Špagety Carbonara
Kdo jednou okusí chuť správně připravených špaget carbonara, zamiluje se do nich. Tyto těstoviny po uhlířsku si žádají pár základních surovin, ale o to kvalitnějších. Do originálu potřebujete italskou pancettu, ale vzhledem k ceně se u nás dost často používá anglická slanina.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 177 kJ / 2 193 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 55,09 g |
Tuky | 206,16 g |
Vláknina | 11,90 g |
Cholesterol | 1,44 g |
Sodík | 3,71 g |
Sůl | 9,05 g |
Sacharidy | 27,85 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 8. 2. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Špagety Carbonara
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r8jL
Moje poznámka
Špagety Carbonara
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r8jL
Nejnovější recepty
Bramborová scarpaccia se sýrem
Přidáno před 3 hodinami
Zapečené těstoviny se šunkou a tofu
Přidáno před 4 hodinami
Domácí libečková sůl
Přidáno před 7 hodinami
Svačinová polévka z masového vývaru, se zeleninou a lahůdkovým párkem
Přidáno před 11 hodinami
Zavařený kedlubnový salát
Přidáno před 12 hodinami
Toust s brokolicí zapečený v troubě
Přidáno před 12 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečená švestková povidla
Verosa před 58 minutami
Banana bread - banánový chlebíček
dominikahonesova před 1 hodinou
Svíčková na smetaně
Sahula před 1 hodinou
Rychlý švestkový koláč s mákem
Snike2006 před 1 hodinou
Koláč z cukety
Vampi před 3 hodinami
Broskvová hrníčková buchta
Monika95 před 3 hodinami
Odlehčené kuře na paprice
Picik před 4 hodinami
Rajská omáčka
Maroun416 před 5 hodinami
Nadýchaný piškotový korpus
Rouzis před 5 hodinami
Česnekovo-rajčatová směs bez konzervace
AndreaMachacova před 6 hodinami
Tématické fráze:
špagety carbonara,
špagety carbonara recept,
carbonara,
spagety carbonara recepty,
špagety carbonara originál,
recept na špagety carbonara,
recept špagety carbonara,
spagety carbonare,
carbonara špagety,
špagety karbonara,
špagety,
špageti carbonara,
spagety karbonare,
recepty na špagety carbonara,
spaghetti carbonara,
recepty špagety carbonara,
špagety alla carbonara,
recept na spagety,
carbonare špagety,
špageti carbonare
Suroviny:
těstoviny špagety,
slanina anglická,
cibule,
vejce,
česnek,
sůl,
pepř mletý,
parmazán
Komentáře (29)
Musím Vám trochu oponovat. Mám příbuzné v Itálii - oblast Ravenna. Špagety Carbonara nám připravuje pravý nefalšovaný Ital
Takže, jak to dělá italský švára:
Pomalu zpění cibuli přidá pancettu + pepř, nechá zatavit přidá jednu smetanu na vaření (italská má nad 40%), ale říkal mi že opravdu dobří kuchaři smetanu nedávají a vymíchají vajíčka se špagety. Smetanu nechá na pomalém ohni trochu vyvařit, pak přidá horké špagety, zamíchá a hned přidává rozšlehaná vajíčka a trochu olivového oleje a míchat a míchat, opatrně ale dost dlouho(3-5 min). Ještě mi dal jednu radu. Špagety pod 10 min vaření nekupovat
Snad jsem trošku pomohl
Ad kečup: kečup je něco, co je fajn jako dresink, ale NEPATŘÍ to do vaření - to jsou jen proslulé zlozvyky, zažité na studentských kolejích, kdy se to přidává na pastu, jako laciná náhražka pořádné rajčatové omáčky. S čerstvou rajčatovou omáčkou se kečup nikdy nemůže měřit.
Eidam (zažitý, ne zcela správný výraz - správně má být EDAM, podle města původu Edam am Ijseelmeer) je holandský sýr. V italské kuchyni už z tohohle titulu nemá co pohledávat. V Itálii o něj na pizze ani na pastě nezavadíte - to jen české restaurace ho pořád cpou na pizzu místo mozzarely (protože ta holt stojí na 100g 1,5-3x tolik) nebo na těstoviny místo parmazánu, pecorina či dalších tradičních sýrů.
Ad jednotlivé druhy sýrů: ok, tak já se vás zeptám třeba na quattro formaggi - umíte z hlavy vyjmenovat ty správné čtyři sýry? Já třeba ano. A ne, fakt to není - jako v podání českých restaurací - eidam, uzený eidam, niva a hermelín ...
Ad Carbonara: patří tam pancetta (dejemtomu kvalitní slanina, nemáme-li pancettu) žloutky, černý pepř, parmazán a špagety. Nic jiného. Žádná cibule, žádný česnek a už vůbec ne smetana - a ne protože to řekl Ital v televizi. Ale protože ono to jídlo má určitou logiku a historické souvislosti.
Jinými slovy: souhlasím s tím, že každý má mít názor, ale pokud má něco klasický složení a chcete to nazývat carbonara, tak tam jednoduše nepatří nic jiného.
Salát Caesar se taky správně nedělá s kuřetem a z ledového salátu, přestože o tomhle faktu asi tak 4/5 hospod, kde ho nabízejí neví ani ň ...
Kdy už se tu lidi naučí mít a ctít svůj názor a ne jen papouškovat to, co jim diktuje někdo jiný...
Pravdepodobne nechápeš čo ti chcú aj ostatný povedať a žiješ v predstave že keď si na škodu rapid dáš vzpínajíciho se koníka stane sa zo škodovky Ferrari.
Jedlo nemusí byť zlé, ale prečo ľudia pri všeobecne zmámych receptoch si tieto najskôr nepozrú na nete. Stačilo tomu dať iný názov.