Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Roastbeef s béarnskou omáčkou podle Mirka Kaliny

Tenké plátky lahodného roastbeefu s francouzskou omáčkou s bílým vínem, estragonem a čerstvými bylinkami uspokojí ty nejnáročnější chuťové buňky. Jeho přípravou vás provede český šéfkuchař Mirek Kalina

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Extrakurzy.cz

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 35 min

60 min (25 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Na přípravu roastbeefu tentokrát použijeme hovězí nízký roštěnec, který má tukové krytí, což změkčí maso. Tuk v mase zlepšuje zrání masa, jeho chuť i pozdější křehkost. Aby nebylo maso tuhé, před pečením ho očistíme, zbavíme blan a šlach, aby se při tepelné úpravě nekroutilo. Trochu tuku vždy na mase ponecháme, pomůže to chuti. Krok 2: Rozpálíme pánev - musí být opravdu hodně rozpálená, protože velká plocha masa ji hodně ochladí. Maso dobře osolíme a opepříme ze všech stran. Na pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo a do něj vložíme připravený kus masa. Krok 3: Roastbeef opečeme ze všech stran, až maso zhnědne a vytvoří se na něm krusta. Je-li třeba, přidáme ještě přepuštěné máslo, pokud je ho v pánvi málo. Pro vytvoření krusty je tuk velmi potřebný. Ke konci pečení přidáme čerstvé máslo, stroužek dlaní rozmáčknutého neloupaného česneku a čerstvé bylinky – tymián nebo rozmarýn. Opět při opékání přeléváme voňavým máslem celou plochu masa. Krok 4: Opečený roastbeef položíme do pekáče a polijeme výpekem. Celé maso pak ze všech stran pomažeme worcestrem, dijonskou hořčicí a vložíme do trouby. Pečeme jej na 130 °C zhruba 20–25 minut tak, aby maso uvnitř zůstalo růžové. Teplota uvnitř roastbeefu by neměla být vyšší než 45 °C. Horní hranice upečeného masa by neměla přesáhnout 55 °C. Krok 5: Během pečení masa připravíme skvělou béarnskou omáčku. Do kastrolku nalijeme suché bílé víno, trochu bílého vinného octa, jemně nakrájenou šalotku, pár kuliček pepře a necháme vše zredukovat. Do směsi přidáme ještě stonky estragonu, bez lístků, ty dáme později do omáčky. Krok 6: V dalším kastrůlku rozpustíme máslo. Máslo není třeba zahřívat na vysokou teplotu, aby se omáčka nesrazila. Krok 7: Redukci přecedíme do jiného kastrolu, lžící vymačkáme šťávu. Do redukce přidáme 4 žloutky, rozmícháme a pozvolna, při nízké teplotě, vyšleháme pěnu. Za stálého míchání pak vléváme do žloutků rozpuštěné máslo. Přidáme nasekaný čerstvý estragon, sůl, bílý pepř, kapku citronové šťávy. Hotovou omáčku uchováváme na teplém místě, než ji budeme servírovat. Krok 8: Upečený roastbeef vyjmeme z trouby, teplotu můžeme změřit teploměrem do masa. Maso nakrájíme na tenké plátky. Krok 9: Na talíř servírujeme plátky masa, dochutíme je hrubozrnnou solí, čerstvě mletým pepřem a přelijeme béarnskou omáčkou.

Zveřejněno 19. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Roastbeef s béarnskou omáčkou podle Mirka Kaliny

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M8WmO

Další recepty

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Roastbeef s béarnskou omáčkou podle Mirka Kaliny

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M8WmO

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
roštěnec hovězí, ghee, tymián čerstvý, česnek, máslo, omáčka worcesterová, hořčice dijonská, sůl hrubozrnná, sůl, pepř mletý, máslo, žloutek, víno bílé suché, cibule šalotka, ocet vinný bílý, pepř černý, estragon, šťáva citronová, sůl, pepř bílý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu