Šípkový likér
Krásně červené plody šípku jsou korunou podzimu, obsahují velké množství vitaminu C a další neméně důležité vitamíny a jsou právem řazeny k superpotravinám. Pokud je uvidíte někde v přírodě, rozhodně neváhejte s jejich sběrem a připravte si z nich likér, protože kudy teče, tudy léčí.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 964 kJ / 4 055 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 9,60 g |
Tuky | 1,80 g |
Vláknina | 144,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 24 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 228,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nasbírané šípky v čistém plátně (utěrka, starší prostěradlo...) důkladně promneme a tím tak očistíme od "límečků-bubáků", které při maceraci (louhování) nepotřebujeme a chceme jen čistý plod růže šípkové.
Krok 2: Čisté šípky nasypeme do velké čisté (vypařené) zavařovací lahve, přisypeme cukr (dle chuti) a zalijeme pálenkou.
Krok 3: Vše promícháme. Zakryjeme kouskem plátýnka nebo ubrousku a necháme na temnějším místě při pokojové teplotě macerovat 21 dnů. Občas s lahví zlehka zahýbáme nebo protřepeme. Pokud mícháme přímo likér, dbáme na čistotu vařečky.
Krok 4: Do likéru můžeme přidat při macerování pro chuť celou skořici.
Krok 5: Po maceraci likér přecedíme přes cedník a následně vymačkáme i přes jemné plátno, abychom se zbavili i nejmenších nečistot a chloupků z šípků v likéru. Šípky nemusíme vyhazovat, můžeme je uchovat v lednici v uzavíratelné misce, budou se nám hodit například do pečených čajů, grogu, čaje.
Zveřejněno 3. 12. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Šípkový likér
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/llO1
Moje poznámka
Šípkový likér
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/llO1
Nejnovější recepty
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 4 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 5 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 5 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 5 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 5 hodinami
Dortíky s jahodami a rebarborou i pro začátečníky
Přidáno před 6 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 6 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 7 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 9 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 11 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 11 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 11 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 11 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 12 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 13 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 13 hodinami
Tématické fráze:
domácí šípkový likér,
slivovice se šípky,
šípek liker,
šipky ve slivovici,
macerace šípků,
slivovice ze sipku,
šípky v slivovici,
sipkova slivovice,
palenka z šípků,
šípková pálenka,
pálenka ze šipku,
šípek slivovice,
koralka se šípky,
příprava šípkového likéru,
louhování šípků v slivovici,
sipkovy destiláty,
šípkový destilát,
slivovice s šípky,
domácí pálenka že šipku,
louhovani sipkoveho caje
Suroviny:
šípky,
cukr hnědý,
pálenka,
skořice celá
Komentáře (3)