Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborné lokše

Lokše jsou tenounké bramborové placky, které se tradičně vždy připravovaly především na Slovensku a na Jižní Moravě. Ochutnat je ale můžete, ať jste odkudkoliv. Lokše je možné jíst naslano i nasladko, pro jejich široké využití si je jistě oblíbíte.

Hodnocení receptu je 4,6 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

indulina28 indulina28

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 25 min bez doby vaření brambor (den předem)

50 min (25 min příprava + 25 min tepelná úprava, bez doby vaření brambor (den předem))

Suroviny pro 8 kusů

8kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 794 kJ /
1 146 kcal
Bílkoviny33,80 g
Tuky4,54 g
Vláknina17,88 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 34 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy233,48 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory (uvařené den předem) oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Krok 2: Přidáme mouku, trochu soli a vypracujeme těsto. Krok 3: Z těsta uděláme váleček, který nakrájíme na 8 dílků a všechny vyválíme na tenké placky. Krok 4: Placky pečeme z obou stran na suché pánvi, jednu po druhé. Krok 5: Upečené lokše potřeme máslem a posypeme cukrem. Můžeme je podávat i naslano, jako přílohu k masu.

TIP: Jak dobře připravit lokše a čím je naplnit?

Zveřejněno 29. 5. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Výborné lokše

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7D6Q

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Výborné lokše

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7D6Q

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

DOBRÝ DEN, u nás na Slovácku této dobrůtce říkáme laty.
Dělávali jsme jich za mého dětství, mládí, i dospělosti pro celou naši velkou rodinu celý den a bylo jich vždy víc jak 300. Taťka den přetím uvařil pařák brambor a nechal vychladnout. Na druhý den jsme dojeli hned ráno, (brambory jsme vždy braly staré, nikoliv nové) brambor jsme oloupaly a pomlely na masovém mlýnku na jemno. Potom sme je rozdělily na hromádky a s hladkou moukou hnětli a hnětli, až těsto se nelepilo a bylo po osolení lehounce cítit solí. Takových šišek sme mněli aj 6. Nechali sme jich odpočinout a potom začal koncert pro sestry a mamku. Váleček , rozkrojený na dílky a sestry těsto předvalovaly , proto že sme mněli jen dva války, tak se použila litrová flaška na víno. Předválané placky dali mamce na valák, a ta je vyválala na teňůčko, jak hedvábíčko. No a každou mi pak dala na rozehřátou plotnu kamen, kde jich bylo někdy i 5,nekdy i 6, podle toho jak taťka topil. Ten udržoval stabilní teploty, a já je valkým nožem - řepákem obracel, až se tam dělaly malé puchýřky. Potom sem je dával do velkého hrnce , kde naspodu byly dvě utěrky . No a jak laty přibývaly, tak sem je třeba po desáté obracel, aby se laty stále prohřívaly. Plotnu sme čistili novinama a začouzenou kuchyni větrali pomocí větráku. Většinou kolem 18 hodiny bylo dopečeno a potom se teprve laty na valáku dobře a poctivě mastily horkým sádlem a posýpaly namletým mákem s cukrem, nebo jen domácíma a nebo kuřincama . ( smýchané povidla s tvarohem) . Někdo laty mastil, někdo posypával , někdo smotával . Podle toho kdo jakou mněl chuť jak jsem je rozdělovaly na hromádky. První latu dostal vždy taťka, neb ten mněl největší zásluhu že bylo vše připravené jak má být. A až sme byli rozjetí po světě, tak sme si laty rozdělili, doma je dali do mrazáku a když na ně došla chuť tak rozmrazily.
No a teď když na to vzpomínáme ještě cítíme vůni pečených lat v naší kuchyni kterou jsme si vždycky dovezli i domů .
,,toš teda tak,,

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Není nad klasiku. Milujeme Lokše.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Není nad klasiku. Milujeme Lokše.

Madula: Presne takto sa robia lokše u nás na východe, nasladko. Šarišským nárečím sa im hovorí bandurčeniky. https://www.toprecepty.cz/recept/1713-lokse-sladke...A sú výborné. Teplé, obyčajne s čajom. Na rozdiel od lokší, ktoré sa podávajú na husacích hodoch, k pečenej husi. Tie samozrejme budú bez cukru.;-)

Madula:
A proč neééé, he? ;-)

janky3:
No a jak to dopadlo? :-)

proč tam je cukr ???????????? to nééé:-O:-O:-O:-((:-((:-((

Stále hledám lepší recept, než dělám já, tak zkouším ty ostatní recepty. Vyzkouším i Váš. Já je vykrajuji velkou poklicí od nerez nádobí, podle manželovy babičky. Ovšem její placky byly krásně vláčné i po několika hodinách, a kdyby nezmizely, tak by byly vláčné i druhý den. Že jsem se jí nezeptala, když byla ještě mezi námi. Ale teď se těším na ty Vaše.:-K

jaká mouka se používá?

mňam:-p:yes:+

indulina28:I u nás -na jižní Moravě- se tyto lokše dělají pod názvem bramborové placky a mastí se sádlem a potírají povidly a někdy smíchanými s mákem.Jsou vynikající.:-p:-p:-pA ty máš bod.:-K:-K

tejka u nas sa dokonca aj zemiakove placky pecu na suchej panvici a mastia sa maslom a sypu krystalovym cukrom

karolina1: áno ? To si ma potešila, lebo keď sme raz boli na zraze na strednom Slovensku, tak sa na mňa dívali ako na blázna, keď som hovorila o sladkých lokšiach. Asi je to miesto od miesta. V každom prípade sú výborné :yes:

Tématické fráze:
lokše recept, lokše, jak se dělají lokše, lokše na slano, recept na lokše, slovenské lokše, recept lokše, lokše z mouky, slovenské lokše recept, bramborove lokse, recepty lokše, recepty na lokše, lokše s povidly, domácí lokše, co jsou lokse, recepty - lokše, bramborove placky lokse, lokše recepty, recept na slovenské lokše, logše

Suroviny:
brambory, mouka hladká, sůl, cukr, máslo

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu