Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sváteční vánočka

Receptů na přípravu a způsobů pletení vánočky je mezi hospodyňkami a pekaři nespočet. Tento recept na sladké a typicky vánoční snídaňové pečivo přináší tradiční recepturu na těsto, avšak složitější pletení z 10 pramenů. Troufnete si?

Hodnocení receptu je 4,6 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lenka michkova

Náročný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 45 min Bez dob kynutí

85 min (40 min příprava + 45 min tepelná úprava, Bez dob kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 530 kJ /
4 190 kcal
Bílkoviny139,69 g
Tuky37,41 g
Vláknina31,84 g
Cholesterol 795 mg
Sodík 843 mg
Sůl1,93 g
Sacharidy807,72 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve zaděláme kvásek z droždí, cukru a trochy vlažného mléka. Rozmícháme do hladka a necháme vzejít. Krok 2: Mouku, cukry, vejce a sůl dáme do mísy. Přidáme nachystaný kvásek, nastrouhanou citronovou kůru, rozpuštěnou a vychladlou Heru a mléko. Krok 3: Zaděláme těsto tak, aby se nelepilo a necháme kynout přikryté na teplém místě. Krok 4: Poté těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme na 10 dílů. Pleteme copy na způsob 4-3-2-1. Copy klademe do patra na sebe a mezi ně prosypeme rozinky a mandle. Každou řadu zajistíme špejlemi, aby se vánočka nerozjela. Krok 5: Hotovou vánočku dáme na plech vyložený pečicím papírem. Rozehřejeme troubu na 160-170 °C a vánočku ještě necháme krátce nakynout. Krok 6: Potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct do vyhřáté trouby asi na 45 minut. Sledujeme barvu vánočky. Pokud vánočka rychle zlátne, přikryjeme ji alobalem či papírem na pečení a necháme dopéct.

TIP: Chyby při pečení vánočky a tipy, jak jim předejít

Zveřejněno 19. 3. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Sváteční vánočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5lEX

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Sváteční vánočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5lEX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (20)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Trošku muškátového oříšku se do těchto těst dává (na 1kg mouky asi třikrát strouhnout)pro vůni. To mě naučila moje maminka.

mw: Z kila mouky jsou vánočky alespoń dvě. Též bych dala jen žloutky místo celých vajec. Tuku, si myslím, je dost a oříšek jsme nikdy nikdo do vánočky nedávali, Jinak recept je dost podobný tomu, co děláme. Vyzkoušet se má leccos, :-)

Dávat do jakéhokoli kynutého těsta celá vejce je zločin.

a na kolik se to pece a jak dlouho.:-)

vasek:
No, mohu-li radit, zkuste jiný rcp... Např.: https://www.toprecepty.cz/recept/30701-vanocka-z-t...
(z kila mouky to bude pořádný macek! Málo kvasnic. Pouze celá vejce. Málo tuku. Málo soli. Oříšek neééé?)
Já peču na 225°C pár minut do "pozlacení", pak snížím na 160°C nadkryji alobalem a dopékám asi 30´ (ze 600 g mouky) na špejli
Ať se dílo podaří:-K

Na 1kg mouky se mě zdá málo tuku.

snizkovaverca:Sladěnka je sladový výtažek,používá se do pšeničného pečiva,to je pak nadýchanější,má hustotu a barvu tmavého medu,dá se sehnat ve zdravé výživě.Více by ti o tom řekla Cathleen;-)já ti to ve zkratce vypsala z její knihy Pekárnománie;-)
Sladěnku používám také;-):yes:

snizkovaverca 4. 1. 2015 01:05
Dobrý den,děvčata mám takovou prosbu.Teď jsem někde přečetla ,že se používá do pečiva nějaká sladěnka.Nevíte náhodou někdo co to je,jak se to používá?Já to slyšela prvně.Děkuji:-O:-O

Švecová Draha 21. 12. 2014 18:44
Zdravím, zítra ji budu péct :-)držte palce :yes:pak dám vědět :-K

Karlos120:děkuji za pochvalu no jo ten návod ten jsem ještě nedodala se musím polepšit lenka;-):-O:-D:-D:-*:-K

Karlos120 8. 4. 2012 18:24
Diky za recept. Chutna skvele. Jen navod na pleteni jsem si musel najit :)http://www.youtube.com/watch?v=ecVZYsIlIj0&feature...

Štěpánka 5. 4. 2012 15:09
vypadá krásně,ihned jí vyzkouším:-):-)):-))

jarsim:při dalším tvoření dodám foto postupu pletení:-K;-)

pleteme copy a jak?chtělo by foto;-)

lenka michková 8. 8. 2011 11:00
Jitka:To mě moc těší že chutná a že se jisto jistě povedla zdravím moc:-8:-K

Tématické fráze:
vánočka, pletení vánočky 4+3+2, vanocka top recept, vánočka top recepty, pletení vánočky 4 3 2, sváteční vánočka-recept, top recepty vánočka, top vánočka, vánočka recept pro začatečníky, svátečnívánočka, vánočka recept, vánočka top, top recept na vánočku, vánočka do formy, babiccina vanocka, pleteni vanocky ze 4, vánocka pol, sváteční recepty, sváteční vánočka z domácí pekárny, babiččina vánočka recept

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr vanilkový, droždí čerstvé, tuk hera, vejce, cukr krupice, sůl, mléko, kůra citronová, rozinky, mandle, vánočka, mouka hladká

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu