Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kapr na černo

Kapr na černo je nejstarší dochovaný recept na vánočního kapra. Základem jsou porce ryby vařené v osolené vodě a přelité omáčkou ze švestek, kořenové zeleniny, rozinek, mandlí, červeného vína a strouhaného perníku.

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Středně náročný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 80 min

130 min (50 min příprava + 80 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 440 kJ /
5 124 kcal
Bílkoviny337,63 g
Tuky321,57 g
Vláknina27,71 g
Cholesterol 1,84 g
Sodík 926 mg
Sůl2,18 g
Sacharidy207,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěného, vykuchaného, opláchnutého kapra rozdělíme na dvě půlky a naporcujeme. Krok 2: V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Krok 3: Porce ryby vložíme do osolené vroucí vody a zvolna vaříme asi 12-14 minut. Poté vyjmeme porce kapra z vody a uchováváme v teple. Vývar necháme na pozdější použití. Krok 4: Kořenovou zeleninu očistíme, opláchneme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme také na plátky. Krok 5: V menším hrnci připravíme z části másla a mouky světlou jíšku. Krok 6: V jiném hrnci rozpálíme zbylé máslo, přidáme do něj cukr, nakrájenou zeleninu a osmažíme dohněda. Do zeleninového základu přidáme na plátky nakrájený citron, přilijeme ocet, vývar z kapra a promícháme. Krok 7: Základ na omáčku zahustíme připravenou jíškou, prošleháme metličkou a přidáme strouhaný perník, divoké koření a povidla. Za častého míchání vaříme zvolna nejméně 1 hodinu. Krok 8: Než se omáčka povaří, propláchneme a spaříme rozinky a mandle, které oloupeme od slupky a nakrájíme na nudličky. Švestky nakrájíme nadrobno a uvaříme doměkka. Krok 9: Povařenou omáčku dosolíme, ochutíme ji červeným vínem, cukrem a procedíme hustým sítem. Jako vložku přidáme připravené rozinky, mandle a švestky. Krok 10: Kapra servírujeme přelitého omáčkou a jako přílohu volíme houskové knedlíky.

TIP: Desatero rad na téma kapr

Zveřejněno 16. 2. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Kapr na černo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Q6

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Kapr na černo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Q6

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Tuto úpravu kapra jsem dělala poprvé a musím říci, že jsme si pochutnali:-p. Recept jsem si ale trošku upravila. Kapra jsem nevařila, ale upekla na másle a připravenou omáčkou polila. Jako přílohu jsem zvolila žemlový knedlík od Doogy. Mana nebeská:-p:yes:
+1 bodík:yes:

Do omáčky jsme přidali černé pivko (2 dcl) panáka slivovice a byla to mňamka (rozinky na noc namočte v brandy, koňaku nebo rumu). I děcky mlaskala!
P.S.: Zbytek slivky jsme dopili a bylo nám báječně svátečně (byla to 3,5l 60% Sudličkova pálenka)...to byla jízda! Lodní kuchař DJ Jimmy :-D

Vylosoval jsem si před 3 léty na závěrečné zkoušky v oboru kuchař-číšník a podle komise na výbornou takže prošel :-) Moc dobré ;-)

omacka s kaprikem ,namka.:yes:

Takovoudle omáčku jsem dělala poprvé a je vynikající. :yes:

Tématické fráze:
kapr recepty, recepty kapr, kapr recept, recept na kapra, recept kapr, kapr na švestkách, kapr na černém pivu, recepty z kapra, recepty na kapra, ryba na černo, kapr se švestkovou omáčkou, kapr načerno, kapr, omáčka z kapra, jak udělat kapra, kapr na, omáčka na černo, jak upéct kapra, recepty-kapr, jak uvarit kapra

Suroviny:
kapr, zelenina kořenová, cibule, máslo, mouka hladká, cukr krupice, citron, ocet, perník, koření nové koření, pepř celý, bobkový list, povidla švestková, rozinky, mandle, víno červené, švestky sušené, sůl

Přidat fotografie receptu