Středomořská zelenina na plechu
Středomořská zelenina na plechu je ideální jako příloha k hlavním jídlům, nebo může být podávána jako lehký hlavní chod. Pečení zvýrazní přirozenou sladkost a chuť zeleniny, která se stane karamelizovanou a křehkou.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 988 kJ / 953 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 28,45 g |
| Tuky | 55,14 g |
| Vláknina | 32,54 g |
| Cholesterol | 90 mg |
| Sodík | 2,48 g |
| Sůl | 5,90 g |
| Sacharidy | 77,29 g |
Postup přípravy
Krok 1: Lilek nakrájíme na kolečka, posolíme a necháme asi 30 minut vypotit.
Krok 2: Mezitím rozehřejeme troubu na 250 °C, nakrájíme na kolečka ostatní zeleninu a česnek na plátky.
Krok 3: Vyšší plech slabě potřeme olivovým olejem a zeleninu na něj střídavě poskládáme tak, aby se částečně překrývala.
Krok 4: Bazalkové pesto rozmícháme s olivovým olejem a čerstvými či sušenými bylinkami, případně s pepřem.
Krok 5: Pomocí mašlovačky potřeme olejovou směsí povrch zeleniny. Navrch rozdrobíme fetu, přikryjeme alobalem a vložíme do trouby.
Krok 6: Pečeme 20 minut, poté odstraníme alobal a dalších 20 minut dopékáme.
Zveřejněno 25. 6. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Středomořská zelenina na plechu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9DAP
Moje poznámka
Středomořská zelenina na plechu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9DAP
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 4 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno před 17 hodinami
Sladké snídaňové briošky
Přidáno před 18 hodinami
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 18 hodinami
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno před 20 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Těsto na bramborové knedlíky
lenka64892 před 27 sekundami
Hrníčková bábovka
Barun před 30 minutami
Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)
ferda30 před 47 minutami
Panenka pečená v pepřové omáčce
markuschka79 před 2 hodinami
Zelňačka (klasika)
Darwin před 2 hodinami
Bílková bábovka
Pavluska75 před 3 hodinami
Klobásníky
Krista56 před 3 hodinami
Svíčková na smetaně
HarryHole před 5 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky
o.d před 5 hodinami
Tématické fráze:
středomořská dieta recepty,
středomořská kuchyně recepty,
pečená zelenina na plechu,
středomořská kuchařka,
středomořská grilovaná zelenina,
středomořská kuchyně,
středomořská dieta,
jak ugrilovat zeleninu v troube,
recepty středomořské kuchyně,
středomořská pečená zelenina,
grilovaná zelenina na plechu,
zapečená středomořská zelenina,
grilovaná středomorská zelenina,
středomořská kuchyně - recepty,
kuchařka středomořská kuchyně,
zelenina z trouby,
pečená středomořská zelenina,
jak ugrilovat zeleninu,
středomořská cuketa,
středomořské kuře
Suroviny:
lilek,
cuketa,
cibule,
rajče,
paprika čerstvá červená,
česnek,
sýr feta,
pesto bazalkové,
olej olivový,
tymián,
rozmarýn,
sůl
Komentáře (14)
Děkuji všem za zájem.
A díky za bodík...