Čočka na kyselo
Čočka se tradičně připravuje na Nový rok, aby se v domácnosti udržely peníze. Na čočku proto nesmíte zapomenout ani letos. Pokud nechcete experimentovat, vsaďte na klasiku - čočka na kyselo. Přidejte sázené vejce, slaninu a cibuli, no zkrátka lahoda!
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 21 541 kJ / 5 149 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 275,26 g |
Tuky | 311,73 g |
Vláknina | 103,65 g |
Cholesterol | 1,80 g |
Sodík | 6,37 g |
Sůl | 15,05 g |
Sacharidy | 262,40 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 31. 10. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čočka na kyselo
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zvvr
Moje poznámka
Čočka na kyselo
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zvvr
Nejnovější recepty
Krémová mrkvová polévka s mozzarellou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 4 hodinami
Hermelín ve slanině
Přidáno před 6 hodinami
Řecké bifteki s citronovými bramborami a tzatziki
Přidáno před 8 hodinami
Grilované kuřecí à la šavarma
Přidáno před 10 hodinami
Pečené kukuřičné kuře a pečená zelenina s hummusem
Přidáno před 10 hodinami
Sekaná s mrkví a polentou
Přidáno před 11 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Těsto na pizzu
tinakajfoszova před 3 minutami
Jablkovo-ořechová bábovka
HankaR. před 1 hodinou
Lečo
Lenka Sedlackova před 1 hodinou
Plněné pečené batáty
evahy před 1 hodinou
Cikánský řízek
Petulensie před 2 hodinami
Bratislavská buchta
DanaDR před 2 hodinami
Ovesné bramboráčky s minutkovým kuřecím masem
Jan Nemec před 3 hodinami
Buchta z kompotu
Dagemar před 4 hodinami
Tématické fráze:
cocka na kyselo,
čočka na kyselo podle babičky,
čočka na kyselo recept,
čočka recept,
recept čočka na kyselo,
cocka recepty,
jak dlouho varit cocku,
recept na čočku na kyselo,
jak se vaří čočka,
čočka nakyselo,
doba vaření čočky,
čočka,
recepty cocka na kyselo,
varime cocku,
čočka doba vaření,
příprava čočky,
jak se dela cocka,
čočka na sladkokyselo,
vařená čočka na kyselo,
čocka na na kyselo
Suroviny:
čočka,
sádlo,
cibule,
mouka hladká,
ocet,
sůl,
koření polévkové,
vejce,
slanina,
cibule,
salám
Komentáře (69)
Tlakový hrniec, namočená šošovica a 15 min v tlakovom hrnci je veľa.
Vyliať vodu po varení...no, šošovicu zlievam jedine vtedy, keď ju používam na šalát, tam je tekutina nežiadúca. N a iné jedlá potrebujem nejakú tekutinu, tak ju nebudem zlievať.
Ale každý nech si robí, ako uzná za vhodné, nie?
Namáčení čočky
Čočka nepatří mezi luštěniny, které by potřebovaly dlouhé máčení, postačí klidně 2 nebo 3 hodiny. Pokud ji však necháte namočenou i delší dobu, nic se nestane. Vlivem máčení luštěnina změkne a proces vaření bude o poznání rychlejší a čočka měkčí. Po máčení opět čočku propláchněte. Potřebujete-li vařit čočku co nejrychleji a vyhnout se procesu namáčení, můžete zakoupit čočku již předvařenou.
Samotné vaření čočky
Pokud jste absolvovali veškeré předchozí kroky, samotný proces vaření čočky je nejjednodušší záležitostí. Propláchnutou čočku zalijte čistou vodou v trojnásobném množství vody (na hrnek čočky tři hrnky vody). Necháme přivést do varu a vaříme do té doby, než bude čočka úplně měkká a připravená ke konzumaci. Předem se čočka nesolí ani nekoření. Pokud chcete mít čočku uvařenou co nejrychleji, můžete použít i tlakový hrnec. V takovém případě bude po 15 minutách vaření hotovo. Poté, co máte čočku takto uvařenou, můžete vylít vodu (nebo ji použít pro další zpracování třeba na polévku) a čočku používat dále dle konkrétního receptu. Je na vás, připravíte-li si čočku na jíšce se slaninou, čočkové karbanátky, čočkový salát nebo zcela jiný pokrm.
Simona Skolakova z 11.2.2010 - luštěniny se mají opravdu vařit ve stejné vodě, v níž byly namočeny, jinak je zbavíme zdraví prospěšných látek jak to píše Spagetka z 11.2.2010
Radek ze 14.3.2011 - naprostý souhlas
eraserhead z 9.2.2011 - souhlas s tím, co se týká dochucovadel
MoniqueLaMutti z 11.4.2013 - čočka se namáčí na 2 a více hodin, klidně na 12 i 24hod.(je uvedeno i na obalu čočky), naklíčí, ale nerozpadne se, jen je rychle uvařena, to je snad pochopitelné, je třeba přemýšlet a nevyhazovat pak jídlo do koše
Pěknou fotku má Eliza a Tom Beyk, na některých fotkách je vidět, že se vařila čočková polévka, ne čočka nakyselo.
Takže ještě jeden bodík
Povedlo se a bylo dobré