Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduchý lák na maso k uzení

Uzení masa se v poslední době těší veliké oblibě. Pokud chceme aby uzené maso mělo výbornou chuť, tak si maso naložíme do laku ze soli, koření a česneku. Po sedmi dnech maso vyudíme a získáme tak skvělou pochoutku.

Hodnocení receptu je 3,2 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pavelk pavelk

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min 7 dní odložení

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava, 7 dní odložení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie80 420 kJ /
19 221 kcal
Bílkoviny837,60 g
Tuky1 642,66 g
Vláknina97,60 g
Cholesterol 1,99 g
Sodík 2,18 g
Sůl3,80 g
Sacharidy230,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z převařené a vychladlé vody odebereme asi 2 dl, ve které povaříme asi 10 minut koření, vývar necháme vychladnout. Krok 2: Bůček opracujeme do vzhledných šrůtků, plec i ořech jsem dáme do řeznické síťky a uděláme očka na zavěšení. Krok 3: Odvar i s kořením vlijeme do vhodné nádoby, ve které byla osolená voda (6 litrů), přidáme česnek a dobře promícháme. Krok 4: Veškeré maso napícháme stříkačkou do svaloviny, aby po vyuzení bylo krásně zbarvené do růžova a proleželé. Ponoříme do připraveného láku, zatížíme, aby bylo ponořené a uložíme do lednice, kde by teplota neměla klesnout pod 4 °C a zvednout se nad 10 °C. Krok 5: Necháme v lednici 7 dní, v půlce týdne maso přeložíme. Krok 6: Udíme klasicky, po vyuzení povaříme v horké vodě max. 85 °C teplé po dobu 45 minut.

TIP: Jak na uzení masa

Zveřejněno 19. 12. 2020

Poznámka autora pavelk

Celkem 253 g řeznické soli na 6 litrů vody a na 5,10 kg masa.

https://www.domaci-jidelnicek.cz/2020/12/13/jednod...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jednoduchý lák na maso k uzení

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BkJW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jednoduchý lák na maso k uzení

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BkJW

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

srettka Použije-li se dovařování, tak je ztráta váhy minimální a chuť se vylepší, neboť při dovařování se povrchová vrstva tvořená usazeninami z kouře zatáhne dovnitř masa.;-)

To povaření po vyuzení splňuje jaký účel?Slyším to prvně.Respektive já sama neudím, ale zajímá mě to.

Suroviny:
bůček, ořechy, plec vepřová, bobkový list, koření nové koření, pepř černý, česnek, voda, maso, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu