

Profiterol
Suroviny asi 60 kusů (záleží na velikosti)
- Větrníčky:
- 125 g mléka
- 125 g vody
- 110 g másla
- špetka soli
- špetka cukru
- 140 g mouky
- 5 vajec
- krém:
- 350 g mléka
- 150 g smetany
- 80 g cukru
- 1 vejce
- 3 žloutky
- 40 g kukuřičné mouky
- vanilkový lusk
- čokoládový krém:
- 250 g čokolády na vaření
- 250 g mléka
Postup přípravy receptu
Větrníčky: Do kastrůlku dáme mléko s vodou, máslo, sůl a cukr. Jakmile začne vařit vsypeme mouku a hbitě mícháme. Těsto musí být hladké. Necháme vychladnout a pak vešleháme jedno vejce po druhém. Na plech vyložený pečícím papírem děláme hromádky a pečeme při 200°C asi 30-40 minut (záleží na troubě). Po dobu pečení troubu neotvíráme.
Krém: Do kastrůlku dáme mléko se smetanou a z vanilkového lusku semínka. V misce smíchíme vajíčka s cukrem a kukuřičnou moukou. Přilijeme trošku vlažného mléka a dobře rozmícháme. Směs nalijeme do ostatního mléka, jakmile začne houstnout a bublat ztáheme z plotny a necháme vychladnout. Občas promícháme.
Čokoládový krém: Čokoládu rozlámeme na kousky a zalijeme horkým mlékem a vymícháme do hladka.
Větrníčky plníme krémem, dáme do misky a polijeme čokoládou. Zdobíme ušlehanou smetanou.
Poznámka od kuchařky
Profiterol je u nás jedno z nejprodávanějších sladkostí v cukrárnách. Já přidávám do čokoládového krému ušlehanou smetanu, mým dětem to chutná víc.
Recept je z řeckého časopisu
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Profiterol
-
sretti, není to můj název. Takhle to najdeš i v youtube
.
-
no mňamky
ale ten název mě přišel takovej chemickej
...sem si řikala...že by to byl pevný líh, kropený leteckým benzínem,sypaný hydroxidovými granulkami??
a vona to taková dobrůtka
-
Vypadá to moc hezky
-
zajímavý název i recept