

Závitky z panenky ve slaninovém župánku
Suroviny 4 porce
- 400-600 g vepřové panenky
- 4 porce brambor (co nejmenší velikosti)
- 200 g tenkých plátků anglické slaniny
- zelené fazolky překrájené na poloviny
- mletá sladká paprika
- granulovaný česnek
- 1 palička česneku
- olivový olej
- čerstvá bazalka
- pepř
- sůl
- párátka
Postup přípravy receptu
Panenku odblaníme a podélným řezem z ní vytvoříme plát jako na roládu.
Osolíme, opepříme, posypeme paprikou a granulovaným česnekem a lehce potřenme olivovým olejem.
Po vlákně odřezáváme proužky 2-3 cm široké. Ty položíme na plátky slaniny, doprostřed masa poklademe asi 3 kusy fazolek, zavineme a propíchneme párátkem.
Závitky klademe do pekáčku, vytřeného olivovým olejem a volná místa vyplníme bramborami (větší je lépe předem povařit, malé se za půl hodiny žáru upečou).
Česnek rozebereme na jednotlivé stroužky, ale neloupeme. Stroužky poházíme do volných místeček na plechu. Přidáme lístky čerstvé bazalky, vše posprejujeme nebo pocákáme olivovým olejem, posolíme a vložíme do trouby, rozpálené na 250°C.
Pečeme 30-35 minut.
Při konzumaci vymačkáváme obsah pečeného česneku na brambory.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Závitky z panenky ve slaninovém župánku
-
Hanicka:Panenku bych rozhodně nepekla půl hodiny, je to minutkové maso a na plný výkon (jak píše Eliza) by stačilo cca 15 minut.Slanina ji ochrání před vysušením, ale já bych pekla max na 200 dvacet minut a pak zkusila.Podle mě to bude bohatě stačit.
Nicméně každá trouba je jiná a máme jiné chutě.
-
Dobry den,
neni potreba nejdrive maso osmazit na panvi aby se zatahlo?
A bude po pulhodince panenka mekka? Casto se mi stava, ze je gumova. Dekuji moc za radu. -
-
Jendo, děkuju za překrásné fotky
a za pochvalu
. Krůtí recept jistě nedegraduje. Já jsem právě měla panenku, ale pravda je, že stejně nebo alespoň podobně připravuji i kuřecí maso.
Ta poslední fotkaje dokonalá, kuchaře potěší nejvíc...
-
Eli, tak dnes jsem závitky připravil k obědu a všem moc chutnaly
. Použil jsem však místo panenky krůtí prso (bylo mi líto rozmrazovat panenku, když jsem měl koupené krůtí prso na zcela jiný recept; zbytek mám již naložený a uvařím zítra
). Doufám, že jsem tím tvůj recept "nedegradoval"
. Škoda, že už nemůžu dát dalšího bodíka
, tak pošlu aspoň nějakou fotku
.
-
Elizo, jen jsem si přečetla název a hned jsem věděla, že je to Tvůj recept.
Máš to
+
-
No Elizo, ty dáváš zabrat mým chuťovým buňkám těmi recepty
..jeden lepší než druhý
+ 6.
-
Další famózní recept a opět z jednoho pekáče - to nemá chybu!
Velké množství neloupeného česneku dávám do pekáče, když peču kuře a upečený má opravdu fantastickou chuť.
Nezbývá, než obodovat. A moc ráda
-
Bibi, šťávička je fajn, taky ji mám ráda, ale tady jaksi není z čeho udělat. Uvidíš, že ti chybět nebude, suché to není - aspoň myslím...
-
Jendo a Patricie
, děkuju a vařte a foťte. Pochutnáte si a ještě uděláte radost kolegyni (mně
).
-
Eli, vypadá to nádherně a to víš já+ masíčko, ale udělala bych k tomu šťávičku, aby to nebylo moc suché, máme rádi všechno šťavnaté
ovšem bodík letí i na sucho
-
Eli, ty dneska jedeš. Jedno jídlo hezčí než druhé. Panenka je u nás hodně oblíbená.No a fazolky. +
-
Eli, tak panenku na rozdíl od růžičkové kapusty můžu kdykoliv
. Jak rafinovaně balíš panenku do do anglické
, nevysuší se a krásně provoní anglickou. Mňam
. Pohled na takovéto fotky recept ještě umocní
.
-
Eli
nejlepší zdířka na dobroty,je ta velká na mém obličeji
-
Eliz - do té žluté zdířky napravo a kousek vlevo dolů prosím