Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný koláč s karamelizovanými jablky

Jablečný koláč je podzimní klasika, která nikdy nezklame. Vůně pečených jablek, dokáže během chvilky provonět domov a vytvořit z něj útulné místo. Ideální ke kávě pro nedělní odpoledne.

Hodnocení receptu je 4,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Středně náročný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 25 min bez doby těsta v lednici

55 min (30 min příprava + 25 min tepelná úprava, bez doby těsta v lednici)

Suroviny pro 1 dávka

kulatá forma průměr 28 cm

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 761 kJ /
3 050 kcal
Bílkoviny37,51 g
Tuky145,99 g
Vláknina25,05 g
Cholesterol 826 mg
Sodík 76 mg
Sůl0,12 g
Sacharidy373,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Smícháme změklé máslo se žloutky a cukrem. Přidáme ostatní suroviny na těsto a dobře propracujeme. Dáme na hodinu odpočinout do lednice. Krok 2: Na pánvi necháme zkaramelizovat bez míchání cukr. Přidáme máslo, oloupaná jablka nakrájená na kousky a ořechy. Promícháme a necháme chvíli dusit. Krok 3: Troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 4: Do koláčové formy dáme rozválenou polovinu těsta tak, aby trochu tvořilo okraj. Vložíme do vyhřáté trouby a dáme zapéct dorůžova asi na 10 minut. Krok 5: Formu vyndáme z trouby, na těsto rozložíme jablečnou směs a přikryjeme plackou rozválenou z druhé poloviny těsta. Okraje přimáčkneme k okraji formy. Trochu propícháme vidličkou, aby mohla unikat pára. Krok 6: Pečeme asi 15 minut, až povrch zezlátne. Krok 7: Po vyjmutí povrch koláče potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu a pocukrujeme.

TIP: Jablečné koláče - oblíbené recepty

Zveřejněno 8. 12. 2015

Poznámka autorky hosta

Hrnek = 250 ml

Je tu mnoho podobných koláčů, přidávám další, který má trochu jiný postup a suroviny.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Jablečný koláč s karamelizovanými jablky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/plWV

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Jablečný koláč s karamelizovanými jablky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/plWV

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (9)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Jablečné koláče zůstávají nepřekonatelné pro svou jednoduchost a skvělou chuť. 😊

Díky za recept, moc chutnal, jablka a karamel můžu.
..no co se týče cucků, už se stalo, že se nerozpustily a naopak mi z toho vzniklo něco, co se už nedalo nijak moc využít. Taková vyschlá cukrová drobenka. Já začínám pozvolna a opatrně míchat, až je to už od krajů trochu rozpuštěné.

Ďakujem za odpoveď - tie biele "cucky" poznám, oni sa potom rozpustia, ale som to považovala normál. Človek sa stále učí...:-)

Jitkas: lépe bych to neřekla - ověřeno mnoha pokusy;-)

magdalenka: Protoze, kdyz se cukr karamelizuje na sucho, tedy bez pridani vody, se vyuziva jeho prirodni vlhkosti, michanim se z cukru voda vyparuje rychleji a on se nedostane do te spravne teploty a misto aby karamelizoval, dela bile hrudky, jakoby moucnati :-/

magdalenka: Jitka to určitě vysvětlí, podle mne se ze začátku nemíchá, že začne dříve rovnoměrněji karamelizovat, osobně ho pak už po počátku karamelizace opatrně promíchám.

Kacírska otázka: prečo nemiešať cukor počas karamelizácie? Jasne, že som o tom už počula, jasne, že to nerobím. Bojím sa, že to prihorí. Preto sa pýtam - má to nejaké odôvodnenie? Dík!

:-p:-p:yes:

Tématické fráze:
jablečný koláč naopak, jablkový koláč, jablečný koláč, jablecny kolac naopak, vídenský jablečný koláč, karamelizace jablek, jablkový koláč naopak, jak zkaramelizovat jablka, kolac naopak, tvarohový koláč s karamelizovanými s jablky, moučník s karamelizovanýma jablkama, jablecny kolac se skaramelizovanymi, jablečný koláč naopak s listový, drobenkový koláč s karamelizovanými jablky, koláč z karamelizovaných jablek, kolac se zkaramelizovanymi jablky, s jablky, obrácený jablkový koláč s karamelizovanémi s jablky, kolac a karamelizivanymijablky, moučník s karamelizovanými jablky

Suroviny:
mouka polohrubá, máslo, cukr moučkový, žloutek, smetana zakysaná, jablko, cukr krupice, máslo, cukr vanilkový, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu