Malinová huspenina - želatina
Pokud máme v létě přebytek malin, můžeme vyzkoušet výrobu této sladké dobroty. Její využití bude všude tam, kam se maliny hodí. K vanilkové zmrzlině, na polití nepečeného dortu, nebo moučníku, pokud chceme pěknou barvu, nebo jen tak na lžičku.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 458 kJ / 4 651 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 12,20 g |
Tuky | 6,00 g |
Vláknina | 64,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 60 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 1 105,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Očištěné a přebrané maliny rozmačkáme. Do hrnce nalijeme maliny i se šťávou a zasypeme cukrem.
Krok 2: Mícháme a vaříme na mírném ohni asi 7 minut. Horké nalijeme do čistých sklenic a necháme zchladnout.
Krok 3: Ztuhne jako želatina, je skvělá na polévaní sladkých jídel, moučníků, zmrzlin, nebo jen tak.
Zveřejněno 2. 7. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Malinová huspenina - želatina
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oAJz
Moje poznámka
Malinová huspenina - želatina
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oAJz
Nejnovější recepty
Liptovská pomazánka
Přidáno před 7 hodinami
Tagliatelle s čerstvými houbami a smetanou
Přidáno před 15 hodinami
Vánoční - Brněnské kytičky
Přidáno 15. 10. 2025 20:18:42
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno 15. 10. 2025 13:00:02
Domácí zelí s mrkví
Přidáno 15. 10. 2025 11:01:01
Dýňový chlebíček
Přidáno 15. 10. 2025 09:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Loštická cibulačka
Sahula před 2 hodinami
Babiččina kulajda
rapav před 3 hodinami
Loštické kuře
Sahula před 3 hodinami
Ledvinky po uhersku
Sahula před 4 hodinami
Ledvinky na paprice
Sahula před 4 hodinami
Segedínský salát podle ČSN
pavelcicha před 7 hodinami
Ševcovský mls II.
redwinn před 7 hodinami
Piškotový dort s tvarohem a jahodovým želé
Lunaskira před 7 hodinami
Sýrovo - kuřecí placičky
Standa67 před 8 hodinami
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Veruli před 8 hodinami
Tématické fráze:
želatina recept,
jak se dělá želatina,
malinový rosol,
domácí želatina,
recept na želatinu,
zavařené maliny,
želatina na sulc,
želatina recepty,
želatina do džemu,
želatina,
z čeho je želatina,
jak uvařit želatinu,
recepty zelatina,
recepty z želatiny,
recept želatina,
želatina do sulcu,
jak udělat želatinu,
recepty ze zelatiny,
huspenina recept,
zavařovaný angrešt
Suroviny:
maliny,
cukr krystal
Komentáře (14)
Mamaládka (neregistrovaný/á) - jak uvádím, je to rodinný recept a pod tímto názvem ho mám uvedený po prababce, tedy z konce 19.století, kdy o Wikipedii a Internetu fakt nikdo nevěděl nic ani v Americe a kvůli tomu měnit název nebudu.
Když už - slovo želat, huspenina - je ze staroslověnštiny a převzaté do staročeštiny a znamená hustý, neroztékající se (už z konce 18.st.)
děd nasbíral jednu z posledních misek malin,půlku jsem ztrestala
fotečku jsem ti přidala,je na ní vidět,že jsem právě sundala z plotny
až budeš mít lepší,tak tu moji smázni
Huspenina (lidově sulc) je pokrmem převážně z vepřového masa, který po uvaření a vychladnutí dostane rosolovitou strukturu. Obsahuje velké množství kolagenů, které tvoří hlavní složku vazivové tkáně živočichů - včetně člověka.
Želatina je velmi čistý a jemný klih, který se získává vyvařením šlach, kůží, kostí a jiných jatečních odpadů bohatých na kolagen. Vařením se kolagen přeměňuje na glutin, což je látka, která má rosolovací schopnost a je nejpodstatnější složkou želatiny.
Myslím že ani jedna z těchto definic na recept malin s cukrem nějak nepasuje...
Kecáš, půlkila malin za 36?
Taky bych je nekupovala,fotku dodá někdo jiný..