Staročeské kyselo
Staročeský pokrm pocházejí z Krkonoš vychází z toho, co měli hospodyňky v horách vždy po ruce. Chlebový kvas, brambory a sušené houby, to je hlavní trio tohoto skromného a levného jídla. Připravte si sytou a vydatnou polévku i vy.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 834 kJ / 1 155 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 45,71 g |
Tuky | 41,82 g |
Vláknina | 12,33 g |
Cholesterol | 557 mg |
Sodík | 321 mg |
Sůl | 0,42 g |
Sacharidy | 144,08 g |
Postup přípravy
Krok 1: Sušené houby namočíme alespoň hodinu předem do studené vody.
Krok 2: Chlebový kvásek rozmícháme v 1 litru vody a přivedeme k varu. Přidáme plátek másla, aby se během vaření nedělal škraloup.
Krok 3: Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory, namočené houby i s vodou a kmín. Osolíme a opepříme dle chuti.
Krok 4: Vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké, v závislosti na velikosti kostiček asi 10-15 minut.
Krok 5: Mezitím nakrájíme cibuli na jemno a osmahneme na sádle dozlatova. Přidáme rozkvedlaná vajíčka a osolíme. Restujeme, dokud nejsou vajíčka hotová. Celou směs přidáme do polévky ke konci varu.
Krok 6: Necháme krátce provařit a podáváme.
Zveřejněno 27. 5. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Staročeské kyselo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLZG
Moje poznámka
Staročeské kyselo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLZG
Nejnovější recepty
Cuketové vafle se smaženým květem
Přidáno před 57 minutami
Těstoviny s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 1 hodinou
Mozzarella grilovaná ve vinném listu
Přidáno před 1 hodinou
Letní vaječná tlačenka
Přidáno před 1 hodinou
Cuketové špízy se sýrem feta
Přidáno před 2 hodinami
Rýžové karbanátky s topinkami
Přidáno před 2 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Švestkový kompot
Backurka před 15 minutami
Rychlý hrnkový ovocný koláč s drobenkou
Mondulka1981 před 1 hodinou
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
DavidVolvo před 3 hodinami
Omáčka na špagety s cuketou
Majkaa před 3 hodinami
Salát Coleslaw
Kristina1 před 4 hodinami
Zeleninová polévka s cizrnou
Pepajz před 4 hodinami
Polévka s cizrnou, pórkem, bramborem
Pepajz před 4 hodinami
Hrnkový koláč se žmolenkou (litý)
kohpet před 4 hodinami
Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem a želatinou
Jitka29 před 4 hodinami
Vepřová krkovice na zelenině
Luciik. před 5 hodinami
Tématické fráze:
staročeské recepty,
staročeské recepty online,
podkrkonošské kyselo recept,
staroceske polevky,
staročeské brambory recept,
staročeský recept,
recepty online na každý den,
vánoční kyselo,
recepty staročeské,
staročeské vaření,
podkrkonosske kyselo,
staročeské brambory,
staroceske recepty z brambor,
staročeský bramborový salát,
staročešké,
starošeské kyselo,
staročrské recepty,
vánoční kyselo recept,
kyselo recept,
staročeských kyselo
Suroviny:
kvas žitný,
voda,
houby sušené,
vejce,
brambory,
cibule,
máslo,
sádlo,
kmín celý,
sůl,
pepř
Komentáře (5)
Od té doby je u nás často, kvásek v lednici a krkonošské kyselo na jižní Moravě ...????
Moc nám chutná.