých z nich. I tady platí, že méně někdy znamená spíše více. Salát nebo pomazánka by měly být přiměřeně husté, aby podklad – hvězdičku nerozmáčely a daly se na ni spíš navršit, neroztékaly se.
Zveřejněno 14. 2. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hvězdičky (nejen silvestrovské)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rDWP
Moje poznámka
Hvězdičky (nejen silvestrovské)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rDWP
Nejnovější recepty
Lečo v omeletě
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno 2. 7. 2025 19:13
Květák bez smažení
Přidáno 2. 7. 2025 16:46
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno 2. 7. 2025 13:51
Cuketová směs na cokoli
Přidáno 2. 7. 2025 08:29
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno 2. 7. 2025 07:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Krupicovo - tvarohové poháry s ovocem
chadimovaivana před 4 minutami
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
crazy.woman.cz před 2 hodinami
Chléb z ovesných vloček
vikinka09 před 11 hodinami
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Klar98 před 12 hodinami
Palačinky se šunkou plněné sýrem
Elen0766 před 13 hodinami
Pikantní medová žebra
jirkastu před 13 hodinami
Křehký jablkový koláč
Theodora před 14 hodinami
Maková náplň
mismi před 14 hodinami
Znojemská omáčka s rýží
Wenaneta před 16 hodinami
Suroviny:
voda,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
cukr,
sůl,
sádlo,
paprika sušená sladká,
droždí čerstvé,
vejce,
pomazánka,
salát,
zelenina,
zelenina nakládaná,
šunka,
klobása pikantní,
sýr,
olivy,
bylinky zelené
Komentáře (14)
Péct klasicky, bez horkovzduchu, na 200 °C.