Suroviny
Porce: 4 nohy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 961 kJ / 2 859 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 70,12 g |
Tuky | 61,58 g |
Vláknina | 52,50 g |
Cholesterol | 474 mg |
Sodík | 168 mg |
Sůl | 0,24 g |
Sacharidy | 479,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na vál vysypeme mouku a uprostřed uděláme důlek.
Krok 2: Smícháme teplou vodu se solí, olejem a octem a rozšleháme vejce. Vylijeme do mouky a vypracujeme těsto.
Krok 3: V troubě si předehřejeme široký hrnec.
Krok 4: Hladké a lesklé těsto rozdělíme na 4 bochánky a dáme odpočívat pod nahřátý hrnec.
Krok 5: Dále si připravíme strouhanku dozlatova opečenou.
Krok 6: Oloupeme celá jablka.
Krok 7: Budeme ještě potřebovat plátno o velikosti 2 větších utěrek. Asi po 45 min pomoučíme plátno a vyválíme z bochánku ovál, pak už těsto vytahuji ručně.
Krok 8: Vytažené těsto na plátně potřu máslem, posypu strouhankou, postrouhám jablky, posypu vanilkovým cukrem, cukrem /asi 3 polévkové lžíce na nohu/, přidám skořici. Zahnu delší strany 2cm dovnitř a pomocí plátna stočím. Po každém otočení mažu máslem. Mazat povrch před pečením i po upečení.
Krok 9: Pečeme na papíru na 190 stupňů cca 50min.
Zveřejněno 7. 10. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Tažený štrúdl z komunistické kuchařky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/B9RJ
Moje poznámka
Tažený štrúdl z komunistické kuchařky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/B9RJ
Nejnovější recepty
Barevná směs s těstovinami
Přidáno před 9 hodinami
Nepečené tartaletky s ostružinovou marmeládou
Přidáno před 13 hodinami
Karamelové řezy s pudinkem a krémem z tvarohu
Přidáno před 13 hodinami
Plněné cuketové květy
Přidáno před 14 hodinami
Pizza košíčky
Přidáno před 20 hodinami
Švestková povidla s kořením
Přidáno 22. 8. 2025 21:02:48
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Gratinovaná cuketa s brambory
Lenny1987 před 29 minutami
Slovenská hrstková polévka
limosek před 1 hodinou
Hovězí po burgundsku - Boeuf Bourguignonne podle Julii Child
Lahvacek před 2 hodinami
Tvarohový koláč s ostružinami
LidaMD před 4 hodinami
Ořechové kostky s karamelovým krémem
Danna před 9 hodinami
Salám v sýrovém těstíčku
Mummy46 před 10 hodinami
Tvarohové řezy - hrnečkové
Vytvarnik před 11 hodinami
Jablečné koláče
Merylas před 13 hodinami
Aljašská treska s koprovou omáčkou
ZboSy před 13 hodinami
Vaječný salát s řapíkatým celerem
ZboSy před 13 hodinami
Tématické fráze:
topolánek recepty,
kuchařka naší vesnice recepty,
kuchařky a recepty,
recept na tažený štrůdl,
e- kuchařka recepty,
kuchařka naší vesnice,
kuchařka on line,
komunistická jídla,
tažený štrudl,
top kuchařka,
recept ceska kucharska,
kuchařka naší vesnice on lihe,
kuchařka naší vesnice recepty on line,
československá kuchařka,
kuchařka,
jablečný závin z komunisticke kucharky,
recepty z vesnice,
rok v nasi kuchyni ulehlova,
štrůdl z taženého těsta,
kuchařka naší vesnice -1967
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
olej slunečnicový,
ocet,
vejce,
žloutek,
sůl,
jablko,
strouhanka,
skořice,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
máslo
Komentáře (13)
Závin tažený tam je taky, jen je tam samozřejmě na gramáže uvedený tuk, cukr, máslo, ale to si stejně každý upravujem dle svého.
(novější, ale na jiném principu je pak Ottova kuchařka naší vesnice)
Tažený závin nedělám z oleje ale z přídavku sádla a másla, to zas mám od prababčiky.