Houby ve vlastní šťávě II.
Houbaření se řadí mezi český národní sport. Když se však sezóna podaří a úroda je velká, musí se přebytky uložit. Houby tak můžeme naložit do vlastní šťávy za přidání soli a zavaření. A budete je mít v zimě hezky po ruce.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 548 kJ / 370 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 28,00 g |
Tuky | 2,00 g |
Vláknina | 60,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,48 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 30,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Čerstvé houby očistíme, nakrájíme na kousky, dáme je do větší nádoby a přidáme asi 2 lžičky soli, dobře promícháme.
Krok 2: Takto upravené houby nacpeme do umytých a čistých skleniček (pořádně utlačíme, houby zmenší varem objem). Otřeme hrdla skleniček, zavíčkujeme a vaříme (sterilujeme) je 1 hodinu na malém stupni.
Krok 3: Na druhý den opakujeme, opět vaříme 1 hodinu. Takto zavařené houby můžeme použít pod maso, na vaječinu, vlastně na cokoliv. Varem zmenší objem, ale po vyklopení ze skleničky zjistíme, že je jich opravdu hodně.
Zveřejněno 23. 9. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Houby ve vlastní šťávě II.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/14Bm
Moje poznámka
Houby ve vlastní šťávě II.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/14Bm
Nejnovější recepty
Jedlé balíky slámy
Přidáno před 10 hodinami
Šátečky z listového těsta plněné tvarohem
Přidáno před 20 hodinami
Pohanková kaše s tofu
Přidáno před 22 hodinami
Kakaová pěna s tvarohem
Přidáno 21. 10. 2025 15:33:40
Vanilkový máslový korpus
Přidáno 21. 10. 2025 13:00:02
Květákové karbanátky s mozzarellou
Přidáno 21. 10. 2025 11:35:44
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablkový závin pro chlapy
Noumik před 28 minutami
Šunkofleky II
Honza62 před 52 minutami
Kuskus s restovanou zeleninou a tuňákem
ZboSy před 59 minutami
Holandský řízek
Kristina1 před 1 hodinou
Srdíčka na smetaně
brtna před 4 hodinami
Rozstřelení ptáčci z vepřového masa
Martas6 před 4 hodinami
Fazolková polévka
Kajkajak před 5 hodinami
Francouzský hruškový koláč
KrisZaezemi před 5 hodinami
Nivová bašta
Martina Fliegerova před 5 hodinami
Babiččina bramboračka
Renata13.8 před 6 hodinami
Tématické fráze:
jak zavařit houby,
zavařené houby,
houby ve vlastni stave,
zaváření hub,
houby do mrazaku,
zavařené houby ve vlastní šťávě,
recept na zavaření hub,
dušené houby do mrazáku,
zavařené houby v soli,
zavařit houby,
zamrazování hub,
recepty na houby,
jak zavarit houby ve vlastni stave,
houba janek,
recepty na zaváření hub,
zavařování hub ve vlastní šťávě,
zavařené houby recept,
zavaření hub ve vlastní štávě,
zavareni hub recept,
recepty jak zavařit houby
Komentáře (19)
Houby nasbírané očištěné, NE MYTÉ ale co možná nejvíce oschlé, nakrájíme na potřebné kousky-kusy a dáme napěchované do mikrotenovího sáčku na kterém Uděláme uzel. Ten vložíme do dalšího sáčku a opět uzel. a ještě do třetího. Pak už jen do mrazáku. Houby jsou jako čerstvé. Jen je třeba dbát na to aby sáčky nebyly děravé. Já každý zkouším nafouknutím. Kdyby tam byla malinká dírka vše v mrazáku načichne houbovinou což není milé. Jinak je to bezpečné a houby jako čerstvé VŽDY.!!!!JANIČKO PŘIDÁM FOTO ILUSTRAČNÍ MÝCH ZMRAZENÝCH.
A čím se to stane že se zavařená věc pokazí??
Jinak víčka mi drží,,nechávám skleničky vychladnout na plotně a zítra zase začnu,zatím mohu jen a jen děkovat za recept
Zamražování mě nějak nenatchlo tak jsem hledala dál a narazila na tenhle super postup
Prcek spí tak hurá krájet