Polévka z kroupového jelítka - "prdelačka"
Zabijačka na vsi je daleko a máte chuť na pravou "prdelačku"? Stačí koupit tmavé kroupové jelito a polévku uvařit z něj. Bude trochu jiná, ale chuť zimního masopustu si přece jen touto polévkou přiblížíte.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 1 560 kJ / 373 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 7,31 g |
| Tuky | 26,79 g |
| Vláknina | 7,86 g |
| Cholesterol | 20 mg |
| Sodík | 21 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 23,67 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 21. 1. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Polévka z kroupového jelítka - "prdelačka"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yBDw
Moje poznámka
Polévka z kroupového jelítka - "prdelačka"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yBDw
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 3 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 5 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 5 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 6 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 9 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 10 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dalmatské čufty
Ceesay před 2 minutami
Vánoční karamelový likér
Miru63 před 3 hodinami
Švestkové kostky
Noumik před 3 hodinami
Hrášková polévka - jednoduše
[email protected] před 5 hodinami
Karamelový likér - latté
Merylas před 6 hodinami
Jablkový závin
Lucy27 před 7 hodinami
Maminčina vánoční rybí polévka
slunicko.rk před 7 hodinami
Moji utopenci
marky79 před 8 hodinami
Pudinkové cukroví
adela. před 8 hodinami
Tématické fráze:
polevka z jelitka,
černá polévka z jelita,
polévka z jelítek,
polevka z jelita,
polévka prdelačka,
prdelačka z jelítek,
polévka prdelačka recept,
polivka z jelitka,
polívka z jelita,
polívka prdelačka,
černá polévka z jelítka,
prdelacka,
černá polívka z jelítka,
cerna kroupova polévka,
zabijačková polévka z jelita,
polévka z jelit,
černá polévka z jelit,
černá polévka z jelítek,
p0levka z jelítka,
polevka z jelitka-prdelacka
Suroviny:
jelito,
sádlo,
cibule,
mouka hladká,
vývar vepřový,
česnek,
majoránka,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (10)
Uvařila jsem z jelítek, nedala jsem mouku, přidala kroupy a ochutila jen solí, pepřem, majoránkou a česnekem.
Manžel prohlásil, že je jako od řezníka
my černou polévku nejíme s chlebem, ale s vařeným bramborem
Podobnou polévku si dělám, když dojde ta pravá , kterou si ndělám při zabíjačce.
Jen tam nedávám tu mouku nab bohatě stačí ty kroupy.Jen vyzžiju jelitový prejt z našeo řeznictví MAKOVEC, nikoliv Krásensko, neb jsem tam několikrát narazil na vzdálenou pachut podobné žluknutí, dokonce i ve střevě. Ale to je moje zkušenost.
Jako základ musí být silný masový vývar ( ti co si doma dělají zabíjačkové speciality vědí že ten masový vývar je to nejlepší z vývarů co se dá získat- vyvařené aso a kůže na tlačenku a jitrnice, opláchnutá hotová tlačenka ve válcích a uvařené ,,jitrnice,, , a pak i opláchlé všechny pracovní nádoby od příprav)
Do jelitového prejtu nedávám oůej, ale vnitřní sádlo, jinak při zabíjačce vyškvařené střevové sádlo i s oškvarky.
VŮBEC NEKRITIZUJU TENTO RECEPT, JEN DÁVÁM NÁVOD TĚM, CO BY CHTĚLI UDĚLAT SI TUTO POLÉVKU TAK JAK JI DĚLÁME U NÁS V ŽERAVICÍCH, podle tradic sahající do první republiky.
A ten hanlivý název ,,prdelačka,, , kde vznikl nevím, ale u nás patří k nejlepším pochoutkám, jen se musí dobře vymíchat do studena, aby kroupy nezvasily.
Kupovanou krev nepoužívám, neb není dobře po vykrvení rozmíchána , ale je rozmixovaná.
,,toš tak,,