Velikonoční mazanec
Kynutý mazanec je oblíbené sváteční pečivo, které o Velikonocích nechybí snad v žádné rodině. Stačí trocha másla a domácí marmeláda a lahodná snídaně je hotová. Kynuté těsto může být pro někoho strašákem, ale s tímto receptem se vám mazanec určitě podaří.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 14 025 kJ / 3 352 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 72,56 g |
| Tuky | 103,95 g |
| Vláknina | 21,90 g |
| Cholesterol | 696 mg |
| Sodík | 989 mg |
| Sůl | 2,64 g |
| Sacharidy | 520,64 g |
Postup přípravy
Krok 1: Droždí rozdrobíme do misky, přidáme 100 ml mléka, 1 lžičku cukru a důkladně promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek (asi 10-15 minut).
Krok 2: Mouku prosejeme do mísy robota, přidáme kypřicí prášek, zbytek cukru, kvásek, zbytek mléka, žloutky, citronovou kůru, vanilkový cukr a sůl. Na závěr přilijeme rozpuštěné máslo.
Krok 3: V robotu hněteme tak dlouho, až vznikne hladké nelepivé těsto (asi 15 minut).
Krok 4: Do těsta zapracujeme rozinky, přikryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 60 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.
Krok 5: Z vykynutého těsta vytvarujeme 1 velký bochánek (nebo 2 menší) a uložíme ho na plech vyložený pečicím papírem.
Krok 6: Necháme vykynout asi 30 minut. Mezitím rozehřejeme troubu na 180 °C.
Krok 7: Vykynutý bochánek potřeme vejcem a posypeme plátky mandlí.
Krok 8: Vložíme do trouby a pečeme asi 45 minut. Po 15 minutách pečení snížíme teplotu na 160 °C a mazanec dopečeme.
Krok 9: Hotový mazanec necháme vychladnout a můžeme podávat.
Zveřejněno 6. 7. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční mazanec
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wPr
Moje poznámka
Velikonoční mazanec
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wPr
Nejnovější recepty
Pražma královská v solné krustě podle Marka Raditsche
Přidáno před 24 minutami
Kuřecí karbanátky se sýrem a slaninou
Přidáno před 7 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Přidáno před 13 hodinami
Kapřík podle pánů z Rožmberka s bramborami
Přidáno před 14 hodinami
Losos na pomerančích z pánve
Přidáno před 16 hodinami
Pomazánky na jednohubky
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koprová omáčka
oswaldjan23 před 37 minutami
Dokonalá zelňačka
pazderka83 před 50 minutami
Zadělávaný hrášek/prívarok
bobnak před 8 hodinami
Hospodský guláš podle ČSN
Fanus před 12 hodinami
Kynutý jablečný závin
Rosnicka710 před 12 hodinami
Linecké cukroví
Evellinka před 14 hodinami
Květákový mozeček
radekfiala před 14 hodinami
Staročeská pučálka
Iricek před 14 hodinami
Hovězí plátky ve vlastní šťávě
Klar98 před 15 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
eskalina před 15 hodinami
Tématické fráze:
mazanec nejlepsi recept,
nejlepší mazanec,
mazanec recept,
velikonoční mazance,
nejlepší recept na mazanec,
rychly hrnkovy mazanec,
dia mazanec,
jednoduchý recept na mazanec,
rychlý mazanec,
výborný tvarohový mazanec,
recept mazanec,
mazanec z Majolky®,
recept na nejlepší mazanec,
nejlepší velikonoční recepty,
jednoduchý mazanec,
mazanec recepty,
top recepty mazanec,
velikonočnímazanec,
recept na skvělý mazanec,
recept na velikonocni mazance
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr krupice,
droždí,
máslo,
žloutek,
sůl,
cukr vanilkový,
kypřící prášek do pečiva,
kůra citronová,
mléko,
rozinky,
vejce,
lupínky mandlové
Komentáře (8)