Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 390 kJ / 4 634 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 117,41 g |
Tuky | 212,35 g |
Vláknina | 36,45 g |
Cholesterol | 1,19 g |
Sodík | 299 mg |
Sůl | 0,67 g |
Sacharidy | 545,17 g |
Postup přípravy
Krok 1: S těstem mi pomohla pekárna, ale lze i klasicky: Droždí a cukr rozmícháme na kašičku, přidáme vlažné mléko, žloutky, kůru, vanilkový cukr a mouku promíchanou se solí. Postupně do těsta vmícháme změklé máslo nakrájené na kostičky a vypracujeme hladké těsto. Necháme vykynout.
Krok 2: Mák a mléko vaříme asi 10-15 minut na mírném plameni, aby kaše zhoustla. Pokud má tendenci se připalovat, přikápneme trošku mléka. Pak osladíme medem a ochutíme mletou skořicí.
Krok 3: Povidla rozmícháme s trochou rumu a podle potřeby zahustíme jemně strouhaným perníkem. Máme jistotu, že z koláčů nevytečou.
Krok 4: Z měkkého másla, cukru a mouky připravíme drobenku.
Krok 5: Z vykynutého těsta ukrajujeme kousky asi 20 (30) g (dělala jsem kousky 40 g a koláče jsou moc veliké). Zakulatíme do kuličky a opět necháme chvíli kynout. Pak z každé kuličky prsty vytvoříme plochý koláček, střed namažeme mákem (nedávejte ho mnoho, aby pak nevypadával - skutečně jen potřít), mák potřeme bílkem rozšlehaným s trochou vody - to aby náplň lépe držela (moje vychytávka). Okraje pomažeme rozehřátým sádlem a opatrně překlopíme na plech vyložený fólií nebo papírem na pečení mákem dolů (!). Já jsem ještě mák zdobila plátky mandlí, ale moc efekt to nemělo. Necháme koláčky kynout, pak opět vytvoříme prsty důlek a vyplníme povidlovou náplní, posypeme drobenkou, okraje potřeme vejcem.
Krok 6: Po dokynutí pečeme v mírnější troubě 160-170°C.
Zveřejněno 23. 4. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Berounské koláče - staročeské
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lrRg
Moje poznámka
Berounské koláče - staročeské
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lrRg
Nejnovější recepty
Bulgur s cuketou, mrkví, fazolkami a hráškem
Přidáno před 12 hodinami
Zapečené brambory s krkovicí podle Pepy Nemravy
Přidáno před 16 hodinami
Zdravý cuketový nákyp
Přidáno před 17 hodinami
Dalgona sušenky
Přidáno před 17 hodinami
Hovězí kostky po znojemsku
Přidáno 8. 7. 2025 13:32
Pečivo z bramborového těsta
Přidáno 8. 7. 2025 08:55
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí medailonky v bramborovo-sýrovém těstíčku
Sahula před 6 hodinami
Borůvkový táč
PavelR před 6 hodinami
Mleté řízky s Hermelínem v pivním těstíčku
Sahula před 6 hodinami
Kuře, brambory a kysané zelí v remosce
Legoun před 6 hodinami
Hermelín s houbami
Sahula před 6 hodinami
Jablečno-rybízový koláč
svidrnochovas@seznam.cz před 7 hodinami
Moc dobré naložené kuřecí maso
lunav1 před 8 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Ajisek před 8 hodinami
Banánová bábovka
Noumik před 9 hodinami
Rybízový sirup
gasli před 9 hodinami
Tématické fráze:
staroceske kolacky
Suroviny:
mouka hladká,
cukr,
máslo,
mléko,
žloutek,
droždí,
sůl,
kůra citronová,
cukr vanilkový,
sádlo,
vejce,
náplň maková,
mák mletý,
mléko,
skořice,
med,
povidla švestková,
rum,
perník strouhaný,
máslo,
cukr,
mouka polohrubá
Komentáře (1)