Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brambory z papiňáku

Nápadů, jak připravit brambory netradičním způsobem, není nikdy dost. Tento, za použití tlakového hrnce a kousku másla, z nich vykouzlí dobrotu, ke které se rádi budeme vracet. Navíc je příprava velmi rychlá.

Hodnocení receptu je 5,0 (119×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

isindy isindy

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 20 min

30 min (10 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 890 kJ /
930 kcal
Bílkoviny20,14 g
Tuky17,40 g
Vláknina22,00 g
Cholesterol 51 mg
Sodík 60 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy162,16 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme a nakrájíme na cca 0,5 cm plátky. Krok 2: V tlakovém hrnci rozehřejeme máslo, přidáme brambory, osolíme, okmínujeme a důkladně promícháme, aby byly obalené máslem. Krok 3: Hrnec zavřeme, dáme vařit na střední plamen. Jakmile začne hrnec syčet, ztlumíme na nejnižší plamen a necháme vařit ještě cca 5 minut. Krok 4: Poté odstavíme z ohně, hrnec necháme zavřený, dokud sám neuvolní pojistku.

TIP: Jak nerozvařit brambory

Zveřejněno 22. 6. 2010

Poznámka autorky isindy

Doma takto připravujeme brambory k minutkám už dávno. Brambory si ponechají veškeré živiny a chutě, kombinace s máslem a kmínem je nádherně provoní.

Když "vychytáte" ten správný plamen a čas, tak brambory budou na spodu krásně opečené do hněda, vrchní část podušená v másle a promícháním se chutě promísí. A opravdu tam není ani trošku vody.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Brambory z papiňáku

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/l26l

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Brambory z papiňáku

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/l26l

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (152)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Opravdu výtečné. Mají lehce pečenou chuť. Děkuji za super rychlý recept. Preferuji je nad klasicky vařenými ve vodě.

Jednou jsem nevychytala čas a brambory jsem rozvařila, od té doby toto praktikuji záměrně, když chci při letním vaření na chatě rychlé šťouchačky. Přidám osmaženou cibulku na slanině a je hotovo. Chuťově je to pro mě lepší a podstatně rychlejší než brambory vařené ve vodě, ale uznávám, že to je trochu humpolácký způsob, nicméně nedám na něj dopustit:-)

Boží brambory <3

janky3: za mne :yes::-*
Taky pamatuji fronty u řezníka od 5 od rána a každý čtvrtek před knihkupectvím...

Vypadá to úžasně a máslo je máslo. Asi používáte přepuštěné máslo. Já v něm našla zalíbení a používám ho často, hlavně do různých pyré i na smažení. Když jsem byla malá, ledničky nebyly a moje maminka máslo přepouštěla, pokud se vůbec sehnalo, protože dost často nebylo. Pak jsme stály já a moje sestra dvousetmetrovou i delší frontu. Každá jsme koupila jedno máslo, víc se nesmělo., sestra běžela s máslem domů a já mezi tím stála znovu frontu a držela místo sestře. Někdy se nám podařilo i 6 másel a byly jsme hrdinky. Pak ho maminka přepustila a vydrželo i bez lednice. Někdy dávala část do studené vody a vyměňovala ji. Máslo mělo obal z voskovaného papíru, tak ve vodě přežilo. Vůbec si neuvědomujeme, jak se máme, když máme automatické pračky, lednice, mrazáky, myčky atd. Chtěla jsem Vám pochválit brambory a nějak jsem se rozepsala.

Připravuji takto brambory s velkou oblibou už pár let, střídavě s kmínem, libečkem, cibulí. V této úpravě jsou brambůrky velmi chutné a navíc extra rychlé. Protože jsem se zpočátku také bála připálení ze spodní strany, vždy před odstavením z ohně hrncem zatřesu, abych brambory uvnitř prohodila.

Vařil jsem dnes prvně a povedlo se. Všem moc chutnalo.Díky za recept.

Já tímto způsobem dělám šťouchané brambory, osmažím slaninu, přidám brambory a zeleninu, ochutím a zaleju 2 cm vody ze sklenice, vařím 5 minut a nechámto dojít.

Také mi vyšly a hned napoprvé. Dělala jsem jednu porci pro manžela na zítřek do práce k masu. Byly to pouze 3 větší brambory. Na indukci nejprve stupeň 8 a jak začal hrnec syčet, tak jsem stáhla na 5. Super rychlé.:yes:

Brambory vyšly senzačně. Dělala jsem je přesně podle receptu a vypadají jako na fotce. Díky za skvělý recept.:-)

Já tam přidávám ještě na kolečka nakrájenou cibuli, a pak ne 5 minut, ale 4.

Povedlo se hned na podruhé. :-D
Poprvé jsem zapomněl snížit teplotu a brambory byly zespoda pěkně spálené.
Podruhé jsem postupoval takto: sporák na střední úroveň, jakmile začala unikat pára, tak snížit na "jedničku" (tedy ne úplné minimum) a takto vařit 5 minut. Po 5 minutách sporák vypnout a na té samé plotýnce brambory nechat dalších 5 minut dojít - takto budou pěkně vařené i z vrchu. Poté vypustit páru a odklopit poklici.
Bylo pro mě velkým překvapením, jak ty brambory byly rychle uvařené a jak byly chutné.

Prvotním impulsem k vyhledání (tohoto) receptu, byla informace K. Šípa v jeho pořadu Všechnopárty, kdy toto vaření brambor poradil Z. Pohlreichovi, který na to koukal trochu nevěřícně, a jak sám přiznal, doposud toto vůbec neznal. :-)

hosta: http://jdem.cz/c49ud7 čas 14:01 ;-)

Ještě bych chtěl dodat, pokud někdo nechce mít ty brambory připečené (a následně čistit hrnec), nebo má strach, že by je také spálil, a chce je mít čistě vařené, pak stačí přidat trošku vody, ale opravdu jen trošku. :-)

StandaCB: Kdo má rád, může přidat třeba lahůdkovou mraženou zeleninu je tak akorát na skus zároven' s uvařenými bramborami .:yes:

MarcelaPa: Jsi milá. :-D

Prpcek: jasan, já to ale nevzdám.;-):-D

MarcelaPa: Považuj se za člena. Naše heslo zní: "neúspěch nás spojuje". :-D

Tématické fráze:
brambory v papináku bez vody na másle, brambory vařené v papináku, vaření brambor v papinaku, brambory na cibuli vařené v papiňáku, brambory v tlakáči, vařené brambory v papiňáku, brambory v tlakovém hrnci, brambory v papináku na másle, papiňák, vaření v papiňáku, pecene brambory v papinaku, brambory na masle v papinaku, brambory pečené v papiňáku, recepty z papiňáku, brambory vařené v papiňáku bez vody, papiňák recepty, jak vařit v papiňáku, vaření v papiňáku recepty, recepty pro papiňák, brambory

Suroviny:
brambory, máslo, sůl, kmín celý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu