Mazanec
Na velikonoční tabuli nesmí chybět tradiční mazanec, pečený na Bílou sobotu. Příprava je za pomoci domácí pekárny velice nenáročná a tak zvládne mazanec, provoněný citrónem a rozinkami, upéct i začátečník.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 988 kJ / 3 343 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 89,59 g |
| Tuky | 74,42 g |
| Vláknina | 25,00 g |
| Cholesterol | 685 mg |
| Sodík | 629 mg |
| Sůl | 1,49 g |
| Sacharidy | 566,29 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do domácí pekárny nalijeme nejprve tekuté suroviny, poté přidáme sypké (rozinky můžeme přidat hned nebo před koncem hnětení) a navrch rozdrobíme droždí. Zapneme program Těsto.
Krok 2: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas začneme nahřívat troubu na 180 °C.
Krok 3: Vykynuté těsto propracujeme na pomoučněném vále. Těsto nelepí, tedy se nemusí moc podsypávat.
Krok 4: Vytvoříme dva mazance, přendáme na plech a necháme ještě 40 minut kynout.
Krok 5: Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a dáme péct do rozehřáté trouby.
Krok 6: Asi po čtvrt hodině pečení znovu potřeme vejcem. Mandle pak na mazanci drží jako přilepené.
Krok 7: Pečeme dalších 30 minut. Pokud se mazanec začne na povrchu připékat, přikryjeme ho alobalem. Zda je upečený zkontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do mazance a po vytažení musí být suchá.
Zveřejněno 4. 3. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QNN7
Moje poznámka
Mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QNN7
Nejnovější recepty
Štrůdl z pomazánkového másla s jablky
Přidáno před 3 hodinami
Speciální bramborový sálát
Přidáno před 3 hodinami
Kulajda se žampiony a ztraceným vejcem
Přidáno před 5 hodinami
Cookies s bílou a mléčnou čokoládou
Přidáno před 6 hodinami
Krémové těstoviny s kuřecím masem, žampiony a špenátem
Přidáno před 7 hodinami
Pudinkové řezy se smetanovým krémem
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Polévka z uzeného masa
Kajkajak před 2 minutami
Katův šleh a bramboráčky
scorpioon01 před 36 minutami
Výborné lasagne
1.Ditouche před 54 minutami
Rychlá thajská kari polévka s krevetami
blazeklubos57 před 1 hodinou
Obrácená jablková roláda
MarieP před 2 hodinami
Polévka šup-šup
Loiza před 3 hodinami
Asijské kuřecí nudličky
Suumaa před 3 hodinami
Citronová buchta s tvarohem
romanka1009 před 3 hodinami
Králík pečený s bůčkem
radekfiala před 3 hodinami
Tématické fráze:
mazanec,
recept mazanec,
mazanec recept,
mazance,
recepty na mazance,
recept na dobrý mazanec,
jak dlouho se peče mazanec,
mazanec top recepty,
dobry mazanec,
top recepty mazanec,
dobrý velikonoční mazanec,
mazanec recepty,
recept na mazanec,
recept dobry na mazanec,
dobrý mazanec recept,
mazanec top,
top recepty na mazanec,
recepty mazanec,
velikonoční mazanec recept,
recept na výborný mazanec
Suroviny:
mouka hladká,
droždí čerstvé,
voda,
mléko sušené,
tuk hera,
žloutek,
cukr vanilkový,
šťáva citronová,
kůra citronová,
cukr,
sůl,
rozinky,
mandle plátkové,
vejce
Komentáře (14)
A je opravdu výborný.