Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Levné kynuté těsto na modelování

Z kynutého těsta je možné kromě jedlých dobrot připravit také krásné dekorace. Podle tohoto receptu připravíme těsto, z něhož lze vyrobit košík na vajíčka, který se bude na svátečním stole krásně vyjímat.

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Středně náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby kynutí

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 342 kJ /
4 862 kcal
Bílkoviny133,66 g
Tuky92,57 g
Vláknina33,36 g
Cholesterol 456 mg
Sodík 772 mg
Sůl1,87 g
Sacharidy856,87 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mléko zahřejeme tak, aby bylo pouze vlažné (nesmí být horké). Tuk jen rozpustíme a necháme mírně zchladnout. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Krok 2: Droždí rozdrobíme do mísy, přidáme cukr a rozmícháme na kašičku. Přilijeme část vlažného mléka a necháme 25-20 minut vzejít kvásek. Krok 3: Přidáme žloutky, zbytek mléka, rozpuštěný vlahý tuk a mouku promíchanou se solí. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Krok 4: Těsto zakryjeme a necháme v teple kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Trvá to asi hodinu. Krok 5: Plech vyložíme pečicím papírem. Z těsta modelujeme požadované tvary, které uložíme na plech a necháme znovu kynout. Krok 6: Troubu předehřejeme na 180 °C. Tvary potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme cca 30 minut dozlatova, podle velikosti tvarů.

TIP: Kynuté těsto – jak s ním pracovat

Zveřejněno 13. 2. 2010

Poznámka autorky zizala

V galerii je fotopostup, jak vytvořit košík.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E8DW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E8DW

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Božínku ... to je krása. To mi nějak uteklo. Moc hezký tip na dárek. :yes::yes::yes:

Jarko, dík za inspiraci. Košíček je :yes::yes::yes:. Posílám 10 zasloužený bodík.:-))

No, dlouhodobou trvanlivost vyzkoušenou nemám...ale 3 týdny spolehlivě. Záleží na prostředí, u nás ve škole je teplo a sucho.

To jsem pochopila, že to není na jídlo, ale zajímá me jak to vydrží dlouho jako dekorace. Jestli se to nerozdrobí nebo nenavlhne nebo já nevím co.:-)

Jano73, tohle těsto je určené na výstavku, takže pak ho spořádají slepice...ono totiž za tu dobu ztvrdne na kámen :-))Ale když je čerstvě upečené, je chutné, jen málo sladké;-)

Skutečná paráda;-):yes: + 9;-)

Já se picnu!:-O:yes:

Žížalko super:yes:, jen by mě zajímalo, jakou to má životnost. Dávám bod a zkusím něco vytvořit:-K

Jarka super :yes: Ukladám a rozhodne vyskúšam ;-):-p

Nádherné, takto jsem se ještě nikdy nerealizovala, ten košíček je jako od profíka a hlavně, z těch všech fotek už na mě jaro dýchá a já ráda posílám bodíka :yes::-K

:-OJujda! Ukládám!:yes::yes:+

Krásné a už aby byli ty velikonoce.No hlavně teplo :-)Dávám bodík:yes::yes::yes::yes::yes::-K

Krása!!!:yes::yes::yes:+1.

Tématické fráze:
slané těsto na modelování, kynuté těsto, košík z kynutého těsta, slané těsto na modelování recept, tvary z kynutého těsta, figurky z kynutého těsta, velikonoční košík z kynutého těsta, velikonoční kosik z testa, slané těsto jako dekorace, kynutý košík, velikonoční dekorace ze slaného těsta, velikonoční dekorace z těsta, modelování ze slaného těsta, košik s kynuteho těsta, kynuté těsto na figurky, košík z těsta, těsto na dekorace, testo na dekoraci, dekorace z těsta, slané těsto k modelování

Suroviny:
mouka polohrubá, mouka hladká, mléko, cukr krystal, tuk, žloutek, droždí čerstvé, sůl, bílek

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]