Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kulajda podle maminky

Receptů na kulajdu najdeme spoustu, ale jen jedna chutná tak, jak si ji pamatujeme z dětství. Tato je přesně taková. Jemná, voňavá po houbách a kopru, s trochou smetany, která ji hezky zjemní. Není složitá a právě v tom je její kouzlo.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

BinaSa

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 30 min

55 min (25 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme. Čerstvé houby očistíme a nakrájíme na plátky nebo menší kousky. Krok 2: V pánvičce na kousku másla orestujeme houby. Osolíme je, opepříme a ovoníme kmínem. Krok 3: V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a pomocí metličky vytvoříme hladkou jíšku. Za stálého míchání postupně přiléváme mléko. Krok 4: Do takto připraveného základu vložíme brambory a houby i s výpekem. Ochutíme kořením do polévek a koprem dle chuti. Krok 5: Brambory vaříme asi 25 minut, dokud nezměknou. Poté přidáme vejce – můžeme je nakrájet ručně nebo protlačit přes kráječ na brambory (tzv. kolečko). Vejce lze přidat i až při servírování na talíř. Krok 6: Hotovou polévku dle potřeby dochutíme octem, cukrem, koprem, solí a pepřem. Nakonec zjemníme smetanou.

TIP: Domácí polévkové koření

Zveřejněno 7. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Kulajda podle maminky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M8Wo1

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Kulajda podle maminky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M8Wo1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
houby čerstvé, brambory, vejce, mléko, smetana ke šlehání, máslo, mouka hladká, kopr čerstvý, kmín drcený, koření polévkové, pepř mletý, cukr krupice, ocet, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu