Větrníky a věnečky z pálené hmoty
Odpalované těsto je jedna z náročnějších příprav moučníků. Kdo se do ní však pustí, odměnou mu budou výtečné větrníky a věnečky. Obojí pak můžete naplnit dle své chuti, třeba vanilkovým krémem a dozdobit klidně bílkovou polevou.

Suroviny pro 126 kusů
Věnečky jsou v mini verzi.
126kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 648 kJ / 2 306 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 66,11 g |
Tuky | 127,52 g |
Vláknina | 7,90 g |
Cholesterol | 1,11 g |
Sodík | 433 mg |
Sůl | 0,90 g |
Sacharidy | 219,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vodu, olej a sůl dám svařit, poté co začne voda vřít, přisypeme hladkou mouku a stále mícháme, dokud se nám těsto nezačne odlepovat od okraje a nezačne tuhnout.
Krok 2: Hmotu dáme vychladnout a po vychladnutí přiléváme postupně, po jednom, vejce a stále mícháme, dokud není těsto elastické.
Krok 3: Pečení dělíme na dvě fáze, kdy prvně pečeme na 210 °C (horkovzduch) přibližně 12 minut. Na dno trouby dáme kastrůlek s vodou, aby se držela vlhkost.
Krok 4: Druhá fáze je pak sušení, kdy troubu stáhneme na 150-160 °C (už bez horkovzduchu) a pečeme 7 minut dozlatova. Během celého procesu pečení troubu neotevíráme.
Krok 5: Na náplň do větrníků a věnečků připravíme pudinkový krém. Uvaříme pudink a do vychladlého zašleháme máslo. Přidat můžeme kapku rumu. Vychladlé větrníky nebo věnečky rozkrojíme a naplníme krémem.
Krok 6: Věnečky i větrníky můžeme dozdobit třeba fondánovou hmotou s kulérem, ale jistě postačí posypat moučkovým cukrem nebo přelít bílkovou polevou.
Zveřejněno 10. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Větrníky a věnečky z pálené hmoty
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OP3L
Moje poznámka
Větrníky a věnečky z pálené hmoty
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OP3L
Nejnovější recepty
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 8 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 8 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 8 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 8 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 9 hodinami
Dortíky s jahodami a rebarborou i pro začátečníky
Přidáno před 9 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 10 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 11 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 12 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 14 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 14 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 15 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 15 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 15 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 16 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 16 hodinami
Tématické fráze:
větrníky recept,
fondánová poleva na věnečky recept,
fondánová poleva na věnečky,
věnečky a větrníky,
palene testo,
mini vetrniky,
fondánová hmota recept,
palene testo na venecky,
fondánová poleva na větrníky,
náplň do větrníků,
větrníky na slano,
fondánová poleva na větrníky recept,
recept na větrníky,
venecky z paleneho testa,
vetrniky a venecky,
věnečky nebo větrníky recept žloutkový krém,
pálené těsto na větrníky,
fondánová hmota,
fondánová poleva recept,
recept na palenou hmotu
Suroviny:
voda,
olej,
sůl,
mouka hladká,
vejce,
pudink vanilkový,
mléko,
máslo,
cukr moučkový,
rum,
smetana ke šlehání,
ztužovač šlehačky,
Komentáře (17)
V tomto množství je to skoro šumafuk (možná chyba v měření)
Když specifická hmotnost (hustota) jedlých olejů je kolem 0,92 g/ml, tak 90g je 97,8ml, že
No a když se vám daří "jednohubky"