Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 19 390 kJ / 4 634 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 117,41 g |
| Tuky | 212,35 g |
| Vláknina | 36,45 g |
| Cholesterol | 1,19 g |
| Sodík | 299 mg |
| Sůl | 0,67 g |
| Sacharidy | 545,17 g |
Postup přípravy
Krok 1: S těstem mi pomohla pekárna, ale lze i klasicky: Droždí a cukr rozmícháme na kašičku, přidáme vlažné mléko, žloutky, kůru, vanilkový cukr a mouku promíchanou se solí. Postupně do těsta vmícháme změklé máslo nakrájené na kostičky a vypracujeme hladké těsto. Necháme vykynout.
Krok 2: Mák a mléko vaříme asi 10-15 minut na mírném plameni, aby kaše zhoustla. Pokud má tendenci se připalovat, přikápneme trošku mléka. Pak osladíme medem a ochutíme mletou skořicí.
Krok 3: Povidla rozmícháme s trochou rumu a podle potřeby zahustíme jemně strouhaným perníkem. Máme jistotu, že z koláčů nevytečou.
Krok 4: Z měkkého másla, cukru a mouky připravíme drobenku.
Krok 5: Z vykynutého těsta ukrajujeme kousky asi 20 (30) g (dělala jsem kousky 40 g a koláče jsou moc veliké). Zakulatíme do kuličky a opět necháme chvíli kynout. Pak z každé kuličky prsty vytvoříme plochý koláček, střed namažeme mákem (nedávejte ho mnoho, aby pak nevypadával - skutečně jen potřít), mák potřeme bílkem rozšlehaným s trochou vody - to aby náplň lépe držela (moje vychytávka). Okraje pomažeme rozehřátým sádlem a opatrně překlopíme na plech vyložený fólií nebo papírem na pečení mákem dolů (!). Já jsem ještě mák zdobila plátky mandlí, ale moc efekt to nemělo. Necháme koláčky kynout, pak opět vytvoříme prsty důlek a vyplníme povidlovou náplní, posypeme drobenkou, okraje potřeme vejcem.
Krok 6: Po dokynutí pečeme v mírnější troubě 160-170°C.
Zveřejněno 23. 4. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Berounské koláče - staročeské
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lrRg
Moje poznámka
Berounské koláče - staročeské
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lrRg
Nejnovější recepty
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Přidáno před 11 hodinami
Kapřík podle pánů z Rožmberka s bramborami
Přidáno před 13 hodinami
Losos na pomerančích z pánve
Přidáno před 14 hodinami
Pomazánky na jednohubky
Přidáno před 14 hodinami
Linecké s kávou
Přidáno před 15 hodinami
Perníkové piškotky
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zadělávaný hrášek/prívarok
bobnak před 7 hodinami
Hospodský guláš podle ČSN
Fanus před 10 hodinami
Kynutý jablečný závin
Rosnicka710 před 10 hodinami
Linecké cukroví
Evellinka před 12 hodinami
Květákový mozeček
radekfiala před 12 hodinami
Staročeská pučálka
Iricek před 12 hodinami
Hovězí plátky ve vlastní šťávě
Klar98 před 13 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
eskalina před 13 hodinami
Jablkový koláč litý na plech
Marisai před 13 hodinami
Šunkofleky se sýrem
Ivyjg před 14 hodinami
Tématické fráze:
staroceske kolacky
Suroviny:
mouka hladká,
cukr,
máslo,
mléko,
žloutek,
droždí,
sůl,
kůra citronová,
cukr vanilkový,
sádlo,
vejce,
náplň maková,
mák mletý,
mléko,
skořice,
med,
povidla švestková,
rum,
perník strouhaný,
máslo,
cukr,
mouka polohrubá
Komentáře (1)