Pečené kuře s nádivkou
Podrobný postup pro úplné začátečníky, jak uspět hned napoprvé a připravit perfektní pečené kuře s nádivkou. Autorka kuchařských knih poradí, jak kuře upravit na pečení a vytvořit nádivku. Pečené kuře s nádivkou vás už nebude strašit jako nesplnitelný úkol.
Suroviny pro 8 porcí
8porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 906 kJ / 3 324 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 97,46 g |
| Tuky | 205,15 g |
| Vláknina | 26,66 g |
| Cholesterol | 1,30 g |
| Sodík | 6,18 g |
| Sůl | 15,06 g |
| Sacharidy | 259,33 g |
Postup přípravy
Kuře zaujme kompaktnější tvar, konce stehen se zbytečně nevysuší a v mase zůstane víc šťávy. Krok 15: Ostatní otvory, kterými by mohla utíkat nádivka, spíchněte párátkem nebo jehlami na španělské ptáčky. Krok 16: Připravené kuře celé zvenku potřete dvěma lžícemi sádla – nejlépe to samozřejmě jde rukou. Krok 17: Není-li nádivka uvnitř, přidejte do břicha jednu lžící sádla. Krok 18: Kuře zvenku osolte a lehce posypte kmínem. Nasolení kůže pomáhá dosáhnout křupavosti, proto solí nešetřete. Krok 19: Kuře položte do pekáčku, který bude jen o málo větší než samotný pták. Krok 20: Nejprve by se mělo péci prsní, masitou stranou dolů. Prsa tak zůstanou plná báječné šťávy. Pokud ale v těch místech již čeká nádivka, dejte kuře rovnou prsíčky nahoru a otáčení v průběhu pečení už neprovádějte. Krok 21: Protože se kůže snadno přichytí ke dnu a po otočení by kuře nevypadalo zrovna dokonale, doporučuje se kuře podložit několika obyčejnými špejlemi. Krok 22: Pokud snad máte stejně jako já problém v patřičné chvíli v kuchyni lokalizovat balíček špejlí, použijte místo nich konce křidýlek. Oddělte je kuchyňskými nůžkami v druhém kloubu od konce, kuře tak přijde jen o bezcennou část – kůží potažené tenké kosti, spojené jedním kloubem. Těmito kousky pak kuře podložte. Krok 23: Pekáček s masem vložte do vyhřáté trouby a ihned zmírněte teplotu na 190 °C. Krok 24: Po 15 minutách pečení nalijte do pekáčku ke kuřeti šálek horké vody, nelijte však vodu přes maso. Zabráníte tak vypečenému tuku, aby prskal na topná tělesa v troubě a vytvářel oblaka štiplavého dýmu. Krok 25: Po dalších 15 minutách pečení vyndejte pekáček z trouby a otočte kuře prsíčky nahoru. Krok 26: Zároveň odstraňte špejle nebo konce křídel a do pekáčku naopak přidejte nádivkové válečky. Krok 27: Po obracecím manévru vraťte kuře zpět do tepla. Máte-li nádivku v samostatném pekáčku, nyní přichází i její chvíle, vložte ji také do trouby. Krok 28: Tímto okamžikem začněte kuře každých 10–15 minut až do konce pečení přelévat vypečeným tukem z pekáčku. Krok 29: Pokud je šťávy příliš málo, doplňte ji dalším šálkem horké vody. Krok 30: Zhruba 40 minut od otočení kuřete by mělo být maso hotové. Pokud se peče i s nádivkou uprostřed, přidejte 15 minut navrch. Krok 31: O propečenosti masa se můžete přesvědčit tak, že zapíchnete dlouhý tenký nůž do nejsilnější části stehna nebo prsa. Když nůž vytáhnete, začne z místa vpichu po chvíli vytékat šťáva. Pokud je čirá, máte před sebou dobře propečené kuře. Jestliže je však ještě trochu růžová, pokračujte v pečení dalších 15 minut. Krok 32: Upečené kuře vyndejte z trouby a celý pekáček i s masem zakryjte alobalem. Krok 33: Počkejte 5 minut, maso si odpočine a bude se lépe krájet. Krok 34: Pak teprve kuře libovolným způsobem nakrájejte (nasekejte, natrhejte) a případně také odeberte přebytečnou kůži.
Zveřejněno 17. 11. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečené kuře s nádivkou
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J6Ry
Moje poznámka
Pečené kuře s nádivkou
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J6Ry
Nejnovější recepty
Lískooříškové kuličky
Přidáno před 10 minutami
Kroupové rizoto s liškami a špekem podle Jana Punčocháře
Přidáno před 1 hodinou
Kapr na křenu
Přidáno před 16 hodinami
Sváteční vánočka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 23 hodinami
Kokosky ze tří surovin podle Kamily Nývltové
Přidáno 11. 12. 2025 08:00:01
Topinamburový krém podle Honzy Punčocháře
Přidáno 11. 12. 2025 07:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tvarohovo-pudinková bábovka s čokoládou
LUCAH před 10 minutami
Kokosové tyčinky špaldové
80Katerina.M před 20 minutami
Vánoční bramborový salát se sojanézou
puppystaff1993 před 10 hodinami
Celerová pomazánka s nádechem česneku
Olympus před 11 hodinami
Šlehačkové cukroví
KekkyPetra před 11 hodinami
Vánočka II
Sojkal před 11 hodinami
Citronové rohlíčky
Terka39 před 12 hodinami
Nejlepší nadýchané muffiny
VerunkaBerunka před 13 hodinami
Uherská pěna
Daami před 14 hodinami
Tématické fráze:
kure s nadivkou,
pečené kuře,
kuře s nádivkou recept,
nejlepší recept na kuře s nádivkou,
nadivka do kurete,
nádivka recept,
kuře s nádivkou pohlreich,
kuře s nádivkou pohlreich,
kuře z nádivkou,
nádivka podle pohlreicha,
nádivka do kuřete pohlreich,
nádivka kuře,
nadivka,
nádivka na kuře,
recepty kure s nadivkou,
recept kuře s nádivkou,
nejlepsi nadivka do kurete,
nádivka do kuřete pečená zvlášť,
recept na kuře s nádivkou,
nádivka ke kuřeti
Suroviny:
kuře,
sůl,
kmín mletý,
sádlo vepřové,
rohlík,
mléko,
máslo,
vejce,
vývar masový,
ořechy vlašské,
česnek,
slanina anglická
Komentáře (25)