Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová pečeně Hamburk

Vepřová pečeně na hamburský způsob patří k tradiční české kuchyni. Libová vepřová kotleta špikovaná uzenou slaninou, sladkou mrkví a pikantní okurkou chutná s houskovým knedlíkem a je jako stvořená pro slavnostní nedělní oběd.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

BinaSa BinaSa

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 85 min

120 min (35 min příprava + 85 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Petržel a celer oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Krok 2: Mrkev očistíme, omyjeme a část nakrájíme na kostičky a z části si uděláme hranolky na prošpikování masa. Okurku rozřízneme podélně na čtvrtiny a dáme si stranou jednu čtvrtinu na prošpikování masa. Zbytek okurek nakrájíme na tenké plátky. Krok 3: Ze slaniny odkrojíme hranolek na prošpikování masa a zbytek nakrájíme na kostičky. Šunku nakrájíme na nudličky Krok 4: Zapneme troubu a necháme předehřát na 170 °C. Krok 5: Kotletu prošpikujeme slaninou, mrkví a okurkou. Maso osolíme, opepříme, stáhneme provázkem a potřeme hořčicí. Krok 6: Na troše oleje v pánvi opečeme maso ze všech stran a dáme do pekáče. Krok 7: Do pánve na výpek přidáme cibuli, slaninu a orestujeme. Pak přidáme kostičky mrkve, celeru a petržele a restujeme ještě 10 minut. Krok 8: Do pánve přilijeme vodu a krátce povaříme, aby se uvolnily přípečky, které pak vlijeme do pekáčku k masu. Krok 9: Přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř. Osolíme a opepříme. Krok 10: Vložíme do trouby a pečeme na 170° asi hodinu. V půlce pečení maso otočíme. Krok 11: Mezitím na kousku másla opečeme nakrájenou šunku a okurky, které pak vložíme do hotové omáčky. Krok 12: Hotové maso vyjmeme a necháme odpočívat. Následně odstraníme provázek a nakrájíme na jednotlivé porce. Krok 13: Z omáčky vyjmeme koření, dle potřeby ještě přilijeme vodu a rozmixujeme dohladka. Krok 14: Dle potřeby zahustíme záklechtkou, kterou vytvoříme z půl šálku vody a asi jeden a půl polévkové lžíce hladké mouky. Záklechtku přidáváme postupně dle hustoty omáčky. Dochutíme cukrem, citrónovou šťávou, solí a pepřem a provaříme. Krok 15: Nakonec zjemníme smetanou ke šlehání a vložíme směs okurek a šunky. Krok 16: Podáváme nejlépe s knedlíkem.

TIP: Jak na domácí houskové knedlíky

Zveřejněno 18. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Vepřová pečeně Hamburk

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z6row

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Vepřová pečeně Hamburk

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z6row

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
kotleta, mrkev, petržel, bulva celerová, cibule, okurky sterilované, slanina vcelku, šunka, koření nové koření, pepř celý, bobkový list, šťáva citronová, cukr krystal, sůl, pepř mletý, hořčice plnotučná, voda, olej, smetana ke šlehání, mouka hladká, máslo

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu