Smetanovo-malinový dortík se zrcadlovou polevou
Lahodný smetanovo-malinový dortík, se zrcadlovou polevou na povrchu, bude ozdobou večírku či oslavy narozeniny. Jeho příprava je sice trošku náročnější, ale výsledek stojí opravdu za to.
Suroviny pro 1 kus
silikonová kulatá forma
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 35 728 kJ / 8 539 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 141,20 g | 
| Tuky | 516,53 g | 
| Vláknina | 50,80 g | 
| Cholesterol | 1,19 g | 
| Sodík | 1,30 g | 
| Sůl | 2,87 g | 
| Sacharidy | 806,05 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Nejprve připravíme malinový střed, nejlépe den předem. Silikonovou formu vyložíme fresh fólií. Do studené vody dáme nabobtnat želatinu. Maliny s cukrem si rozvaříme, propasírujeme, vrátíme do kastrolku a zahřejeme.
	Krok 2: Přidáme nabotnalou dobře vymačkanou želatinu a vaříme než se želatina zcela rozpustí. To nalijeme  do čtvrtiny formy a dáme zamrazit na cca 5 hodin.
	Krok 3: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C.
	Krok 4: Připravíme těsto. Máslo, vejce a olej našleháme, přidáme ostatní ingredience a mícháme než se vše spojí. Vlijeme plech a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme cca 15-20 min na 170°C. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do korpusu a po vytažení musí být suchá, bez drobečků.
	Krok 5: Na přípravu krému necháme nabobtnat 6 plátků želatiny ve studené vodě.
	Krok 6: Do šlehače dáme mascarpone, cukr, tvaroh a mícháme na prvním stupni do hladka. Přidáme šlehačku pokojové teploty a dále mícháme na druhém stupni až šlehačka v krému zhoustne.
	Krok 7: Odebereme cca 4-5 lžic krému do menšího kastrolku, zahřejeme, přidáme vymačkanou želatinu a mícháme až se plátky dobře rozpustí.
Směs s želatinou vrátíme do šlehače a dobře promícháme. Krok 8: Malinový střed vyndáme z mrazáku a formy.
Do formy dáme vrstvu smetanového krému, malinový střed a opět krém. Vrch uzavřeme na míru vykrojeným korpusem a dáme zamrazit tak na 8 hodin. Krok 9: Připravíme zrcadlovou polevu. Ve studené vodě necháme nabobtnat želatinu, zhruba 10 -15 minut. Krok 10: Do kastrolku nalijeme 150 ml vody, zahřejeme ji, přidáme krystalový cukr, kondenzované mléko a zahřejeme tak na 103 °C. Krok 11: Ještě do horkého dáme nabobtnalou želatinu a necháme rozpustit. Přidáme kukuřičný sirup (nemusí být) a nakonec čokoládu, rozlámanou na kousky a mícháme. Stačí jen chvíli, pak odstavit z plotny a za stálého míchání nechat zcela rozpustit. Krok 12: Necháme vychladnout na cca 25-28 °C a chceme-li, obarvíme potravinářskou barvou. Krok 13: Osm hodin mražený dortík postavíme na něco vyššího a užšího (já použila zavařovací sklenici) a pomalu naléváme polevu od středu ke kraji. Necháme stéct, spodek začistíme a dáme na chvíli do lednice. Krok 14: Hotový dortík ozdobíme dle naší fantazie.
Směs s želatinou vrátíme do šlehače a dobře promícháme. Krok 8: Malinový střed vyndáme z mrazáku a formy.
Do formy dáme vrstvu smetanového krému, malinový střed a opět krém. Vrch uzavřeme na míru vykrojeným korpusem a dáme zamrazit tak na 8 hodin. Krok 9: Připravíme zrcadlovou polevu. Ve studené vodě necháme nabobtnat želatinu, zhruba 10 -15 minut. Krok 10: Do kastrolku nalijeme 150 ml vody, zahřejeme ji, přidáme krystalový cukr, kondenzované mléko a zahřejeme tak na 103 °C. Krok 11: Ještě do horkého dáme nabobtnalou želatinu a necháme rozpustit. Přidáme kukuřičný sirup (nemusí být) a nakonec čokoládu, rozlámanou na kousky a mícháme. Stačí jen chvíli, pak odstavit z plotny a za stálého míchání nechat zcela rozpustit. Krok 12: Necháme vychladnout na cca 25-28 °C a chceme-li, obarvíme potravinářskou barvou. Krok 13: Osm hodin mražený dortík postavíme na něco vyššího a užšího (já použila zavařovací sklenici) a pomalu naléváme polevu od středu ke kraji. Necháme stéct, spodek začistíme a dáme na chvíli do lednice. Krok 14: Hotový dortík ozdobíme dle naší fantazie.
Zveřejněno 28. 8. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Smetanovo-malinový dortík se zrcadlovou polevou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkY6k
Moje poznámka
					
				
Smetanovo-malinový dortík se zrcadlovou polevou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkY6k
Nejnovější recepty
	
			
	
Syrečkové bramboráky
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
Vepřová konzerva ve skle
Přidáno před 3 hodinami
	
			
	
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 3 hodinami
	
			
	
Vepřový závitek s hořcicovo-slaninovou omáčkou
Přidáno před 4 hodinami
	
			
	
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 4 hodinami
	
			
	
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 6 hodinami
Přečtěte si
	
			
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
	
Kysané zelí zahuštěné - rychlé a jednoduché
DavidVolvo před 34 sekundami
	
			
	
Čokoládový dort z čokolády
Vackovaklara312 před 41 minutami
	
			
	
Vepřová plec na houbách a na smetaně
74tomik před 47 minutami
	
			
	
Bramborové placky ze 4 ingrediencí
Merylas před 1 hodinou
	
			
	
Východňarské halušky z Porúbky od Michalovců
Merylas před 1 hodinou
	
			
	
Třená buchta
Martina Veveruska před 1 hodinou
	
			
	
	
Vykrajované ořechové měsíčky
@Monika před 2 hodinami
	
			
	
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Massa před 5 hodinami
	
			
	
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 7 hodinami
	
			
	
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 7 hodinami
						Suroviny:
						
							mouka polohrubá, 
						
						
							cukr moučkový, 
						
						
							cukr, 
						
						
							vejce, 
						
						
							mléko, 
						
						
							olej, 
						
						
							kakao, 
						
						
							prášek do pečiva, 
						
						
							maliny, 
						
						
							cukr, 
						
						
							želatina, 
						
						
							voda, 
						
						
							mascarpone, 
						
						
							cukr, 
						
						
							tvaroh, 
						
						
							smetana 33%, 
						
						
							želatina, 
						
						
							voda, 
						
						
							želatina, 
						
						
							voda, 
						
						
							čokoláda bílá, 
						
						
							cukr, 
						
						
							voda, 
						
						
							mléko kondenzované, 
						
						
							sirup kukuřičný, 
						
						
							potravinářské barvivo
						
					
	
			
	
Komentáře (7)