Domácí rybízová marmeláda
Pikantní rybízovou marmeládu můžeme připravit pokaždé jinak, lišit se může nejen barvou podle druhu použitého rybízu, ale i chutí. Hotovou marmeládu dokonce není potřeba zavařovat, naplněné a dobře uzavřené sklenice stačí jen na chvíli otočit dnem vzhůru.
Postup přípravy
Krok 1: Červený a černý rybíz (nebo jen jeden jeho druh) rozemeleme v kuchyňském mixéru, popřípadě v nějakém robotu.
Krok 2: Následně z této směsi necháme přes plátno vykapat šťávu z ovoce, nejlépe celou noc.
Krok 3: Překapanou šťávu zvážíme. Pro vaření marmelády odebereme do hrnce 1 kg (pozor, ne 1 litr, ale 1 kg) šťávy, přidáme sáček želírovacího cukru a 2 polévkové lžíce cukru krystal. Za studena dobře promícháme.
Krok 4: Po rozmíchání přivedeme k varu a cca 10 minut pozvolna a za stálého míchání provařujeme, přitom průběžně z povrchu odebíráme pěnu.
Krok 5: Po dovaření sléváme ještě horké do připravených sklenic. Hrdla dobře otřeme suchou čistou utěrkou a sklenice uzavřeme víčky. Zhruba na 5 minut otočíme dnem vzhůru, pak otočíme zpět aby marmeláda nezůstala na víčku. Dále již nezavařujeme.
Zveřejněno 7. 7. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí rybízová marmeláda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8WN3
Moje poznámka
Domácí rybízová marmeláda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8WN3
Nejnovější recepty
Kosmatice na sladko vhodné i pro diabetiky
Přidáno před 3 hodinami
Párečky v těstíčku
Přidáno před 5 hodinami
Hrášková omáčka s vajíčkem a paloučkovým knedlíkem ( pro diabetiky)
Přidáno před 7 hodinami
Plátky krkovičky dušené v pikantní omáčce
Přidáno před 9 hodinami
Rebarborová bublanina s kokosem
Přidáno před 10 hodinami
Filety ze pstruha s rajčaty
Přidáno před 11 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Játrový sýr podle ČSN
19488 před 2 hodinami
Domácí vlašský salát
Sefiragold před 5 hodinami
Chutný salát z čínského zelí
Sefiragold před 6 hodinami
Chřest (nejen) s vejcem
Eva z HK před 8 hodinami
Salát z pekingského zelí s balkánským sýrem
Eva z HK před 8 hodinami
Špíz s americkými brambory
Vrchotka15 před 8 hodinami
Guadeloupský kuřecí salát
Antonausprag před 9 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem a špenátem
Ivet88 před 10 hodinami
Frankfurtská jemná polévka
AnnaP4 před 10 hodinami
Výborné lasagne
Papucel před 11 hodinami
Tématické fráze:
rybízová marmeláda,
rybízová marmeláda z červeného rybízu,
domácí rybízová štáva,
rybízová marmeláda za studena,
domácí marmeláda,
marmeláda z rybízu,
domácí marmelády,
rybízová marmeláda recept,
rybízový džem recept,
rybízový džem,
rybizovy dzem za studena,
domácí marmelády a džemy recepty,
recept na rybízovou marmeládu,
rybízová marmeláda s želírovacím cukrem,
domácí marmelády a džemy,
recept na rybízový džem,
rybízova zavarenina,
jak udělat rybízovou marmeládu,
marmelada rybizova,
nezhoustla mi marmelada
Suroviny:
rybíz,
cukr želírovací,
cukr krystal
Komentáře (39)
Zuzanko, dělám marmelády a džemy už x let, může se stát, že nějaká někdy nedopadne dobře, ale jak píše Spagetka, problém bude někde tady. Přeji při dalším pokusu více štěstí
Nikdy džemy, marmelády, leča, kečupy apod nezavařuju, neb už to varem projde.
Nakonec takhle by měly vypadat příspěvky k receptu, né jen nadávat, co je to za šlichtu, nebo naopak jen nadšeně vzdychat, jaká je to krása. Ale pomáhat si v problémech, dyk nakonec nikdo nejsme neomylný a furt se učíme
Já jsem si totiž u té"své"rybízové neuvědomila,že když budu vařit z litru(né jen z 1/2l)tak musím zákonitě přidat o 5minut více na varu,než přidám cukr a poté s cukrem vařit také o ty 4minuty dýl...tak to dopadá,když někdo spěchá
Ale že mi i ty zbývající várky na talířku pěkně stekly jen do poloviny a pak ztuhly...to mi hlava nebere
Po želírovacím pokusu na talířku mi první várka do hodiny ve skleničkách krásně ztuhla a zbývající várky(na talířku ihned ztuhlo)ve sklenicích i druhý den byly tekuté.Také jsem z toho byla na nervy,protože to bylo ze 5litrů šťávy
S Naďkou Rebekou jsme daly hlavy dohromady a já jsem další den vše znova po jednom litru 10minut převařovala,vždy po 10minutách varu(pořád míchat) do jedné várky jsem přidala 2PL cukru+2PL kyseliny citronové,ještě jsem znova vařila cca 8minut a marmeláda krásně ztuhla
spagetka:Ladi,mě marmeláda na talířku také ihned ztuhla,ale ve sklenicích byl druhý den(až na první várku)obsah pořád tekutý
Jiříku,snad nevadí můj komentář a zmíněná rada s kyselinou citronovou.Mě to teda pomohlo a marmoška byla zachráněná
http://www.toprecepty.cz/recept/2007-rybizova-marm...
Vyzkoušeno a neosvědčeno!Možná Vás baví čistit odšťavňovač,mně ne.Raději vše rozvařím,přecedím a mám hotovo.
nemsi.dagmar@seznam.cz
Aničko,moc děkuji za reakci na můj recept a těším se na Tvojí zkušenost s mým receptem.
Aby chlap zavařoval, to se jen tak nevidí a ty teda patříš ke světlým výjimkám a proto máš 1.bod